Šešelj,tri u jednom – barbarin , anarhist i političko strašilo

Vojislav  Šešelj postigao  je  u životu sve, pa i malo više-uspio  se  svrstati u kategoriju planetarno poznatih i “priznatih”  ljudi osuđenih za ratni zločin. Ne može  to baš svako. Mogu tipusi poput njega koji su znali u ona luda pošemerena vremena krvnički razdragati  mase  ” od  Vvanja, Pivota  i Veskovca do Vivovitice i Kavvobaga”

Cijepanjem hrvatske zastave i vrijeđanjem  Šešelj  zaokružuje cirkusku orbitu jednog u suštini promašenog života potpuno poremećenih vrijednosti u odnosu  na savremeni svijet.

O njegovim psihosocijalnim, kulturološkim, karakternim i identitarnim  slabostima, bolje  rečeno promećajima, mnogo toga  je rečeno  i napisano  posljednjih četvrt stoljeća otkako traje jedna  nazadna, retogradna   iskompleksirana politika karijera obilježena  i  državotvornim manipulacijama srpskog naroda  o  nekakvim “gvanicama  do Vivovitice i Kavvobaga”,a na kraju  ispečatana Haškom presudom  o njegovom “zločinačkom geniju”.

Šešeljevo najbolje vrijeme dok je četnikovao  sa redenicima preko  ramena sa mnoštvom nacionalističkih varijabli  davno je prošlo i on je osim što je ljudska ruina u moralnom , sada je  i politička kanalizacija Srbije. Put u  političku kloaku  trasirao  je sebi sam i  odgovorno  ga realizira.  Njegov ispad poput  posljednjeg  sa hrvatskom zastavom više  ne  proizvodi kolektivne histerije oduševljenja u Srbiji.Štaviše, njegove  verbalne eskapade i primitivizam   na korak su od gađenja i  njegovih nekadašnjih gorljivih pristalica.

Vojislav Šešelj  je, prema tome, dovršeni promašaj jedne jezive posunovraćene političke “agende” koja je trovala  Balkan.