DOM ZDRAVLJA BIHAĆ U RALJAMA POLITIKE: V.d. Softić-Kasumović otvoreno o pritiscima i prijetnjama…

Čudne  se stvari  dešavaju  u bihaćkom Domu zdravlja posljednjih godina, mjeseci , sedmica i dana. Snažno poglavlje  afera počelo  je sa tadašnjom SDP-ovskom direktoricom Azrom Čehić-Hasić, nastavilo se kada je ona  prešla u DF i ponovo imenovana za direktoricu, da  bi se problemi sa  politikom nastavili u kratkom mandatu v.d. direktorice  Anele Softić-Kasumović kadra DF-a  koja  odjednom “nije po volji” liderima ove stranke .

 

Ona za  portal normala.ba  u eksluzivnom razgovoru iznosi sa čim se sve  suočavala nastojeći  da vodi  državnu ustanovu u skladu  sa zakonom. Pritisci, svojevrsni politički reketi pa čak i prijetnje, nisu dolazile samo iz “krila DF-a”, nego  i od vrhova izvršne vlasti Kantona. Stanje u Domu zdravlja se usijalo  kada je raspisan konkurs za direktora a v.d. direktorici sugerirano da ne predaje papire, jer stranka (DF) već ima svog favorita.

Podsjećamo, dr. Kasumović  je duže vrijeme radila u Kliničkom univerzitetskom centru Sarajevo (KCUS) kao magistar ginekologije i opstetricije, ali je iz privatnih razloga odlučila  da se vrati u rodni Bihać. Zaposlila se u Domu zdravlja u DF-mandatu Azre Čehić-Hasić,a  ubrzo imenovana i za načelnicu Službe hitne pomoći.

-Tada  su se pojavile  informacije  o  pripremljenoj optužnici protiv dr. Čehić-Hasić i tad je od mene Hodža ( Farko Hodžić, predsjednik KO DF USK) tražio  da preuzmem Polikliniku. Nakon dužeg  razmišljanja prihvatila  sam, ali sam Hodži rekla da nikoga neću amnestirati ukoliko naiđen na tragove kriminala, ni mamine ni tatine sinove. Hodža me je gledao i  rekao “čuvaj Azru” na šta  sam mu odgovorila da svako treba sebe  da čuva, a stariji bi trebali pomoći i uputiti mlađe na pravi put– započinje svoju priču dr. Kasumović.

 

 

Kao v.d. direktorica nakon uočavanja nepravilnosti u  radu oko javnih nabavki smijenila je šeficu marketinga, koja je , kako kaže dr. Kasumović , imala svog favorita kod javnih nabavki u  firmi Petrol – P u kojoj je “iznenada” dobio posao njen sin. No, problemi su ekskalirali  kad je na nju vršen pritisak da zaposli kćerku Sinhe Kurbegović, bivše ministrice prostornog uređenja u Vladi Hamdije Lipovače, sada državene službenice u Gradu Bihać.

-Bilo je isplanirano  “negdje”  da je zaposlim na čitanju PA-PA testova, ali  samo odbila, nakon čega su krenule i prijeteće poruke, oni koji su ih slali znaju ko su. Bila je to prinuda  da zaposlim to dijete. Kada sam najavila  da ću ih prijaviti , prijetnje  su prestale- nastavlja  dr. Kasumović,

 

/ Sutra: Kome je namijenjena direktorska pozicija u Domu zdravlja Bihać … /