EKSKLUZIVNO: Hasan Ružnić izbjegao hapšenje, radi u Sloveniji, Naredba za pretrese bila gotova 20. aprila, sedam dana u tišini pripremana hapšenja!

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je danas da je u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu  (SIPA)  jutros uhapšeno 12 osoba tokom pretresa na 17 lokacija. Prema nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, uz podršku MUP-a USK i Livanjskog kantona, na području USK i drugih gradova, uhapsili su Atifa Dudaković, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH te još 11 dužnosnika i pripadnika ovog korpusa.

Hasan Ružnić,trinaesta  osoba  koja je trebala jutros biti uhapšena u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu  (SIPA)  u kojoj je uhapšen Atif Dudaković bi bivši komandant  Petog korpusa Armije RBiH sa 11 oficira  i pripadnika ovog korpusa, nije uhapšen jer se trenutno nalazi  u Sloveniji gdje radi, saznaje normala.ba.

Površnu informaciju  o Ružnićevom hapšenju  među prvima je objavilo glasilo “Avaz”  Fahrudina Radončića.

U ovom trenutku  u Ružnićevoj kući na Repušinama  su četiri inspektora državnih agencija zajedno sa njegovom majkom i kćerkom . Ružnić  je tokom operacije “Sana”  bio u pratnji komandanta Dudakovića.

Normala.ba ekskluzivno objavljuje nepoznate  detalje  akcije   koja je pomno pripremana u Tužilaštvu BiH.

Još 20.aprila  bila je gotova Naredba za pretres stana, ostalih prostorija i privremeno oduzimanje predmeta. Potpisao ju je Siniša Gluhajić, sudija za prethodni postupak.

Tužilaštvo BiH je 16.aprila predložilo Sudu BiH  pretrese , dva dana kasnije  je prijedog Tužilaštva  službeno protokoliran u Sudu BiH,a dva dana kasnije donesena je Naredba.

Sudija Gluhajić pozvao  se na članove 51, 52, 53, 57, 68 i 63  Zakona o krivičnom postupku BiH.

Kao  što je poznato, uhapšeni general Atif Dudaković  bio je  komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije ”Sana 95”.  Tokom četvorodnevne operacije  Peti korpus je oslobodio okupirane teritorije i ušao u dubinu Republike Srpske (RS)  na oko 120 kilometara. Istovremeno je ratovao s Vojskom Srpske Krajine, Vojskom Republike Srpske, Vojskom Jugoslavije i zloglasnim “Crvenim beretkama” Milorada Ulemeka Legije i tzv. Narodnom odbranom Fikreta Abdića. Dudaković je ranije u više navrata, odgovarajući na spekulacije o pripremanju optužnice protiv njega, isticao kako on nije ratni zločinac, te da je časno branio svoju zemlju i narod.