IZBOR POLICIJSKOG KOMESARA USK Rošić & comp na polutajnoj vanrednoj sjednici Vlade izglasali proceduralno nepostojeću frankenštajnovsku odluku!?

Da gospodin Ripli upozna rad premijera Huseina Rošića i njegovih nekoliko ministara-epigona umro bi u najgorim mukama, jer takvo  što  nigdje  nije viđeno.

Oni  bi za 7 dana uništili  Coca Colu, China Mobil  i General Electric.

Neke  od  ideja Rošića & comp. kako  napraviti  konfuziju u  zakonskim procedurama  kao da su smišljane prilikom dugog boravka na WC šolji.

Takva  je i  ova o kojoj govori  ovaj aktuelni tekst.

Javnost u Krajini treba da uvijek ima na umu  “resavske zasluge” Huseina Rošića na kongresu SDA u Sarajevu  što mu je vjerovatno i omogućilo premijersku funkciju.

Naime, Rošićeva vlada  je na jučerašnjoj   vanrednoj, moglo  bi se reći i tajnoj  sjednici,  na kojoj nisu ni bili svi ministri, umjesto da razmatra službeni pismeni prijedlog Nezavisnog odbora za izbor policijskog komesara USK  koji je na protokol Vlade predat 20.jula ( premijer ga je  imao  na svom stolu 23.jula, naime, tri dana je akt “putovao” kroz zgradu u kojoj se u prizemlju nalazi protokol,a sprat više kabinet premijera!? ) razmatrala kontraverznu  informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova o proceduri izbora policijskog komesara koja je prije toga bila  na “skeniranju”  kod Tužilaštva  USK kao  dio opstrukcionih aktivnosti  na kupovanju vremena i pokušajima  da  se poništi  ovaj konkurs!

Ili, možda, čak neku novu informaciju Ministarstva  unutrašnjih poslova o proceduri izbora policijskog komesara USK, jer je iz  kratkog službenog teksta  objavljenog na FB stranici Vlade USK apsolutno neprepoznatljivo ( vjerovatno je to i bio  cilj) koji su to dokument razmatrali ministri  bliski premijerovom nakaradnom poimanju zakonskih procedura i političkoj pragmi koja ignorira propise uvijek  kada  joj se nađu na putu.  

A pouzdano se zna  scenarij održavanja ovih vanrednih sesija(ili seansi)   sa krnjim sastavom ministara. Tako su, ne slučajno, na ovoj sjednici izostali ministar zdravstva Hazim Kapić i ministrica finansija Zlatka Šepić.

Kada treba  da prođe neka  sumnjiva  rabota, onda  se “uže društvo” polutajno okupi  i “završi posao”.

Ne treba uopće sumnjati  da je tako bilo i ovaj put.

Zašto tako mislimo i vjerujemo, čitajte u nastavku.

Naime, u  službenom priopćenju na FB stranici Vlade USK piše:

Vlada Unsko-sanskog kantona konstatovala je da su prilikom provođenja konkursa za izbor policijskog komesara prekršene odredbe Zakona o unutrašnjim poslovima Unsko-sanskog kantona i Zakona o ministarskim i vladinim imenovanjima BiH  . Ni jedan od kandidata, koje je predložio Nezavisni odbor, nije dobio većinu glasova kod izjašnjavanja o čemu je upućena obavijest Nezavisnom odboru.

Dalje nema nikakvog pojašnjenja  ove, ispostaviće se , opskurne i mračne djelatnosti  koju provodi premijer Rošić oko procedure izbora i imenovanja policijskog komesara.

Očajno povodjivi i nesposobni  premijer , očigledno, ide ambisom bezakonja , kada  tvrdi kao  su  “prilikom provođenja konkursa za izbor policijskog komesara prekršene odredbe Zakona o unutrašnjim poslovima Unsko-sanskog kantona i Zakona o ministarskim i vladinim imenovanjima BiH”. Zar  nije ova informacija, a ta javnost dobro zna, bila u Tužilaštvu USK koje je konstatiralo suprotno od onog što sada tvrdi “Rošić &comp”?!

Naravno da jeste, ali tim gore  po Tužilaštvo koje nije uradilo šta se od njega očekivalo,a to je da povede istragu protiv Nezavisnog odbora!

Zato se premijer i njegovi lični ministri stavljaju  vrlo ležerno i pritom bahato iznad stavova Tužilaštva i   rade ono što im je naređeno od Političkog Mentora – da kandidat Koričić ne smije proći.

Pritome se koriste veoma  jeftinim trikom da sakriju osnovnu namjeru- nijedan od kandidata  ne ispunjava  uslove.

Političke, stranačke, naravno.

A,pogledajte,  koja pravna nepismenost kada  potpuno proizvoljno,kao  na  vagi  sa stočne  pijace,  navode naziv zakona.

Oni  taj zakon nazivaju Zakon o ministarskim i vladinim imenovanjima BiH, a pravi  i tačan naziv  je Zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH!? 

Apsolutno nipodaštavanje, površnost i  formalno sljepilo.

Ali  sablazan na (tajnoj?) vanrednoj sjednici se nastavlja  na jeziv način.

Ministri sa premijerom kome  tokom mandata nezaustavljivo raste  nos, glasaju  ,tako piše  u tekstu na FB-stranici Vlade USK, o kandidatima za izbor policijskog komesara USK , ali  ostaje  u  gustoj magli  na osnovu  kojeg  akta oni  nešto glasaju.

Da  li  ministri i premijer glasaju  o kandidatima  iz  pisanog akta Nezavisnog odbora koji je rangirao  kandidate i uputio  ih na Vladu  u skladu sa članom 44, stav 2 Zakona o unutrašnjim poslovima USK ?

Ili to  rade spontano nakon razmatranja kontraverzne informacije  Ministarstva unutrašnjih poslova (obrađivač famozna Bekira Arapović) koja je “zadivila”  svijet.

Ko će ga znati.

Naime,  autistični tekst sa službene FB stranice Vlade  raskošno skriva  bitne detalje za  logički zaključak.

Nije  uopće jasno na osnovu kojeg akta su glasali ministri i to tako  da nijedan kandidat nije dobio dovoljan broj glasova!?

Ovaj je tekst  poslužio  da se sakriju  bitne stvari  oko tako  važnog imenovanja  koje  zaokupira  krajišku javnost skoro godinu dana!

Ova  sapunica  time se ne završava, jer u  tekstu  stoji kako će o ovom izjašnjavanju  ministara i premijera biti obaviješten Nezavisni odbor.

Zalijmo se kantom hladne  vode da dođemo sebi od  ovolikih  gluposti  i  haj'mo sve  ispočetka.

Procedura izbora  policijskog komesara USK u fazi  kada  ministar unutrašnjih poslova (Anel Ramić) propusti da  na Vladu pošalje  prijedlog najmanje dva kandidata (član 44, stav 1 Zakona o unutrašnjim poslovima USK) što je Ramić i učinio (dakle, propustio)  vrlo je jednostavna.

Nezavisni odbor  tada šalje svoj obrazloženi prijedlog sa rang listom kandidata direktno na Vladu (član 44, stav 2 istog Zakona) što je i urađeno.

Vlada USK je u skladu sa ovim Zakonom mogla jedino  da imenuje jednog od kandidata sa  rang liste Nezavisnog odbora i ništa  drugo.

Umjesto  toga imamo miješanu salatu  formalno-pravnih poteza koji nemaju nikakve veze  sa  procedurom izbora policijskog komesara!

Premijer i ministri kao  da  su promijenili dugogodišnjeg psihijatra, pa im se sa novim sve pobrkalo.

Kakvu obavijest  oni uopće imaju namjeru poslati  Nezavisnom odboru kad tako što uopće ne postoji u zakonskoj  proceduri izbora policijskog komesara?!

Zašto oni misle da to nije bitno i da se može  ignorirati zakon kad god im se ćefne?

A zašto bi Nezavisni odbor  uopće primao nekakvu obavijest od Vlade USK  o  njihovom nekakvom glasanju o kandidatima  kada  takvo što Nezavisni odbor ne bi ni trebalo interesirati ako  žele  da poštuju zakon!?

U ovom trenutku vlada potpuno pomračenje  i konfuzija  kakvu frankenštajn pseudoproceduru  od precizne i veoma jednostavne procedure izbora policijskog komesara USK prave   veseli premijer Rošić  i njegovi žalosni  ministri.

Očigledno  je , međutim svima – ovi partijski  moljci  dobro su nagrizli stranice zakona i baš ih briga.

Oni  su bezobrazni, puni sebe, lijeni   lišeni samokritike  i kao takvi  ponizni  svom partijskom šefu.

Oni pljuju iz  dobro plaćenih  državnih stolica  na zakone  danas,a sutra  se kandidiraju na nove funkcije  po preporuci  stranke.

Pogledajte stranačke  kandidatske liste i sve će vam biti jasno. 

Zato se ova država raspada i iz nje bježi sve što je na dvije noge.