Bosna Bank International (BBI) u saradnji s Islamskom razvojnom bankom (IsDB), a pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića najavila je održavanje međunarodnog sajma halal industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) koji će se u glavnom gradu BiH održati od 27. do 29. septembra 2018. godine u centru Skenderija.

Sarajevo Halal Fair (SHF) okupit će na jednom mjestu halal proizvođače, distributere i kupce iz cijelog svijeta. Sajam će omogućiti susrete regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Europske Unije, Saudijske Arabije, Turske, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Indonezije i mnogih drugih tržišta.

“U BiH, Hrvatskoj, Srbiji, kao i u cijelom regionu, ima jako veliki broj halal certificiranih proizvođača koji pokušavaju izaći na nova tržišta. Cilj je da napravimo veliki sajam, izložbu svih tih proizvoda i da iz EU, Turske, Malezije, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Indonezije, gdje su velika tržišta, dovedemo distributere i kupce koji bi otvorili vrata našim proizvođačima kako bi izvozili proizvode i usluge“ – najavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

Bukvić ističe kako je to veoma važno, da otvara novu dimenziju Sarajeva i BiH, koji će osim Sarajevo Business Foruma (SBF), Sarajevo Film Festivala (SFF) od ove godine dobiti i Sarajevo Halal Fair (SHF), međunarodni sajam koji će u tom periodu glavni grad BiH pozicionirati na mapu svjetske ekonomije.