HAMDIJA LIPOVAČA , PETI PUT PRED SUDOM ? Godine 2009. bez izbora ponuđača prebacio 25.000 eura općinskih para Tomasu Dilonu za studiju o vodnim resursima!?

 

I dok Hamdija Lipovača osokoljen trećom, doduše prvostepenom, oslobađajućom presudom u krivičnom predmetu „Stens“ nastoji u kontaktima sa novinarima naglasiti svoju čednost i predestiniranu nevinost , “vadeći” se na slavne rođake Pozderce, krajiške bune, „Agrokomerc“ , njegovanje suživota itd. , kako saznaje normala.ba mogao bi se uskoro „okititi“ i sa petom optužnicom zbog zloupotrebe ovlasti i položaja iz vremena dok je bio bihaćki općinski načelnik.

Kako stvari stoje, Lipovača koji je Općinu Bihać a kasnije i Kanton posmatrao kao svoju privatnu firmu, 2009. godine je jednom Amerikancu prebacio 25.000 eura sa budžeta Općine Bihać za posao, odnosno studiju o vodnim resursima.

Novac je , prema informacijama portala normala.ba, prebačen na račun izvjesnog Tomasa Dillona, vlasnika američke kompanije „Kentrik“ u Kraljevsku banku Holandije za studiju koja potom nije iskorištena. Lipovača je.kako stvari stoje, propustio da javnim pozivom izabrere ponuđača za izradu studije.

Činu prebacivanja pomenute sume prethodilo je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Lipovače i Dillona septembra 2008.godine. Mediji su tada objavili ( klix.ba) kako će „Memorandum omogućiti istraživanje vodnih resursa na području ove općine radi izgradnje tvornice negazirane vode, koja bi se plasirala na područje naše zemlje, Evrope i svijeta „, a ako se navodna istraživanja vodnih resursa pokažu dobrim, tvornica negazirane vode bila bi otvorena polovinom 2009.godine.

Po odluci načelnika Hamdije Lipovače, Dillonu je 7 .januara 2009.godine na račun u Kraljevskoj banci Holandije prebačeno 25.000 eura.

No bila je to jedna u nizu Lipovačinih javnih nebuloza tipa „Aerodrom Željava i 40.000 zaposlenih“.
Pomenuta tvornica je bila jedna od njegovih „fatamorgana“ koja je koštala budžet Općine Bihać.

Zbog ovog novčanog transfera suprotno Zakonu u javnim nabavkama, sudeći prema informacijama do kojih je došao portal normala.ba, tadašnji općinski načelnik Hamdija Lipovača počinio je krivično djelo zloupotreba ovlasti ili položaja iz člana 383, stav 2, KZ FBiH.