Turkish Airlines je najavio svoje prve letove s novog aerodroma u Istanbulu. Kako je rečeno, prvi letovi s ove mega-građevine bit će za Ankaru, turski dio Kipra i Azerbejdžan. Turkish Airlines će početi proces selidbe na novi aerodrom 31. oktobra.

– Turkski zemaljski servis (TGS) će zaposliti oko 1.600 ljudi, a dok će Turkish Airlines angažirati blizu 3.000 – rekao je Bilal Ekşi iz Turkish Airlinesa za turske medije, prenosi BiznisInfo.

Teretna divizija, Turkish Cargo, će u septembru upostaviti novu logističku kompaniju u partnerstvu s kineskim firmom ZTO i PAL AIR-om iz Hong Konga.

– U skladu s ciljevima do 2023, naša narudžba od 14 aviona, uključujući četiri teretna, će stići ove godine. Naredne godine ćemo imati 41 avion „sljedeće generacije“ – rekao je on.

Turska „Vizija 2023.“ označava stogodišnjicu od osnivanja Turske Republike, i predstavlja niz ciljeva u oblasti ekonomije, energije, zdravstva i transporta koji se namjeravaju dostići do te godine, uključujući ulazak u top 10 ekonomija na svijetu.

Inače, avion turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana spustio se 21. juna na novi aerodrom, ali će on zvanično biti otvoren tek 29. oktobra, na Dan Republike.

Nakon što bude završen, on će biti jedan od tri najveća aerodroma na svijetu, sa godišnjim kapacitetom od 90 milona putnika u prvoj fazi. U drugoj fazi, koja će očekuje da bude gotova do 2023., kapacitet bi trebao dosegnuti 150 do 250 miliona.

Novi istanbulski aerodrom će imati najveći bescarinski (duty-free) šoping kompleks na svijetu. Nakon završetka prve faze, aerodrom će imati kapacitet od 3.500 polijetnja i slijetanja dnevno.

Sadržavat će i stambenu oblast na 100.000 kvadrata i mega „automobilski park“ sa kapacitetom od 25.000 vozila, te lanac za prevoz prtljaga dug 42 kilometra i 143 unutrašnja mosta za putnike.