PETA ISTRAGA PROTIV LIPOVAČE: Hir institucija , novinara ili bitka pravne države protiv svojih “mangupa”

 

Hamdija Lipovača, bivši općinski načelnik Bihača, krajiški eks premijer koji je podnio ostavku pred gnjevom naroda (ili ulice), lice sa Biroa rada ,jedno vrijeme zaposlenik jedne tuzlanske firme,a sada , po sopstvenom priznanju, u kompaniji „Integral-Inženjering “ Dodikovog prijatelja Slobodana Stankovića kao jedan od „top menadžera“ i ovdašnji nosilac četiri optužnice općinskog i kantonalnog značaja ( bez lente) odskora je, mimo naše volje, sugestija i dobrih profesionalnih običaja, postao suradnik portala normala.ba.

Naime, on se aktivno uključio u odbranu svog lika i djela a vezi nove istrage koja se vodi protiv njega u Tužilaštvu USK . Inače, normala.ba je portal u izgradnji i pored svoje “ FB-sestre“ sada se već može pronaći u „bespućima“ Interneta.

Gospodin Lipovača nije demantirao našu pouzdanu informaciju da se protiv njega vodi istraga u vezi transfera novca izvjesnom Amerikancu Tomasu Dillonu vlasniku kompanije „Kentrik“ iz 2009. godine kod koga je „naručio“ studiju o vodnim resursima za 25.000 eura. Štaviše, on ju je u komentarima uz tekst potvrdio patetično se potom osvrćući na „likovanje Bošnjaka“ što mu se opet „nešto  „.

No, pokušao je da preplaši autora teksta prijavom za uznemiravanje kao da je objavljena laž o nekoj nepostojećoj istrazi, nepostojećem Tomasu Dillonu, nepostojećoj tvrtki „Kentrik“ i Kraljevskoj banci Holandije gdje je „legao“ općinski novac za pomenutu studiju.

Gospodin Lipovača pouzdano zna da je povodom pomenute istrage, kako smo saznali, već ispitan.
Zna,naravno, i koji je tužilac dobio u rad ovaj slučaj te da se istraga vodi.
Jasno mu je da je u objavljenom tekstu naglašeno kako bi se „MOGLO DOGODITI“ da dobije i petu optužnicu, čime nismo prejudicirali tužilačku odluku niti eventualnu odluku sudije za prethodni postupak.

Gospodinu Lipovači,apsolutno, nikako ne odgovara da krajiška i bh javnost UPRAVO SADA , kada je u nekoj svojoj febrilnoj fazi impresija nakon prvostepene oslobađajuće presude u krivičnom predmetu „STENS“ , probuđenog interesa medija i lične neugasle ambicije da opet „ nekuda vodi Grad, Kanton, Državu..“ saznaje za još jedan njegov „aferim“ iz načelničke karijere koji istražuju krajiški tužioci.

Kako ne može, gluho bilo, podnijeti prijavu za uznemiravanje protiv policije, tužioca i SIPA-e (oni su ga hapsili, stavljali mu lisice, vodili u pritvor, optuživali i sudili mu) svoj odnos prema novinarima koji nisu naklonjeni njegovoj dvoličnoj prirodi koju je zorno demonstrirao kad je vladao Kantonom i objavljuju o njemu, kako se vidi, informacije koje su tačne, on gradi na prijetnjama prijavama.

Ne pravimo se važni i ne tvrdimo kako sve možemo istrpiti, ali se takvih prijava ne plašimo.
Naravno, Lipovačino zakonsko pravo je da štiti sebe u čemu mu dajemo podršku, ali   ne i da u TAČNOJ informaciji o novoj istrazi traži izgovore o navodnoj političkoj prirodi sudskih procesa protiv njega, navodnom „bošnjačkom jalu“, likovanju isl.

Rekli bismo na kraju, kako smo i sami uznemireni najavom Hamdije Lipovače da se opet vrati svojoj neprežaljenoj ljubavi Politici i Partiji koje su mu se godnama izdašno (po)davale.Znamo šta to znači, zna i on, i naše uznemirenje tim je veće. 

Ali, nećemo ga prijaviti zbog toga što on , izgleda, „bez naroda ne može da živi“, a što nas stvarno uznemirava.
I što nakon veličanstvenog pada smatra na opće zaprepaštenje, da bi novi uspon u političkoj nomenklaturi trebao biti isto veličanstven. Pad  je  zaista  bio veličanstven, ali  o nekom njegovom usponu “nakon svega” nekako nismo sigurni.

Jasno nam je da naš tekst o novoj istrazi protiv njega poremetio kod njega Sliku Svijeta koja mu se odjednom ukazala u svoj svojoj fantazmagoričnoj, nestvarnoj ljepoti. No, ni prvi tekst ni zadnja istraga.