AFERA POLICIJSKI KOMESAR USK U normalnim državama premijer Rošić i ministar policije Ramić već bi bili iza rešetaka !

Mutna voda prljave kanalizacijske  afere sa opstrukcijom izbora policijskog komesara Unsko-sanskog kantona izlila  se van granica Krajine-o njoj zna  cijela država, znaju i OHR i Američka ambasada u BiH koji su pratili i prate  proces izbora najvišeg uniformiranog policijskog zvaničnika USK.

Nezavisni odbor  će, kako saznaje normala.ba, danas sa aferom upoznati  OHR.

Ministar unutrašnjih poslova  Anel Ramić i  Vlada  USK koju  vodi premijer Husein Rošić  glavni su, oficijelni kočničari u proceduri  izbora  policijskog komesara.

Oni su jedini u proceduri i dokumentaciji kandidata  vidjeli i našli greške.

Ni Nezavisni odbor za izbor policijskog komesara USK, ni Tužilaštvo USK kome su prijavili navodne zloupotrebe Nezavisnog odbora ne znaju ništa.

A nacija je vidjela koliki  zna ministar Ramić i njegov sufler ” na staklu vitrine” ministar Polimanac.

Rošić, Ramić &comp  na ovaj način preuzimaju teret buduće krivice i vrlo moguće optužnice  zbog kršenja zakonske procedure iako je potpuno jasno da su oni samo žalosni izvršioci naloga svojih partijskih “mecena”.

Umjesto  da časno  i dostojanstveno drže do sebe  i kredibiliteta funkcija koje  trenutno obnašaju oni se jeftino podaju, nećemo  reći, kao  lake žene  sa  roterdamskih dokova  mornarima duge plovidbe.

Kao što  je poznato, Vlada USK je  na vanrednoj sjednici  odbila  glasanjem sva tri kandidata i to na osnovu nove informacije koju je uradilo Ministarstvo unutrašnjih poslova USK.

U autističnoj Rošićevoj vladi kao  da udaraju glavom u zid umjesto  da  se drže procedure izbora  policijskog komesara  koju je propisao Zakon o unutrašnjim poslovima USK i  to član 44.

Rošićeva vlada uopće nije stavila na dnevni red rang listu Nezavisnog odbora, tijela Skupštine USK  koje je  najviši zakonodavni organ USK izabrao i imenovao  da  provede postupak izbora najboljih kandidata!?

Nezavisni odbor je poslao 23. jula  na Vladu listu  od dva prvorangirana kandidata za policijskog komesara,a Rošić i njegovi ministri  glasali su o tri kandidata i zaključili šta su zaključili.

Rošićeva vlada  kojom , po  svemu sudeći,u ovom slučaju  direktno komanduje Bojovnik  Asim Kamber, na taj način u potpunosti  otkazuje poslušnost  ne samo zakonu nego  i Skupštini USK.

Kamber se  u svojim pisanijama izjasnio protiv  jednog od kandidata (Mujo Koričić) koji je na njegovu nesreću prvorangirani. Da je drugačije, da je Bare Pršlja dobio najveći broj glasova, afere ne bi ni bilo.Zato  je ovo patološka afera koju vodi jedna Sujeta.

Sramno i tragikomično  je što je cijela stranka (SDA) talac  jedne Sujete.

Asim Kamber je svojevremeno imao svog ministra unutrašnjih poslova Senada Kljajića koji je smijenjen,a to ni jedan ni drugi nisu preboljeli.

Bilo je to prije tri godine.

U Kljajićevom mandatu  je promijenjen Zakon o unutrašnjim poslovima pa je umjesto da Nezavisni odbor ima posljednju riječ u izboru i  imenovanju   policijskog komesara , ovaj zadatak dat je Vladi .

Vidimo sad dobro i jasno šta to znači.

Zašto  šute  u zakonodavnoj vlasti  ljudi  koji sebe nazivaju izabrani predstavnici naroda?

Nema  boljeg primjera političke korupcije i trgovine utjecajem od ove sa izborom policijskog komesara.

U uređenim sistemima i premijer Rošić i ministar Ramić uz pojedine službenike, već bi bili uhapšeni i nad njima b bila zavedena istraga.

Sa pitanjem održavanja vanredne sjednice Skupštine USK  zbog  blokiranja izbora  policijskog komesara, sada kalkuliraju svi- i pozicija i opozicija.

Pozicija , jer nema nikakvih argumenata da brani “svog” premijera  koji ne odgovara  Skupštini već Otuđenom Centru Moći  u liku Bojovnika.

Pozicija  bi se našla u sličnoj situaciji kad je lagala samu sebe, opoziciju i krajiški narod kako nije u koaliciji sa Fikretom Abdićem, osuđenim ratnim zločincem.

Opozicija  kalkulira  jer iako ima 10 ruku  za vanrednu sjednicu, nema 16  za zaključke.

No, opozicija bi trebala da  zakaže vanrednu sjednicu  kako bi  ogolila  stvar do kraja i još jednom javnosti pokazala  kakve  sve kreature u izvršnoj vlasti  vode  državu.

I jednima i drugima je jasno- na djelu  je kriminalizacija zakona u čemu  učestvuju  premijer i ministri.