Osvrt s američke verande: Ruski Balkan i američka EVROPA

Na tamo neki, očito, imaginarni “ruski” Balkan stigla je sasvim jasna američka poruka! Aleksandar Vučić poručio je ravno iz Njujorka da je Srbija spremna na finalni kompromis oko Kosova. Dogodilo se to baš kad su rusko-srpski “Noćni vukovi” ono, kao, ustalasali Banju Luku. No, u američkoj Evropi Bosna i Hercegovina ostaje zemlja gdje Rusi mogu pokušavati, ali nemaju snage ponuditi bolju alternativu od EU i NATO-a.

Amerikanci se pitaju

Ponajviše zbog njih, panslavenski politički folklor, umjesto u mnoštvo raznolikih civilizacijskih boja, pretvoren je u konstantno morbidno vučije zavijanje; doista su pretjerali. Vučić to zna, a uskoro će potpisati i finalno pomirenje s Albancima, pa će taj, hajde da ga simbolično nazovemo – “ilirski ferman” dobro doći i Bosancima. Taj će srpsko-albanski dokument biti mnogo važniji s obje strane Drine nego pompezno najavljivana “deklaracija o ćirilici”.

Znači, Amerikanci se još pitaju. Potrajat će to još!

U nedavnoj studiji o postameričkoj Evropi “Brookings Institut” iz Vašingtona navodi tri alternative između kojih će Amerika birati: SAD se prema Evropi mogu ponijeti rivalski, kao prema konkurentu, jer, kako kaže predsjednik Donald Tramp (Trump), sve se na kraju “svodi na novce”. Ali takav tretman Evropljana bio bi samo kratkoročna dobit.

Amerika može odabrati da zanemari separatizam, koji u Evropi pothranjuje i Moskva, plaćajući gubitnike poput Marine Le Pen ruskim petrodolarima. Ali Amerika može da se vrati i svojoj liderskoj ulozi, igrajući na duge staze, kao što to već dugo radi, planirajući barem stotinu godina unaprijed. Važno je samo pažljivo kalibrirati svaki blagi zaokret, bez obzira na trenutnu trapavost Trampove administracije.

Naravno, bolje joj je da što prije uradi ovo treće, jer neke bivše zemlje sovjetskog bloka, sada članice EU, “sve se više okreću Rusiji”, kako to piše “Associated Press”, navodeći Poljsku, Češku, Slovačku i Mađarsku. Nema šale, Rusija se upetljala i u izbore u Americi, Njemačkoj i Italiji, a pokušat će i drugdje.

Za divno čudo, Balkan bi zato mogao (p)ostati uspješna priča američkog otrežnjenja: bez obzira na posijane sumnje i val nove rusofilije, očekivano je da će u našim zemljama demokratija pobijediti, odbacujući Putinov sistem jednog čovjeka.