Bajramović: Lex Lager, Termoelektrana Kamengrad i “državna” mafija na istom zadatku

Poduzetnik Halil Bajramović odličan je poznavalac  problematike koncesija u Krajini, tim prije što je i sam žrtva “državnih” lobija  unutar kantonalnih  institucija vlasti. Bajramović  u  postu  objavljenom na svom FB profilu  uz  dokumentiranu građu detaljno opisuje   slučaj “Lager”  i  najavljenu stratešku investiciju  – Termoelektranu Kamengrad . Protiv  ovog projekta su građani Sanskog Mosta, a “za” je aktuelna vlast koja  ” u Kinezima”  vidi  neku svoju  ličnu finasijsku šansu.

 

Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine  usvojio žalbu (apelaciju) firme Rudnika mrkog uglja Kamengrad i ukinuo određena rješenja o otvaranju stečajnog postupka nad firmom “Rudnik mrkog uglja d.d Sanski Most” koja su donešena , tačnije usvojio apelaciju koju su podnijeli ovom sudu nezadovoljni aktualni vlasnici dioničari i zakonski zastupnici oštećenog Rudnika mrkog uglja Kamengrad d.d te je sa tom odlukom Ustavnog suda doveden u pitanje daljni tok očigledne korumpirane pljačke resursa uglja USK zvana Lex Lager ,zahtjev za stečaj nad Rudnikom je podnijela famozna firma iz Hercegovine Lager doo Posušje sa ciljem da naplati svojih zarađenih 8.000.000 KM od Rudnika Kamengrad za posao što su navodno oni njihova firma Lager i njihove mašine proteklih nekoliko godina kopale u tom Rudniku explatišući rudu uglja i odvozeći u Srbiju ili gdje već bez ičijeg znanja i sa ciljem da doslovno Rudniku  Kamengrad d.d silom otme sva prava i imovinu koju stiče 50 godina i prenese na Lager doo Posušje.

 

U tome  uspijeva uz pomoć politike i vlade USK i korumpirane Lomisije za koncesije i još nekih, a  doći ćemo i do njih…

Ali ne pitaju se “poštenjačine” iz Ministarstva privrede i Komisije za koncesije USK šta je radio i kopao Lager doo u Rudniku mrkog uglja u posljednjih nekoliko godina da je stvorio te tolike obaveze a da je poznato svima da sa tog lokaliteta nikad ni marke nisu uplatili u budžet USK . To ,izgleda, da naše ministre i Komisiju za koncesije nije puno interesovalo kad su im expresno davali koncesiju na taj lokalitet. I šta je tu tad radila naša inspekcija USK kad je neko mogao kopati ugalj i zaraditi 8.000.000 KM ( to je samo iznos koji mu se navodno duguje,  stvarni obim posla je puno veći) bez ikakve koncesije i plaćanja a da nije bio nikad kontrolisan i zapečaćen kao što ste nama pečatili za obicni kamen a imali smo svu dokumentaciju ,koncesiju i platili smo 400.000 KM…

Ali sad kad Ustavni sud BiH jasno daje stavove suda da to tako ne može ovo je ,mislim, tek početak ovakvih odluka bit će i krivičnih aBd. Pitamo sad ove pametne ministre poput Samira Sedića koji je učestovao da se da bez ikakvog pravnog osnova koncesija firmi Lager doo i još se na sva zvona hvali kako je Lager doo u pretplati po osnovu koncesije.

Ministre “moj” ,mora biti u pretplati kad ste mu koncesiju na 1068 hektara rudnika uglja dali za 24.000 KM  godišnje a realni iznos koji svi moramo plaćati na tu površinu je 3.000.000 KM godišnje plus iskopane količine. I još nas nazivate kriminalcima gdje god stignete, demonstrirate poštenje na nama a vidi šta radite.  Do kad ćemo mi trpjeti vidjet ćemo i kakav će naš odgovor biti na sve ovo  otom-potom. Sramotno je dati nekom za mizeriju takvo naše bogatstvo i redovno putem medija silovati javno narod USK sa pričom kako je taj Lager dobar i da je u pretplati, iznesi podatak koliko plaća godišnje,a vidi cifre kojima se barata u tom projektu .

 

To nije moralno pogotovo prema lokalnim privrednicima koncesionarima koji to gledaju svojim očima a znaju da oni za tu naknadu moraju plaćati tačno 30 puta skuplje takse po jednom m2 za korištenje državnog zemljišta…

Ovdje je očigledno da će narednih godina oštetni zahtjevi prema institucijama USK i budžetu koje su u ovom ucestovale biti ogromni jer je šteta ogromna ,postavljam pitanje vladi USK ko će to platiti ,vjerovatno će i to ići po leđima građana a ko će za to odgovarati, neko mora….?

Koja god firma od ove dvije izgubi tražit će odštetu od USK jer je ili oštećena postupcima vlade ili dovedena u zabludu postupcima vlade , i od strane nadležnih institucija USK komisije za koncesije i dr…

A sa obzirom na to da na zadnjim lokalnim dnevnicima na TVUSK hvalite se sa milijardama kad je u pitanju ovaj rudnik i ovaj projekat ( LEX LAGER ) možemo po tom naslutiti koliki će biti odštetni zahtjevi . Razmislite malo o ovome…Sramotno je da sa svojim postupcima lokalnim privrednicima sprečavate da upale gotova postrojenja za preradu demonstrirate silu i pravičnost na nama.

S druge strane,  na  kriminalan način dovedoste firmu Lager doo u poziciju da on više nije koncesionar nego je on, po onom što ja vidim sad, KONCESOR koji daje koncesiju Kinezima po mnogo mnogo skupljoj cijeni nego što ste vi njemu dali….
Znam ,znam ,naredio političar iz Sanskog Mosta …
A zar vam nije čudno ili kontradiktorno?

Zašto taj političar ili politika Sanskog Mosta lobira i dozvoljava termoelektranu u Sanskom mostu koja je takav zagađivač da veći biti ne može a da isti taj političar i ta politika Sanskog Mosta godinama ne dozvoljavaju zainteresiranim investitorima izgradnju mini hidrocentrale u tom Sanskom Mostu pod izgovorom da su centrale veliki zagađivači, koje su same po sebi dokazano minimalan zagađivač ili ako već jesu onda su milion puta manji zagađivač od famozne termoelektrane…sami zaključite, pametni ste vi…