Obrati pažnju: Prijedlog Zakona o izmjeni zakona ” o visokosteonim junicama” na 40.sjednici Skupštine USK dio nečije “izborne strategije”?!

-Ja bih te molio, Rumenka, da obratiš pažnju na ponašanje, Rumenka. Fundamentalno obrati pažnju…

Jedna od kultnih replika  iz pozorišne komedije ” Radovan Treći”  u izvedbi neponovljivog barda glumišta, pokojnog Zorana Radmilovića, mogla bi poslužiti kao uvertira  za predstojeću 40. redovnu sjednicu Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) na  kojoj će, sudeći po predloženom dnevnom redu naš krajiški Rumenko (neautorizovani nadimak premijera Huseina Rošića koji kola  Kantonom i društvenim mrežama) zastupnicima  biti ponuđen iznenađujuće aktuelni materijal.

Radi  se o Prijedlogu Zakona o izmjenama Zakona o načinu i uslovima izmirenja dugovanja fizičkih lica  po osnovu ugovora o robnom kreditu po kome se predlaže da  se krajnji rok  vraćanja duga  od  31.12.2017.  pomjeri  tačno  za godinu dana.

Riječ  je o podjeli  visokosteonih junica krajiškim farmerima preko  Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK , no jedno je primiti  junice,a  drugo vratiti dug. Tu je i zapelo. Skupština  USK je na 30. redovnoj sjednici  24.aprila  ove godine donijela  pomenuti Zakon  , jer  su krenuli  izvršni  postupci  zbog nevraćanja robnog kredita.

Kantonalno pravobranilaštvo je  utužilo dužnike za kredit iz, vjerovali ili ne, 1998. i 1999. godine  u toku  su  izvršni sudski postupci. Do sada  je  uplaćeno 146.000 KM ( u aktu Pravobranilaštva piše “dobrovoljno”) a sudska  pljenidba  nailazi  na  nepremostive prepreke u vidu  činjenica da  se nema šta zaplijeniti.

Stoga  je  Pravobranilaštvo i predložilo,a onda  se u    to “kolo” uhvatili ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i finansija, Ured za zakonodavstvo Vlade USK i sama  Vlada , da  se  dužnicima kojima nije bilo dovoljno 19 godina da vrate kredit, da im se produži  rok na još godinu dana.

Bez obzira  što ovakav  prijedlog zakona ima smisla i opravdanja , u skupštinskim kuloariama se  već nakon sjednice Kolegija na kojoj  je utvrđivan termin 40.sjednice i njen dnevni red , čulo kako  ovakav dokument “ima veze sa predizbornom kampanjom” koja se polakao zahuktava.

-Obratite  pažnju, pored niza dokumenata uz ovu  tačku dnevnog reda nema onog ključnog o korisnicima robnog kredita za visokosteone junice. Bilo  bi interesantno  vidjeti, u svjetlu predstojeće predizborne  utakmice, ko  to  sve nije uspio  za dvije decenije vratiti kredit- kazao  nam je jedan zastupnik Skupštine USK.

Ima smisla.