Njemački mediji otkrili aferu: Volkswagen angažirao istražitelje da prate porodicu Nijaza Hastora

Volkswagen grupacija je, sudeći prema pisanju njemačke štampe, pratila čelnike kompanije Prevent, jednog od glavnih Volkswagenovih dobavljača.

Volkswagen je, navodno, u martu 2017. godine angažirao jednu istražiteljsku firmu iz Berlina da prikupe informacije o ukupno 37 “ciljanih osoba”. Među tim osobama su i članovi porodice Nijaza Hastora, vlasnika Preventa, te nekoliko rukovodilaca podružnica i tri advokata.

Prema pisanju lista “Bild am Sonntag”, privatni istražitelji su posjećivali kućne adrese “ciljanih osoba”, a svoja su zapažanja dokumentirali u dosjeima. Proces je dokumentiran u Volkswagenu pod imenom “Vojvoda”.

Pisanje medija je potvrdio i glavnogovornik Volkswagena, a cilj kompanije bio je, tvrde, transparentnost u strukturi mreže grupacije. Podaci su prikupljeni, dodaju, u skladu sa zakonima.

Prevent je u augustu 2016. godine, podsjećaju, imao spor sa Volkswagenom zbog naprasnog otkazivanja ugovora. Dvije firme u okviru Prevent grupacije, Car Trim i ES Automobilguss, su obustavile isporuku autodijelova njemačkom gigantu, što je rezultiralo zastojem u proizvodnji automobila.

/Izvor: faktor.ba/