GS, SDP, ASDA, DF i SBB Bihać: Osuđujemo ponašanje vijećnika Irmana Alijagića (SDA) na sjednicama Gradskog vijeća Bihać

Političke stranke u Gradskom vijeću  GS, SDP, ASDA, DF i SBB, izuzev SDA, izdale su  saopćenje  za javnost povodom incidenta koji se desio na pauzi sjednice Gradskog vijeća.
 Danas 18.04.2018. godine, na pauzi tokom 21. sjednice Gradskog vijeća, oko 18 sati desio se neprimjeren događaj. Naime, vijećnik Irman Alijagić (SDA), nakon verbalne rasprave, fizički je nasrnuo na savjetnika gradonačelnika Edin Moranjkića, ali na sreću do fizičkog sukoba nije došlo.
 Iako se stvar odvijala tokom pauze, a ne tokom trajanja sjednice Gradskog vijeća, smatramo da bez obzira na verbalne sukobe, kakvih na sjednicama Gradskog vijeća nažalost ne manjka, sama pomisao na fizički obračun nije primjerena javnoj instituciji i funkciji koju dotični obavlja, stoga takvo ponašanje javno osuđujemo.

Već duže vrijeme ponašanje vijećnika Alijagića prema kolegama vijećnicima na sjednicama Gradskog vijeća, tokom rasprava, tokom pauza, ali i izvan vijećnice, prelazi granice dozvoljenog. Današnja situacija je kulminacija svih ranijih događaja vezanih za istog. Smatrajući da se takvo ponašanje mora zaustaviti, čitav slučaj prijavljen je MUP-u USK-a.

Naime, skoro nikad ranije korištena Etička komisija Gradskog vijeća zahvaljujući Alijagiću radila je već na početku ovog mandata, a on je nastavio svoje neprimjereno ponašanje i verbalne sukobe sa drugim vijećnicima u i izvan gradske vijećnice, koji su nerijetko sadržavali lične uvrede, klevete i prijetnje, te graničili sa fizičkim obračunom, o čemu postoje tonske zabilješke.
Danas je nakon verbalne rasprave sa savjetnikom gradonačelnika u vijećnici, za istim izašao i u susjednoj prostoriji fizički nasrnuo na njega uz prijetnje, čemu je za policijski zapisnik posvjedočilo nekoliko vijećnika koji su prisustvovali toj nemiloj situaciji i spriječili fizički sukob.

Za vijećnika Alijagića postalo je karakteristično nervozno i neprimjereno ponašanje i tokom sjednica Gradskog vijeća, gdje se uz galamu, previše povišenim tonom i uvredama obraća kolegama vijećnicima, za šta ponekad dobiva čak i dobronamjerna upozorenja vijećnika vlastite stranke.

Pitamo se da li će se zbog ponašanja pojedinca sjednice Gradskog vijeća morati održavati uz fizičko obezbjeđenje?

Klubovi vijećnika u Gradskom vijeću Bihać:
Građanskog saveza (GS)
Socijal-demokratske partije (SDP)
Stranke demokratske aktivnosti (ASDA)
Demokratske fronte (DF)
Saveza za bolju budućnost (SBB)