PROVJETRAVANJE SDA: Kako je Radončić uz pomoć Kambera na prošlim izborima pobijedio Bakira Izetbegovića u Sanskom Mostu

Na izborima 2014. godine u izbornoj jedinici Sanski Most Bakir Izetbegović je izgubio u utrci za člana predsjedništva BiH od Fahrudina Radončića. Za razliku od izbora za Predsjedništvo, SDA je u Sanskom Mostu bila prva za druge nivoe vlasti. Pored Sanskog Mosta, na USK Bakir Izetbegović je još jedino izgubio u Velikoj Kladuši jer su Fikretovci glasali za Fahru.

Prema pouzdanim informacijama iz SDA Sanski Most, njen predsjednik Asim Kamber nije mario za rezultat Bakira Izetbegovića nego se isključivo bavio svojom sudbinom na federalnoj listi. Ni sam, zbog svoje nepopularnosti nije prošao na izborima. Nekoliko mjeseci kasnije, prelaskom Seada Kadića iz Bihaća u Dom naroda BiH, Kamber se pomjera na listi i prolazi u Predstavnički dom FBiH. Narod ga nije htio ali vrh stranke je uradio potez koji mu je dao priliku da nastavi svoj dugogodišnji politički staž u klupama Parlamenta FBiH.

Mišljenje ovog sanskog despota o Bakiru Izetbegoviću ne razlikuje se nimalo od mišljenja koje ima vlasnik Avaza Fahrudin Radončić. Dva brata blizanca, reklo bi se. Ako Radončić nije nikada viđen u džamiji isto važi i za Kambera. Koliko Kamber drži do Alije Izetbegovića,  govori i činjenica da u Sanskom Mostu ništa nije nazvano po prvom predsjedniku RBiH.

Da nije riječ o slučajnom i prvom susretu u Sanskom Mostu nego o namjernom, drugom susretu i zbližavanja dvojice političara govori i bliska saradnja sanskog SBB-a sa Asimom Kamberom. Dvoje zastupnika SBB-a u Skupštini USK-a kao i tri vijećnika isključivo provode politiku usaglašenu sa Kamberom a sve to sa dozvolom samog Radončića.

Kako je Mirsad Kukić sarađivao sa Radončićem tajno isto tako radi i Kamber, često preko SBB vijećnika i zastupnika ali i direktno po potrebi.

Urušavanje SDA USK

Protekle sedmice Asim Kamber je iskoristio sastanak Izvršnog odbora SDA USK-a te pokrenuo još jedan unutrašnji sukob unutar stranke. Ovaj put na meti je predsjednik SDA USK-a Šemsudin Dedić, čovjek od povjerenja Bakira Izetbegovića. Zašto? Kao i dosad slabljenjem SDA na USK politički profitira Kamber koji u eliminaciji svojih stranačkih kolega pravi sebi prostor za pozicioniranje unutar stranačkih organa. Ovakvi potezi u bliskoj prošlosti su prepolovile SDA Bihać dok je SDA Bužim umalo ugašena kao općinska organizacija. Malo ljudi iz vrha SDA zna da je dirigent ovih radnji upravo bio sam Kamber koji u snažnoj SDA na USK nema prostor za svoje djelovanje.

SDA na USK neće nestati ali se hoće prepoloviti, a glavni propagator slabljenja SDA je Asim Kamber koji će u slabljenju drugih općinskih organizacija svoju, SDA Sanski Most predstaviti kao bastion SDA, iako je riječ o maksimalno 3 500 glasova koje u zadnje vrijeme SDA dobije u Sanskom Mostu. Poređenja radi, Bihać i kad izgubi ima preko 7000 glasova za SDA kao i neke druge općine.

Krajišnici, patriote koje vole SDA ne razumiju zašto vrh SDA u Sarajevu ne poduzima mjere i ovog lokalnog moćnika ne sankcioniše na vrijeme dok se SDA još uvijek može u Krajini kvalitetno reformisati. Kada se pređe kritična tačka pada i popularnosti SDA kod krajišnika biće uzalud poduzimati mjere protiv bilo koga pa i samog Kambera.

/ Izvor:saff.ba/