“UDVARANJE” NOVINARKI: Dobro je ako je Kamber sam, jedna lasta ne čini proljeće

 

Verbalni napad na Aidu Štilić,dopisnicu FTV-a iz Bihaća, u zgradi Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) od strane  Asima Kambera, federalnog poslanika SDA , presjednika sanskog ogranka ove stranke i sive, bolje rečeno, mračne  eminencije stranačkog „podzemlja“ nije ništa novo u njegovom političkom opusu, pa sa te strane ovakav  Kamberov „ ispad (koji on ,doduše,  negira) nije nikakva senzacija u odnosima koje  gaji prema novinarima koji ne rade po njegovom „osjećaju“  za  medijsku objektivnost.

U tom smislu, ovaj jedan od najbližih suradnika Bakira Izetbegovića, skoro je brat blizanac bivšem premijeru SDA Izudinu Saračeviću ,koji je  prije manje od tri godine takođe u Bihaću uzviknuo  kako „ nema tu slobode“ misleći na novinare državnih medija. Saračević  je vrlo brzo, spletom različitih okolnosti, završio  u stranačkom kontejneru ,  dok Kamber punih 20 i kusur godina „ustrojava“ novinare, prijeti  im, „uređuje“ im priloge, piše protiv njih jarosne paskvile , utužava. On je zasigurno jedan od  najvećih  tužilaca novinara za navodnu klevetu , što i ne krije. U Sanskom Mostu potpuno je “poklopio”  zaposlenike lokalne državne RTV “Sana”, a   harangom  istjerao uz pomoć kantonalnih inspektora Nezavisnu televiziju 101 , koja je počela da objavljuje  kritičke priloge o “vlasniku ” SDA Sanski Most.

Verbalni napad na kolegicu Štilić od strane  Kambera dolazi u vrijeme žestokih klinčeva unutar SDA USK gdje on nastoji da na stranačke liste naturi svoje ljude, poput aktuelnog premijera Huseina Rošića, pri čemu ne preza čak ni od rušenja predsjednika KO SDA USK Šemsudina Dedića, federalnog ministra i potpredsjednika SDA BiH, koji ima puno povjerenje Bakira Izetbegovića u Krajini. Rušenje  svojih Kamberova je  višedecenijska specijalnost.

Istovremeno, Kamberov   “nastup ” prema novinarki Štilić u zgradi Vlade USK,   bi u  normalnim demokratijama, Stranka odmah kažnjavala (a ovdje se to neće desiti, ne brinite), ujedno je i njegov pokušaj  i ranije primjenjivan na „urazumljavanje“  novinarske  kaste  da za svoje mišljenje pitaju  npr. lično njega,a ne recimo „nekog Hozana. On “odobrava”  do granica imbecilnosti novinarske slobode, ukoliko se o njemu piše u superlativima. U protivnom- “reži”.

Pored verbalne agresije  Asim Kamber je na svom privatnom portalu  i fotografijom novinarke Štilić  sa Rifatom Hozanovićem, liderom A-sda, dok sjede za stolom,  beskrupulozno i perfidno  pokušao  namjestiti  aferu  navodnog  uzimanja instrukcija od Hozanovića ili „  nečeg drugog“   a aluzija je više nego jasna. Potpuno normalna fotografija  dopisnice  Štilić  i Hozanovića u hotelu „Opal“  u Kamberovim fantazmima i kompleksima je atak  na njega samog i Stranku kojoj „guli kožu“  od  1996. do danas.

Sreća pa  svoj verbalni ispad ne može ,ipak,podići na nivo kolektivne stranačke histerije protiv novinara koji , osim što stojeći  uzimaju izjave, zaBoga, ponekad i sjednu sa ljudima.  Nesreća  je što se njegova Stranka neće oglasiti ovim povodom- da ga kritikuje ili  da ga-brani. Svejedno,ali da znamo „na čemu smo“.