Afere: Tužilaštvo USK vodi dvije istrage protiv DF-ove bivše direktorice dr. Azre Hasić.Čehić, jednu zbog krivotvorenja dežura , drugu zbog nesavjesnog liječenja

Kantonalno tužilaštvo  vodi najmanje dvije istrage protiv dr. Azre Hasić-Čehić, specijalistkinje ginekologije i  bivše direktorice Doma zdravlja Bihać u dva mandata (jednom kao član SDP-a, a drugi put kao članom DF-a), saznaje normala. ba.

Jedna istraga tiče se tzv. šiktarica , odnosno  krivotvorenja dežura,  a druga  se odnosi  na  nesavjesno liječenje.

Proteklih godina mediji su izvještavali o brojnim aferama ove direktorice koja je , sudeći po  svemu, u potpunosti bila  privatizovala ovu zdravstvenu ustanovu, a zapošljavala isključivo po rodbinsko-stranačkom principu.

Dok je bila “Lipovačina” onda su to bili kadrovi SDP-a a kad je postala “Hodžina i Maršalova” onda su na red došli kadrovi DF-a. Pored  redovnog  posla i dežura  dr. Hasić-Čehić obezbijedila je sebi  još jednu unosnu sinekuru  – dopunski rad  u Domu zdravlja Velika Kladuša. Tu se i dogodio slučaj nesavjesnog liječenja pacijentice Indire Derviševič iz Vrnograča.  

VKportal  objavio je pismo Indire Dervišević i Esnafa Ahmetovića roditelja  djeteta koje se rodilo sa oštećenjem mozfa zbog, kao  navode  oni, propusta dr. Azre Hasić-Čehić .

U pismu se ističe kako dr. Hasić-Čehić nakon 8 radnih sati  Bihaću dolazi u Dom zdravlja Velika Kladuša i  tu, po svemu sudeći i zbog umora i odustva koncentracije  a moguće i neznanja , čini stručne greške, propuste u dijagnostici, liječenju, neotkriva vidne anomalije, koje se mogu i trebaju u svim sedmicama trudnoće otkriti.

 

/Ilustracija/

-Trudnice sa takvim anomalijam a se šalju za porođaj na kliniku gdje se iste moraju u takvim ustanovama poroditi radi hitnog i neodložnog tretmana ugroženog novorođenog djeteta, a sve u cilju prevencije i smanjenja teških neuroloških komplikacija-piše u pismu.

Očigledni previd 

U slučaju  Indire Dervišević  utvrđena je  uredna trudnoća, uredna morfologija, trudnoća bez anomalija i ona je poslana  na porođaj na ginekologiju u Bihać.

– Kod dr. Azre Hasić sam bila 23.12.2017. godine u 28 sedmici trudnoće, pregledala me ultrazvučno i ginekološki utvrdila da je trudnoća potpuno uredna, navodi majka Indira. Drugi pregled izvršila je u 31 sedmici trudnoće 06.01.2018. godine. Pregledala me je ultrazvukom, uz nađene parametre utvrdila i potpisala, ovjerila svojim pečatom da je morfologija ploda uredna za dob trudnoće, što znači da nema nikakvih anomalija, niti bilo kakvih izraslina na tijelu, niti bilo kakvih nenormalnih promjena na organima, također navodi majka Indira. Porodila sam se 14.03.2018. godine u 09,20 sati, muško, TT:3200/49cm, sa defektom (rupom) na desnoj strani glave iznad uha i u čijoj je kilnoj vreći dio mozga van oklopa kostiju, veličine šake.

Kod poroda je došlo do pucanja mozgovnih ovoja sa kožom, trganjem mozgovine, što je došlo do oštećenja mozga i curenja mozgovne tekućine (likvora)-napisala je majka . Ovaj način porođaja je izazvao teško i dugotrajno oštećenje mozga i infekciju mozga.

 

/Ilustracija/

 

Dijete se liječi od 15.03.2018. godine na Neurološkoj klinici UKC Sarajevo, sa vidljivim komplikacijama i neizvjesnog ishoda po život, a sve zbog površnog i nestručnog pregleda, te nehtijenja slanja trudnice na Klikniku radi porođaja.

-Obmanula je mene kao trudnicu, te osoblje ginekologije u Bihaću, koji su vjerom urednog nalaza kako i stoji u povijesti bolesti, stavili me u postupak za porod, navodi majka Indira. O ovom je pismeno obaviješten direktor Doma zdravlja Velika Klauduša dr. Senad Okanović, te Liječnička komora (Odbor za stručna pitanja), a ovim putem želimo da obavijestimo i javnost-stoji  u pismu roditelja.

-Pošto je ginekologinja Hasić Azra učinila ne samo stručnu grešku, zbog propusta u dijagnostici i izboru postupka poroda nego i krivično djelo, kao i direktor Doma zdravlja Velika Kladuša dr. Senad Okanović koji angažira ovakav profil nestručnog kadra samo da bi ispoštovao čistu “formu” postojanja ginekologa na području Velike Kladuše, pokrenućemo i sudski spor protiv istih da ostvarimo svoja prava i da drugi ne dođu u istu ili sličnu situaciju, jer ovaj propust je donio familiji nesreću, neizvjesnost i iscrpljivost za tretman djeteta sa trajnim neurološkim komplikacijama-napisali su roditelji.

Ovaj slučaj je prijavljen i Tužilaštvu USK zbog čega se i vodi istraga.

Hodža,Mirnodopski  Komandant Doma Zdravlja Bihać

No, DF se i dalje ne odriče  svog vjernog kadra.

 

Nakon raspisivanja  konkursa za direktora  bihaćkog Doma zdravlja koji se upleo u kršenje procedura kako bi se progurao dr. Hammami , kandidat Farke Hodžića Hodže,  lider DF-a nastoji da za v.d. direktora opet vrati famoznu dr. Hasić-Čehić. Koja bi onda  u radni odnos primila  bihaćkog onokologa , što je .navodno, moguće po Statutu  ove ustanove. Inače , dr. Hammami   je napustio   KB ” Dr. Irfan Ljubijankić” jer mu je obećana direktorska pozicija  u bihaćkom Domu zdravlja.

Podsjećamo, u anonimnom pismu o “radu”  eksdirektorice  dr. Azre Hasić-Čehić koje je došlo do medija otkrivene su  brojne sumnjive radnje.

-Zaposlila je kćerku poznatog komandanta Hodže, sina svog potrčka, sestre Zlate Hajrulahović, snahu Mirse Kurića, svima poznatom po aferi s novim gradskim trgom, a koju istražuje Tužilaštvo USK. Kurićevu suprugu Ismetu imenovala je za pomoćnicu direktora za finansije, pravi čistku među ljekarima s kojima nije u dobrim odnosima. Njena godišnja plata je 56.000 KM, a ljekara specijaliste 16.800 KM, dok su plaće vozača i nekih drugih struka više od ljekarskih, što je apsurdno. Direktorica čak i dežura i tako sebi povećava plaću”,  navodi se u pismu. Tadašnja direktorica bihaćkog Doma zdravlja u potpunosti je negirala navode iz anonimnog pisma.