Federalni ministar Dedić u posjeti mljekari “Meggle” u Bihaću

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić razgovarao je  u Bihaću sa izvršnim direktorom Megglea za Jugoistočnu Europu Marjanom Vučkom, direktorom mljekare Kemalom Hrnjićem te drugim predstavnicima uprave o pravcima razvoja mljekarstva te budućim poslovnim planovima ove mljekare u Bosni i Hercegovini.

Direktor Vučak je predstavio Desetogodišnji strateški plan razvoja mljekarstva koji, između ostalog, obuhvaća ulaganje u nove tehnologije, modernizaciju proizvodnje, instaliranje laktofriza, digitalizaciju otkupa, te unapređenje stanja na farmama po EU standardima.

Mljekara Meggle upošljava 205 radnika, dnevno preradi oko 150.000 litara mlijeka te ostvaruje saradnju sa oko 3.000 poljoprivrednih proizvođača, od kojih se najveći broj nalazi upravo na području Unsko sanskog kantona.

Razmatrajući dosadašnja postignuća ove mljekare, koja se svojim kvalitetnim i bogatim asortimanom proizvoda popela na sami vrh tržišta mliječnih proizvoda u BiH, predstavnici Megglea su istakli da će investicijski planovi uveliko doprinijeti daljem razvoju Unsko-sanskog kantona, uz nadu da će imati podršku nadležnih vlasti u realizaciji i iznalaženju izvora finansiranja.

“Izuzetno mi je drago što mljekara Meggle koja je postala okosnica razvoja poljoprivredne proizvodnje u Unsko-sanskom kantonu, nastavlja ulagati, unaprjeđivati i širiti proizvodnju u BiH. Mljekarstvo u Federaciji BiH bilježi stalni rast, a što je dobrim dijelom rezultat poticajne politike u kojoj se prepoznao strateški značaj i potencijal ove grane. Ali, kao što je danas istaknuto na sastanku, svjesni smo da nije dovoljno poticati samo proizvodnju, nego je potrebno i ulagati u preradu, modernizaciju i širenje proizvodnog asortimana. Upravo zbog toga, ove godine smo predložili poticaje za kapitalna ulaganja, kako bi povećali konkurentnost proizvođača i podržali uvođenje novih proizvodnih tehnologija i metoda proizvodnje”, kazao je ministar Dedić.