Slučaj “Murić”: Produženi orgazam krajiške političke trgovačke avangarde

Istraživački  tim našeg portala u potpunosti je  zaokružio  slučaj , uslovno rečeno, zdravstvene korupcije   u KB “Dr.Irfan Ljubijankić” u Bihaću u vrijeme direktora dr. Hajrudina Havića (SDP)  i ministra  zdravstva dr. Amira Murića (SDP) u koji  je  involvirana Murićeva supruga  dr. Mirsada  Murić, specijalist citologije, a na kraju  ovog “sistema”  i dr. Almin Handanagić, aktuelni direktor ZZO USK.

Plan o privatnom biznisu “klana ”  Murić “preko kičme države” (čitaj, ZZO USK) pripreman je više godina.

Nije  to  bio nimalo lak posao, ali  upornost  se skoro uvijek isplati.

Njegova realizacija   u najosjetljivijim segmentima omogućena je kada je 2011. godine za ministra zdravstva imenovan dr. Amir Murića, a za direktora KB-a dr. Hajrudin Havić, dva “viđenija”  SDP-ovca.

Istovremeno  se približivao kraj specijalizacije iz Citologije dr. Mirsade Murić na koju ju je poslala KB i za čije je potrebe trebala obavljati  ovaj posao.

Stručno specijalističko usavršavanje dr. Mirsade  Murić koštalo je KB oko 100.000 KM i  po ugovorima  koje zdravstvene ustanove prave  sa  specijalizantima, oni su dužni da odrade dupli vremenski iznos  trajanja specijalizacije ( dvije  za četiri, odnosno četiri  za osam godina).

Umjesto  da  gubi vrijeme na KB-u  i radi za “bijednu” platu  dr. Mirsada  Muriću ubrzo nakon završetka specijalizacije  napušta KB,a prema  našim informacijama KB nije je teretila  za vraćanje sredstava, što  ide “na dušu”  tadašnjem  direktoru Haviću. Očigledno je da je postojao jasan plan da se “izigra sistem”, jer  su na  ključnim mjestima u krajiškom zdravstvu  bili  ključni igrači dr. Murić i dr. Havić. Njima je u junu 2013. godine čak izgorjela  i kompletna KB, ali realizacija “udruženog kriminalnog poduhvata ” tekla je nesmetano.

KB  je  od 27. oktobra 2006.godine ( Broj:09-37-10639-UP-1/06)   obavljala  tercijarnu djelatnost u oblasti citoloških analiza  i pregleda u Službi patologije KB-a.

U to vrijeme nije bilo citologa u KB-u, pa se  potvrdili naši navodi  da je  ove poslove usputno obavljala šefica Patologije dr. Semira Mešić za 300 KM mjesečno na plaću(iznos  nije potvrđen, ali  nije ni puno veći ni puno manji).

Okončanjem specijalizacije iz Citologije, nezvanično, 2011/2012, dr. Mirsada Murić nakon godinu dana rada napušta KB,a 2013. otvara privatnu ustanovu “Citološka dijagnostika Dr.Murić”u Cazinu.

Njen suprug je još uvijek ministar,a njegov stranački kolega dr. Havić direktor zapaljene Bolnice.

Plan  se realizira  aktom koji dr. Hajrudin Havić šalje 6.juna 2014. godine  Ministru i Suprugu dr. Amiru Muriću.

– Naime, odlaskom liječnika specijaliste  citologa iz ove Ustanove, izmijenjeni su uvjeti u pogledu potrebnog kadra za obavljanja navedenih usluga, te  ova Ustanova zbog promijenjenih okolnosti nije u mogućnosti iste pružati sukladno Programu i odredbama zaključenog ugovora sa Zavodom zdravstvenog osiguranja USK- piše u ovom aktu direktor KB-a Havić.

Ovaj dokument protokolira se tri dana kasnije u resornom Ministarstvu zdravstva USK a 8 dana kasnije 17.juna ministar Murić potpisuje najznačajniji akt u svom ministarskom opusu- rješenje koje će  omogućiti njegovoj supruzi ekskluzivni ugovor  sa ZZO USK. Naime, sve je tako normalno i čudovišno u isto vrijeme i sve  “puči” od  opće iskvarenoti, korupcije i sistemske truleži.

Uskoro će dr. Mirsada Murić koja je napustila KB  raditi  sve citološke poslove  za  tu ustanovu a sve će plaćati ZZO USK, jer “odlaskom liječnika specijaliste  citologa iz ove Ustanove, izmijenjeni su uvjeti u pogledu potrebnog kadra za obavljanja navedenih usluga, te  ova Ustanova zbog promijenjenih okolnosti nije u mogućnosti iste pružati …”.

Providno  je da dr.Havić i ne razmišlja o dvije nužne stvari:

utuživanju dr. Mirsade Murić za izgubljena sredstva Ustanove kojoj je na čelu

-raspisivanjem nove specijalizacije iz Citologije, kako  bi  sama Ustanova kao i ranije obavljala ovaj segment tercijarne zdravstvene djelatnosti

Ministru Muriću ne pada ni  u snu  na pamet da odbije KB i da sugeriše  ovoj Ustanovi  da raspiše novu specijalizaciju iz Citologije a da  za to vrijeme  citološke pretrage radi npr. KCUS u Sarajevu, kao  što je jedno vrijeme i radio i to za bagatelnu sumu, budući da se radi o vrlo  jednostavnim i ne tako skupim metodama.

On, međutim, potpisuje Rješenje broj 09-37-5200-UP-1/14, ukida ZU KB “Dr. Irfan Ljubijankić”  dio Rješenja od 27.oktobra 2006. i to za slijedeće usluge:

-šifra 337017-Draš biopsija agresivna metoda citodijagnostike

-šifra 337024-Citološki pregled sputuma na maligne stanice i

-šifra 337027-Citološki pregled punktata tumorskog tkiva

Pogađate, u skoroj budućnosti  ove usluge za Kantonalnu bolnicu Voljom Direktora  Havića i Ministra Murića obavljaće će  Ministrova  Supruga.

Što se i dogodilo.

Direktor ZZO USK dr. Almin Handanagić potpisao je, po svemu sudeći, štetni ugovor  sa “Citološkom dijagnostikom Dr. Murić” o čemu smo detaljno pisali u ranijima nastavcima našeg istraživanja.

Branio se kako  je “zatekao stanje” čime je , indirektno priznao  da  postoje  prethodne sumnjive radnje .

A on je “zatečen stanjem” nadogradio  ovaj sumnjivi projekat po kome  ZZO USK godišnje plaća  “Citološkoj dijagnostici Dr. Murić” 120.000 KM,a da pokaže “dobru volju”  sa ovom privatnom ustanovom napravio je dvogodišnji ugovor.

Kako  je  direktor Handanagić i koordinator SDA u Skupštini USK i brine  za parlamentarnu većinu svima je jasno da je ugovor  “klana” Murić u direktnoj korelaciji sa održanjem parlamentarne većine koju čine SDA-LS- SBB-DF. Krajina pamti  da je upravo Amir Murić, Ministar  i Suprug, “okrenuo ćurak”, hinjski napustio dotadašnje partijske drugove iz SDP-a ( kao potredsjednik SDP USK)  i prelaskom u DF bio ključni zastupnik  za stvaranje i održanje koalicije SDA sa Laburistima osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića.

Vlast košta a  račune  plaća  Država.