Slučaj “Područna ambulanta Ripač”: DF osvojio vlast u Ripču i zaboravio na birače, SDP pokušao poentirati!?

 

Mještani Mjesne zajednice Ripač   ne mogu se pohvaliti  urednom Područnom ambulantom u kojoj  realiziraju dio  svojih zdravstvenih potreba.

Štaviše, prostor koji Dom zdravlja Bihać ovdje koristi  više liči na konjušnicu   nego na ured u kome ulaze medicinari i pacijenti.

Zašto je to tako, između ostalog, odgovor bi mogao  dati DF, stranka koja je ovdje osvojila najviše glasova,a vijećnik ove stranke u Gradskom vijeću obećao da će u svom mandatu  urediti ovaj prostor.

No, “mehanizam”  po kome rade  DF-ovi  zastupnici krajnje je prost-obećaju i ništa ne urade.

Bivša  direktorica  bihaćkog Doma zdravlja dr. Azra Hasić-Čehić koja sada “bije bitke sa Tužilaštvom” nije  u ripačkoj ambulanti uvela ni Internet (ADSL)  niti  je opremila računarima zbog čega dežurni ljekari nisu u mogućnosti  da propisuju  terapiju pacijentima.

Kao što je poznato, terapije se sada prepisuju  elektronskim putem, jer su svi domovi zdravlja i apoteke informatički uvezani sa  Zavodom zdravstvenog osiguranja USK radi  kontrola.

-Zbog toga smo prinuđeni da uzimamo kartone pacijenata i nosimo ih  u ambulantu  u Kulen Vakuf gdje se pacijentiama iz Ripča propisuje terapija i lijekovi-kaže  v.d. dr. Anela Kasumović- Softić.

 

Ona je demantirala  pojedine napise da će doći do zatvaranja ambulante u Ripču. Dom zdravlja će svojim sredstvima pokušati  urediti neuslovni prostor i  podnijeti zahtjev Telecomu Bihać za uvođenje ADSL priključka.

Nedostak potpunih informacija o slučaju ” Ambulanta Ripač” pokušao je politički  iskoristiti  SDP Bihać saopćenjem u kome traži  da se ne ukida ova područna ambulanta   koja “pokriva” 400 domaćinstava sa oko 2000 stanovnika.

U upravi  bihaćkog Doma zdravlja potvrdili su da ne postoji nikakva odluka o prestanku rada Područne ambulante Ripač, te da je to plod nečije mašte, jer Upravni odbor Doma zdravlja Bihać nije se uopće bavio aktivnostima ukidanja ove ambulante.