Analiza: Demokratska fronta,sve po starom- Maršal i Murge na oktobarskim listama kao dvojac bez kormilara

I izborne liste krajiškog DF otkriće dominantnu matricu  na kojoj funkcioniraju  sve političke stranke.

Stari isluženi kadrovi su i dalje neprikosnoveni ,a i mladi su na cijeni -mladi krompir, mladi luk, svježa prasa…

No DF je  nevjerovatni i neprevaziđeni obrazac  novijeg vremena političkog ponašanja jedne  okorjele politbirovske prokomunističke strukture (ne daju  sebi ništa reći, jer je izmišljeni tabu kako bi se spriječila kritika)  koja je uspjela u kratkom vremenu da , radeći  navodno na razvoju i stranačkoj infrastrukturi , u potpunosti samu sebe uruši.

DF liči na boksera koji je sam sebe nokautirao pred prepunim gledalištem i u direktnom prijenosu,a spreman je posvađati se sa “nacijom”  kako je to bio nizak udarac  protivnika.

“Komšićeva stranka” u Krajini je  formalno-pravno tu, ali je u javnom diskursu i praksi označena  kao politička mafija koja u svom obrascu rada  grubo  nasrće  na javne fondove  kao dio kontraverzne parlamentarne većine sastavljene “od zla oca od gore matere” (SDA, DF, SBB, Laburisti Fikreta Abdića).

Urušavanje DF-ove građevine na USK prvi je nanjušio i glavni kreator njenog pada Farko Hodžić Hodža.

On je stranku od početka do kraja oblikovao  kao trijumvirat nedodirljivih Persona- Njega, Ekrema Prošića Maršala i Amira Murića Murgeta. Ostalih nije bilo na mapi.

Stranka se “razvijala ” i “rasla”  po diktatu njihovih privatnih interesa,svaki od njih trudio se  da ugrabi  što  veći  dio kolača, o čemu su samo neki mediji izvještavali.

Afere o privatiziranju DF-a kroz “ručni rad” pomenutog trijumvirata vjerovatno  će postati  i dio “kulturološkog” blaga u Krajini  u  žanru narodnih pjesama.

Niz  je afera koje su  producirali i intenzivirali DF-ovci prijeteći najčešće  kako  će “razvaliti” parlamentarnu  većinu, nerijetko očijukajući ciljano sa  ostatkom opozicije kako  bi  kod uplašenog premijera Huseina Rošića ” nabili”  svoju cijenu.  

Nedavno Hodžino “Allahimanet” sa čela Stranke kao  okorjelog hegemona  ostvarivanja  privatnih interesa preko DF-a  trebao  bi biti znak  da je “prodato porodično srebro”.

Nezvanično, a najverovatnije tačno, Hodža je ušao u neizbježan sukob  sa cazinskim dijelom trijumvirata Maršalom i Murgetom koji su ga “prijavili Učitelju” u Sarajevu.

Razlog  su izborne liste,a Maršal je tu neumoljiv i  upotrebljava “sva oružja”. Murge se dobro uklapa čim nanjuši nečiju političku lešinu.

Odlazak Hodže sa čela Stranke koja se urušila kao Rimsko Carstvo pod Germanima  otvorio je Širok Prostor Djelovanja  Maršalu i Murgetu.

Za Apetite ne pitajte.

Suma sumarum, ako je vjerovati  našim izvorima ,a uskoro  ćemo sve znati “crno na bijelo”, nosilac kantonalne liste DF-a je niko drugi do Ekrem Prošić Maršal,a na treću poziciju ugnijezdio  se Amir Murić Murge,” trojanski konj krajiške socijaldemokratije”, direktor Doma zdravlja Cazin ( nezvanično, sa godišnjim neto primanjima na ovoj poziciji od cca 80.000 KM) , uz to i aktuelni zastupnik u Skupštini  i brižni suprug vlasnice unosne privatne e ordinacije koja je , kakve li slučajnosti, napravila “posao stoljeća”  sa Zavodom zdravstvenog osiguranja USK.Između cazinske “Braće Bluz”  tek voljom izbornih pravila “ubacila” se tehnički sekretar DF-a…Takođe nezvanično, zastupnik Sanil Hasić iz Bosanske Krupe “ugrabio”  je  tek poziciju 14.

Sve ostalo saznaćemo za dan-dva.

Inače, kada bi pokušali sumirati  doprinos  “Braće Bluz”  i Demokratske fornte  Unsko-sanskom kantonu, osim parolaških  ubleha na sjednicama Skupštine  za koje je potrebno  imati  vokabular  prosječnog osnovca ,  našli  bi se pred Ogromnom Provalijom Ničega.

No, kao da je to važno.

Važne su Četiri Naredne Godine.

Koje im trebaju “pokloniti”   glupi birači.