DOSJE MURIĆ: Trojanski konji krajiške socijaldemokratije

 

Tragikomičnu scenu zabilježili su fotoaparati i kamere kada se na službenom potpisivanju Kolektivnog ugovora između Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) i Sindikata ljekara i stomatologa USK pored ministra zdravstva Hazima Kapića, predstavnika Sindikata , premijera Huseina Rošića i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK ukazao dr. Amir Murić.

Njegovo prisustvo u protokolarnom smislu bilo je suvišno, ali je od nekoga „dobio poziv“ da se „slika“.

Ili se,moguće, samopozvao!?

Ma kako njegovo prisustvo bilo trivijalno, ono je „između redova“ ukazivalo da je Murić „zadužen“ za dešavanja u zdravstvu i sada kada je „samo“ direktor Doma zdravlja u Cazinu.

Ako mislite da se radi o pukoj slučajnosti, onda se varate.

Sada, kao član DF-a, čini se, sam je sebe zadužio da „prati kretanja u zdravstvu“, jer od toga , naime, ovisi svijetla budućnost porodice Murić.

Njega i supruge.

Nihova spletenost sa zdravstvenim sistemom u USK, poput lijana i puzavica u džungli, onih povijuša i penjačica koje kad se zakorijene i uhvate za podlogu, ne puštaju više, dovoljan je motiv za Murićevo dječački raskalašno ponašanje.

„Zločesti dječak“ SDP-a koji je mudro znao otćutati Lipovačine napade političke histerije zbog čega mu je dodijeljeno ministarstvo zdravstva na (lično) upravljanje i sada zna mudro zašutjeti, ako je vjerovati insajderskim vijestima, kada Maršal (Ekrem Prošić) i Hodža (Farko Hodžić), lideri DF-a u Krajini, drže svoje „filipike“.

Sindikalist,ministar, brižan suprug

Cazinski neuropsihijatar je bivši zapaljivi sindikalist u krajiškom zdravstvu, potom Lipovačin ministar zdravstva

Kada je dr. Amir Murić na lažno zaprepaštenje svojih stranačkih kolega u Skupštini USK glasao kao 16. zastupnik za rekonstrukciju Vlade USK, četvrtu po redu u mandatu 2014-2018., malo ko je tada pomislio da je vjerovatno razlog tome – osveta!?

Bivši ministar zdravstva USK u čijem je mandatu izgorjela Kantonalna bolnica (KB) „Dr. Irfan Ljubijankić“ a on kao i tadašnji direktor KB-a i partijski brat dr. Hajrudin Havić, nakon toga u svakom pogledu sve više napredovali ( Havić postao predsjednik, a Murić potpredsjednik SDP USK), kako stvari stoje, glasao je manje za rekonstrukciju a više za smjenu ministra zdravstva Dženisa Šabulića,tadašnjeg kadra SBB-a!?Moglo bi zaista biti istine u tome jer je Šabulić „neoprezno“ zatražio od Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK izvještaj koliko se potrošilo para na liječenje van kantona i kod privatnih ustanova. Tako je „isplivala“ informacija o fantastičnom biznisu supruge zastupnika Murića i nečuveno visoka cirfra za šestomjesečnu citološku“ podršku KB-u od 664 344 KM.

Plan za Mirsadin posao života

Od objavljivanja ove faktografske činjenice koje su prenijeli svi portali u Krajini i investigativnog produbljivanja ove osnovne informacije, pred očima javnosti se može iščitati modus operandi ovog stranačkog „driblinga“ sa svim rezultatima i posljedicama kako po državni (kantonalni) budžet ZZO USK, tako i na aktuelne političke odnose snaga.

Vratimo se u ljeto 2014. mjesec juni, (znam da je to bilo davno, ali strpite se malo) i zamislimo slijedeću scenu – ministar Murić dolazi na posao u omiljenoj ljetnoj košulji na pruge, žali se sekretarici na bolove u kičmi i defetistički konstatuje u sebi kako mu mandat već curi, a „poslovi stoje“. Čeka kao dijete zvečku partijskog sabrata dr. Havića da, kako su „mahnuli“, konačno prekine neizvjesnost.

Direktor KB –a, hvala Allahu dž.š. ili kome već, „dolazi tobe„ i 6. juna šalje zvanični akt ministru Murić kako je KB napustio jedini citolog (Murićeva skvo, dr. Mirsada Murić ) te da KB više ne može,sve da hoće obavljati citološke pretrage. Ministar Murić potom  službeno roni krokodilske suze što državna bolnica ostaje bez ovog resursa, a privatno, obradovan Havićevom asistencijom, angažira svoje službenike i 13 dana kasnije gotovo je rješenje po kome KB više ne radi citološke preglede. Otvoren  je  put za  privatni biznis.

Plan se polako ostvaruje, jer je „jedini citolog“, i Murićeva „jedina“ supruga godinu ranije otvorila privatnu praksu u Cazinu. “Citološka dijagnostika Dr. Murić” i  poput Hozana( Rifeta Hozanovića, lidera A-sda ) prati  „razvoj situacije“. Sve se ubrzo posložilo, cazinski lobi ( direktor  ZZO USK je Cazinjanin Almin Handanagić)  je dobro odradio ostatak službenog posla i “Citološka dijagnostika Dr. Murić” postaje čvrsti poslovni partner KB-a i ZZO USK.

Ekskluzivni biznis

Amir Murić je jednim metkom ustrijelio dva zeca – osvetio se eks ministru Šabuliću, jer je njega i ženu „ocvikao“ pred građanima USK i uz to, glasajući za njegovu smjenu i „novoušminkanu“ vladu dugogodišnjeg SDA birokrate Huseina Rošića, spasio suprugin biznis. U sve to se kao Rubikova kocka, kako i kad zatreba, uklapa direktor ZZO USK dr. Almin Handanagić , Rošićev stranački kolega a Murićev sugrađanin.

Službeni dokument Ministarstva zdravstva USK ukazuje na opravdanost takvog vjerovanja. Naime, privatna firma “Citološka dijagnostika Dr. Murić” iz Cazina samo za šest mjeseci 2016. godine fakturisala je 666.344 KM od Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK preko koga se plaćaju sve zdravstvene usluge !?

Ako uporedimo iznose onda je ZZO USK dužan više gospođi Murić nego Kliničkom centru (KC) Tuzla (597.419 KM), KC Banja Luka ( 101.305 KM) naplatila je 6, a Centar za srce Tuzla (19.740 KM) 333 puta manje. Samo je KC Sarajevo sa uslugama primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa liječenja uključujući i stacionar, „jači“ od cazinske citologije sa 2.182.404 KM.

Uzbuna javnosti objavljenim dokumentom Ministarstva zdravstva USK fokusirana na zastupnika Murića i kako se čini dobro zamišljen privatni projekat a „preko leđa Kantona“ natjerala je uspaničeni gremij parlamentarne većine da preko ZZO USK nastoje građanstvu objasniti kako:

a) Nisu dobro vidjeli
b) Dokument je autentičan, ali nije to to što vi mislite

Direktor ZZO USK saziva 7. marta 2017. konferenciju za medije i i pokušava objasniti kako dokument sa „666 hiljada razloga“ kome priznaje originalnost zbunjuje!?

– To je očita zloupotreba informacije, tipa 666 hiljada razloga, jer u prvom redu taj iznos nije tačan. Mi sa ordinacijom Dr.Murić imamo Ugovor po kojem za njene usluge ZZO plaća iznos od 100.000 KM godišnje bez obzira na količinu ispostavljenih usluga. Brojka od 666 hiljada zapravo je količina njenih ispostavljenih usluga nama. Zapravo za godinu dana za citološke usluge to je oko milion KM, ali mi po Ugovoru platimo samo 100.000 maraka, dakle našom suradnjom sa ordinacijom Dr.Murić mi taj iznos uštedimo Kantonu- izjavio je direktor ZZO Almin Handanagić.

I ostao živ na strašnom mjestu. Sumnje su ,nakon svega, kolosalne .Ostalo je mnogo neodgovorenih pitanja na koje, realno, direktor ZZO USK i ne mora znati (dati) odgovor.Ali, morali bi ga dati , recimo bivši ali i sadašnji direktor KB-a, kao i bivši ministar Murić.

Ako ne javnosti ,a onda „barem“ državnim organima. Ta pitanja bi , recimo mogla biti:

– Kako je dr. Mirsada Murić nakon godinu dana od završetka specijalizacije napustila KB a da nije odradila zakonski period od dvostrukom trajanju specijalizacije?

Zašto bivši direktor KBa dr. Havić nije utužio dr. Mirsadu Murić  za sredstva za  specijalizaciju u visini od oko 100.000 KM?

– Zašto bivši direktor KB nije dalje razvijao citologiju raspisivanjem nove specijalizacije, nego je jedva dočekao da je potpuno ukine?

– Zašto bivši direktor KB-a dr. Havić, ali i sadašnji dr. Smail Dervišević nisu radili na smanjivanju troškova tako što bi citološke pretrage, prije nego je specijalizirala dr. Murić, a sada kada je „iznenada“ otišla, radila bolnička Patologija , kao što je i godinama radila, što je općepoznata stvar, i to en passant, usput, jer su citološki nalazi mnogo jednostavniji nego patohistološki?

– Zašto jedan Klinički centar Tuzla može citološke pretrage raditi bez citologa, jer i u Tuzli to rade patolozi onako „ fušu“, a da se na USK od „jedinog kliničkog citologa“ pravi bauk i na kraju joj se u privatno-političkom biznisu bračnog para Murić obezbijedi unosna akvizicija preko budžeta ZZO USK?

– Zašto „Citologija“ nikada nije bila predmet interesa ni izvršne ni zakonodavne vlasti koje tako pomno, kad hoće, prate razvoj zdrastvenog sektora?

Pitanje za dr. Handanagića:

– Zar i suma od 100.000 KM nije ogromna uzimajući u obzir koliko se „prije dr. Murić“ plaćalo za citološke nalaze KB?

Potražite izvještaje i uvjerićete se koliko su citološki nalazi odjednom čudovišno važni. A zna se zašto.

Moralno – politički profil

Amir Murić je 1.aprila 2017.izbačen iz SDP što je baš smiješan datum baš kao što je i on jedan od tragično smiješnih socijaldemokrata, tipa Hamdije Lipovače.

Razlog izbacivanja – što je 29. januara 2017. kao potpredsjednik SDP USK glasao protiv svoje stranke za rekonstrukciju Vlade USK

Od tada je Murić sa DF-om vegeta, biber,čili, kurkuma ali i feferon i  klinčić u ljutoj koaliciji SDA , SBB i Laburisti.

SDP ga je kandidarao u Cazinu pa je od 2008-2011. bio vijećnik, zlu ne trebalo.

Onda ga je Lipovača imenovao za ministra zdravstva a on sa te funkcije pomogao da mu vjenčani kum Muris Halkić dobije direktorsku poziciju u Domu zdravlja Cazin.

Supruga Mirsada nakon svega godinu i po od završetka specijalizacije među 400 ljekara , kakve li slučajnosti, biva izabrana u tročlanu komisiju ZZO USK za izdavanje saglasnosti za liječenje osiguranih lica.

Kao DF-ov zastupnik dobija poziciju direktora cazinskog Doma zdravlja , umjesto kuma.

Istovremeno kao zastupnik u Skupštini USK i „specijalist za zdravstvo“ opstruira rad dr. Hazima Kapića, ministra zdravstva,inače kadra DF-a držeći stranu zaštitnika favoriziranih „domaćih“ farmaceutskih kompanija u kreiranju esencijalne liste

Sve ovo govori samo po sebi da svoju političko-moralnu biografiju zastupnik Amir Murić godinama piše lično.

A novinari od njega samo „prepisuju“.