KAKO ZZO USK RASIPA PARE: Za razbijanje kamenca u bubregu Zavod plaća bihaćkoj privatnoj ordinaciji 1700 KM, ista usluga u RS-u košta 400 KM,a u Hrvatskoj 850 KM!!?

 

Da li se svi takmiče  ko će prije  da ne vidi šta se sve dešava  u finansijski najjačoj  krajiškoj  državnoj ustanovi? Po onoj  dječijoj igrici “ko se nije skrio Magarac bio”?

Iako Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) istražuje   sumnjivi  projekat informatizacije zdravstvenih ustanova u Krajini  koga je naručio direktor Zavoda zdravstvenog  zavoda (ZZO) USK dr. Almin Handanagić  a provela “stranačka”  kompanija  “Medit”  iz Sarajeva (izuzeti  su predmeti i dokumentacija) mnogo je još bizarnih slučajeva rasipanja državnih para  iz budžeta ZZO USK  koga, treba li uopće podsjećati,  pune zaposleni građani,a ne Direktor i njegova “Ekipa”.

Dr. Handanagić je , to je elementarna stvar koju treba znati svaki pismeni Krajišnik, na čelo Zavoda došao ne po menadžerskom kvalitetu nego kao stranački  mobilizator i poslušni aparatčik. Pametnijih i ljepših od njega ima pun Kanton,ali eto.Iako je 2013. specijalizirao, umjesto  da se okrene struci  Internoj medicini , on se (nije lud) okrenuo  daleko unosnijem biznisu “po pozivu Stranke” . Postavljen je za v.d.. direktora  a konkurs je bio obična formalnost. 

 

 

Iako je kao najvažniji direktor  SDA ( u  hijerarhiji vrednovanja ZZO USK je u rangu  ŠPD “Unsko-sanske  šume”; iz ovih  se kompanija, to je javna tajna, na razne  načine  “crpe” sredstva  za stranačke potrebe, posebno  za izborne kampanje) potpisao  dokument kako  se neće  kandidirati niti biti u organima Stranke, Handangić je ubrzo izabran za predsjednika SDA Cazin i bio  neuspješni  kandidat za  gradonačelnika ( “do  nogu” ga je potukao protivkandidat Nermin Ogrešević iz A-sda).

Ali je ostao  Direktor Zavoda koji godišnje “obrće” 100 miliona KM i time  se, od anonimnog doktora  koji se laHko odrekao rada u struci  “inaugurirao” kao  zastrašujuće važan faktor Stranke, posebno u izbornim godinama. Handagić je, usput rečeno, glavni kadrovik za koordinaciju  rada sa  zastupnicima SDA  u Skupštini USK, ali je nepoznato koje su ga stručne ( i ljudske) vrline kandidirale  za ovu  ulogu.

Posljednjih dana iscijeđena  je informacija iz ” bunkerisanih”  dokumenata ZZO USK  i njegovog  Menadžera Handanagića- Čovjek je “ničim izazvan” za svoje “favoritske” firme  koje posluju sa ZZO USK potpisao  dvogodišnje ugovore u plaćanju usluga.

To su , pogađate, Urološka ordinacija “Urostone ESWL”  iz Bihaća  i”Citološka dijagnostika dr. Murić” iz Cazina. Obe privatne  firme su, očigledno, predestinirane za elitne poslove sa Zavodom.

Tako je  direktor  Handanagić raspisujući tender  za “unaprijed poznatog  kandidata”  za  razbijanje  kamenca u bubregu i mokraćovodu  ograničio javljanje na tender  isključivo firmi  sa područja USK!? Naravno, javila  se samo Ordinacija  ” Urostone ESWL” i dobila  unosni  posao. I to  na dvije godine, jer  zašto bi se maltretirali  tenderima, makar i namještenim , svake godine, kad je JEDINI KANDIDAT i najbolji.

I kada, sve  da hoćete – nema drugog.

Ova se Ordinacija  vodi kao vlasništvo nekog Abu Qweidera Zuhaira, ali  i mravima, komarcima, cvrčku, pčelama, o vrapcima na grani da ne govorimo, jasno je, uostalom to su nam nebrojeno puta kazali krajiški medicinari, da su pravi vlasnici aktuelni direktor Kantonalne bolnice (KB)  u Bihaću dr. Smail Dervišević, specijalist Urologije i njegov kum Amir Kovačević, vlasnik privatne farmaceutske kuće. Dervišević je tu, “sasvim slučajno” i Operater odnosno, “Uklanjač kamenca”.

Naravno, Ugovor Ordinacije  ” Urostone ESWL”  sa  ZZO USK  koji se , kao  i dokumentacija o “Citološkoj dijagnostici Dr. Murić” od strane  direktora Zavoda krije  od javnosti bolje nego što su se u srednjovjekovim katakombama Bosne  krili bogumili od rimskih papa i mađarskih  kraljeva sadrži  i cijene, što javnost NIKAKO NE SMIJE DA ZNA.

Da se bezveze u ovako teškim vremenima   ne uznemiruje.

Dokaz- dr. Handanagić  je  “optužio”  novinara  da je krut  što je nakon 12 dana čekanja na odgovor na više pitanja o “Citološkoj dijagnostici Dr. Murić” izgubio strpljenje i  rekao da mu  ne treba više nikakav odgovor. O tome smo pisali u tekstu ” Istraživanje o Citološkoj dijagnostici Dr.Murić: Kad je Direktor elastičan,a Novinar krut” objavljujući kompletnu sms prepisku  sa bahatim direktorom ZZO USK.

Konkretno, ZZO USK  plaća Ordinaciji  ” Urostone ESWL” iz Bihaća  razbijanje kamenca u bubregu i mokraćovodu 1700 KM!? Prije  Direktora  Handanagića, ZZO USK je ovu uslugu plaćao  400 KM urološkim poliklinikama  u RS, o čemu postoji dokumentacija!? Njegovim dolaskom posao  sa navodnom  Dervišević-Kovačevićevom ordinacijom (ali budimo oprezni, privatnom praksom Abu Qweidera Zuhaira) SVE SE MNOŽI SA ČETIRI!!!?

Drugim riječima, bolje da nas “uzima” Naš Čovjek  od koga “ima Nafake.

Kako bismo provjerili kakve su cijene u regionu  za  uslugu koju ZZO USK svojim stranačkim partnerima masno plaća, legalno pljačkajući  resurse Zavoda, odnosno teško zarađene pare bh sirotinje koja uplaćuje za doprinose , uputili smo mejlom pitanje  jednoj  privatnoj poliklinici u Hrvatskoj.

Pitanje je upućeno 2.maja u 11,20 sati,a  odgovor je, vjerovali ili ne, stigao – ZA MINUT !!!!  Zato je čudovišno porediti aroganciju direktora ZZO USK dr. Almina Handanagića koji nakon 12 dana NEODGOVARANJA na pitanja i   pokušaj ponižavanja intelekta Novinara i bh javnosti , Novinara proglasi krutim.

Inače, odgovor  hrvatske urološke poliklinike  glasio je:

Poštovani, cijena razbijanja kamenca u bubregu iznosi 3.500,00 kn. U tu cijenu ulaze dva tretmana, ako se u prvom pokušaju ne uspije razbiti do kraja. Lijep pozdrav, Mlakar Lucija, med.sestra.

U susjednoj nam državi nude uz pomenutu cijenu  čak i dvodnevno hotelski boravak za dvije osobe dok traje neinvazivni postupak razbijanja kamenca po ESWL metodi!

Sve je jasno- ono  što u Republici Hrvatskoj košta manje od 1000 KM,  kod Direktora Handanagića i “Ekipe” je uduplano.
Na sceni je Pljačka.
I to legalna.