ISTRAGA O PROJEKTU E-RECEPT ZZO USK Direktor Handanagić potpisao ugovor pregovaranjem na 600.000 KM,a ZZO ZDK isti posao javnim tenderom platio 87.000 KM!!?

Dok Tužilaštvo USK već četiri mjeseca istražuje  sumnjive poslove  odgovornih lica u ZZO USK, prije svih direktora Almina Handanagića (SDA), stranačke perjanice odnedavno i nosioca Kantonalne liste  ove stranke na izborima  u oktobru, normala.ba otkriva  frapantni podatak  o  neobjašnjivo  velikim ciframa  koje  je Handanagić  potpisao sa sarajevskom firmom “Medit”, prononsiranom  SDA  kompanijom, koja je radila nabavku i  uvođenje  tzv. e-recepta  preko aplikativnog softvera.

Kažemo, velike i ogromne cifre u odnosu na slične poslove u okruženju.

Mora se priznati, da je direktor Handanagić ludo  hrabar ( nije valjda samo lud) , kada je  za jedan  notorni poslić  mogao  da iz budžeta  ZZO USK “uzme” 600.000 KM (bez PDV-a).

Naime, za  potpuno isti posao ZZO ZDK  platio je svega 87.000 KM. 

I dok ZZO ZDK  ima godišnji budžet od cca 150 miliona KM ,  ZZO USK raspolaže sa 50 miliona KM manje, ali  zato daleko većim apetitima  odgovornih lica kada je riječ  o trošenju.  Ili, što bi narod rekao mlaćenju gloginja znate kako već…

Direktorica ZZO ZDK Mirzeta Subašić je 1.12.2017. potpisala odluku o izboru najboljeg ponuđača za aplikativni softver koji je izabran putem otvorenog postupka javne nabavke.Posao vrijedan 87.000 KM bez PDV-a dobila je Grupa ponuđača:Cuspis d.o.o. iz Brčkog i Cuspis d.o.o. iz Zagreba.Zanimljiv, među  6 ponuđača bio je i “Medit” iz Sarajeva sa ponudom od 140.000 KM.

 

 

Direktor ZZO USK Almin Handanagić , međutim, to radi drugačije.

On prvo  ignorira  javni tender javnom nabavkom, doduše po preporuci Upravnog odbora i odlučuje se za pregovarački postupak. Poznato je šta to znači-netransparentnost u planiranju i provođenju  pregovaračkog postupka, diskriminirajući kriteriji koji pogoduju jedino „izabranom kandidatu“, tehničkim specifikacijama, kratkim rokovima postupka…

Niti jedan ZZO  u FBiH ne radi pregovaračke postupke,ali   krajiški “mora” biti izuzetak.

Ne bi nas trebalo čuditi kada bi  direktor ZZO USK  dokazivao humaniju  stranu pregovaračkog postupka   odnosu na javni tender objašnjenjem kako pregovarački postupak zbližava ljude!?

Naravno, pogotovo direktore.

Kao što se vidi procijenjena vrijednost ovog posla  je bila 41.999 KM, ali se iscrpljujujućim i upornim pregovaračkim postupkom  došlo do  sume od 600.000 KM.

No, Handanagić potom pribjegava još jednom originalnom i vrlo sumnjivom postupku-  isplaćuje unaprijed prije nego je posao i krenuo   skoro 70 posto   od 600.000 KM  kolika je vrijednost dogovorenog posla!?

Poznato je da je direktor Handanagić sa direktorom „Medita“ Samirom Dedovićem 10.marta 2016. godine potpisao pomenuti ugovor kako bi, je li, reformirao krajiško zdravstvo tako što će otkloniti brojne slabosti zdravstvenog sistema i povećati njegovu efikasnost.

To je ono što je javnost u USK, valjda, trebala da zna.

Ono što nije trebala i nije mogla da zna,a postoje osnovi sumnje da se radilo o zloupotrebama Zakona o javnim nabavkama itd. istražuje Tužilaštvo USK.

Izbor “Medita” nije ništa  čudno, jer ova  kompanija je “ekskluzivac” i u  sličnim poslovima Kliničkog centra (KC) Sarajevo.Javna tajna je, međutim, da je firma „Medit“ preko svojih ljudi snažno inkorporirana u stranački mehanizam SDA na vrhu i maltene predestinirana za sve velike „zdravstvene“ projekte. Putem javnih tendera ili „spontanim“ pregovaranjem. Tako je ova kompanija u posljednjih godinu dana dobila od Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) poslove vrijedne 9 miliona KM. Na svim tenderima, kako je o tome pisao potal žurnal.ba, „Medit“ je bio jedini ponuđač.

Stoga nije čudno da je i kod ZZO USK bio „ u majke jedini“.

Četiri mjeseca kasnije još uvijek  se ne zna  dokle je došla  istraga oko  projekta  “e-recepta” koji je realizirao poduzetni  direktor ZZO USK .Ostaje da se vidi šta će pokazati istražni postupak i kakve će na kraju biti tužilačka odluka, da ne prejudiciramo stvari. Tužilac  koji radi na ovom predmetu spada u tzv. mlađu gardu.

Za razliku  od  jednog drugom tužioca iz stare garde  (Huse Huzeirović) koji je dugo je istraživao brojne sumnjive višegodišnje marifetluke eksdirektora ZZO USK Suada Hamzabegovića sa pojedinim krajiškim „farmacijama“ itd., ali je uprkos brojnim vještačenjima i „očiglednim“ radnjama o kojima su godinama brujali mediji i stručna javnost istrajao u odluci da „ nema elemenata“ za krivično gonjenje pomenutog prvog čovjeka ZZO USK.