IZBOR POLICIJSKOG KOMESARA: Bilo bi lijepo da premijer Rošić građanima objasni čiju Stražnjicu čuva opstrukcijom Koričićevog izbora !?

Nezavisni  odbor za izbor policijskog komesara (NOIPK)  Unsko-sanskog kantona (USK)  profesionalno  je  odradio  dosadašnji  dio procedure oko  izbora policijskog komesara i ministru unutrašnjih poslova USK Anelu Ramiću dostavio  listu usjpješnih kandidata.Kao  što je poznato NOIPK je rangirao kandidate  na slijedeći način:

Mujo Koričić 86 bodova

Bare Pršlje 82 boda

Esnaf Buza 76 bodova

Ministar Ramić dužan je po članu 44 Zakona o unutrašnjim poslovima USK u roku od 8 dana prijedlog NOIPK-a dostaviti Vladi USK. Ukoliko bi to ministar propustio, navodi se kao mogućnost u istom članu, NOIPK može Vladi USK direktno dostaviti svoj prijedlog sa obrazloženjem i najmanje dva kandidata za funkciju policijskog komesara.

Član 44 u stavu 2 jasno precizira  da Vlada USK u roku od 30 dana imenuje jednog od predloženih kandidata.

 

Drugim riječima, redoslijed i rang lista koju je dostavio NOIPK nisu obavezujući za Vladu USK.

No, isto tako,  nedavanje saglasnosti od strane Vlade, ne obavezuje NOIPK da se ravna  sa  stavovom “Rumenka i ministara!

Za sada je jasno da je procedura javnog konkursa okončana uspješno,a da posljednju riječ ima Vlada USK.

Ali samo da da ili ne da saglasnost.

Javnost USK je kroz pisanje medije, posebno portala, informirana o raznim vrstama žestokih političkih pritisaka na epilog ovog javnog konkursa.

 

Najjači uplivi dolaze od federalnog zastupnika Asima Kambera  koji kontrolira premijera Huseina Rošića i članicu NOIPK-a Vesnu Dizdarić.

Dizdarić je u prvoj fazi konkursne procedure pokušala neuspješno oboriti konkurs, nakon čega se pod medijskom paljbom, potpuno razotkrivena, povukla iz rada NOIPK-a.

Kamber  i Rošić vuku glavne konce  u medijskom i tajnom lobističkom  sataniziranju kandidata Muje Koričića.

Oni znaju zašto su protiv njega, ali  se ne izjašnjavaju, posebno Rošić.

Kamber  se već “izjasnio” blaćenjem Koričiča na svom blogu i porodičnom portalu inmedia.ba.

Blaćenje Koričića nastavljeno  je putem lažnih profila na Faceboku dirigiranim iz Sanskog Mosta.

Kada  se  nije uspjelo sa rušenjem konkursne procedure, pokušaće se  u  fazi  kada “odlučuje”  Kamberov ponajbolji ” Vojak Švejk”, odnosno Husein  Rošić.

U igri opstrukcija je, kako saznaje naš portal i ministar policije Anel Ramić, kome je obećana pozicija  na Univerzitetu u Bihaću.

Opet  se  u ovu “čorbu”  petlja  premijer Rošić i , prema našim informacijama, od Ramića traži da “učini  nešto”.

Šta, ne zna ni on sam, jer NOIPK je uradio  sav posao  i dao rang listu najuspješnijih.

 

Naprosto je neshvatljivo  kako Rumeni Premijer nema preča posla u izvršnoj vlasti, jer za ovakve stvari  nije dobio mandat.

Bilo bi lijepo  da premijer Rošić objasni građanima čiju još Stražnjicu  čuva  opstrukcojom izboraq najboljeg kandidata , osim svoje  i Kamberove.

Varijanta  po kojoj bi ministar Ramić dao na vladu prijedlog dva kandidata među kojima ne bi bio Koričić, ravna  je  samoubistvu.

Isto  tako, ukoliko bi Vlada odlučivala  da  pobija  rang listu  NOIPK-a  morala  bi debelo obrazložiti  šta ona zna, a članovi NOIPK-a ne znaju.

U kuolarima Vlade USK saznalo se  da Rošić razmatra i opciju  da  na sjednicu Vlade  USK kada se bude odlučivalo o rang listi  tri kandidata za policijskog komesara USK pozove predsjednicu NOIPK-a Ajnu Jodanović.

Što je, opet,  odvratan pokušaj ispiranja mozga ženi koja je sa  članovima NOIPK-a sve  uradila u skladu sa zakonom.

No, Rošić, Kamber  i slični na zakone se pozivaju  samo onoliko koliko i kad im treba.

Takav Bekgraund i Gard da je im Stranka Na Vlasti.

I njihov Lični Bezobrazluk.