KADIRIĆ i JUSIĆ Na vanrednoj sjednici Skupštine USK sučelićemo stavove Nezavisnog odbora i Vlade oko procedure izbora policijskog komesara!

Zastupnici  Nezavisnog bloka u Skupštini Unsko -sanskog kantona Nijaz Kadirić i Nisvet Jusić održali  su danas u Bihaću konferenciju za medije  na kojoj su zatražili od predsjedavajućes Skupštine   sazivanje vanredne sjednice skupštine  zbog složenosti sigurnosne situacije, migrantske krize, te neizbora izbora policijskog komesara.

Kadirić i Jusić su prije početka konferencije  upoznali novinare da je predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić zatražio   od Nezavisnog odbora  za izbor policijskog komesara USK   i Vlade USK izvještaje  o provedenoj proceduri izbora policijskog komesara.

No to još uvijek  ne znači  da će predsjedavajući Hušić  zakazati  vanrednu sjednicu, zbog  čega zastupnici Nezavisnog bloka kao inicijatori prikupljaju 10  potpisa  koliko je potrebno za zakazivanje sjednice.

– Vlada USK i njen ministar unutrašnjih poslova Anel Ramić, glavni  su kočničari izbora  i imenovanja policijskog komesara. Oni su na polutajnoj-polujavnoj vanrednoj sjednici Vlade izglasali da sva tri kandidata nisu  dobili zeleno svjetlo, iako je Nezavisni odbor  na Vladu poslao rang listu sa dva kandidata. To je posljednja u nizu opstrukcija koju  zajednički  provode  premijer Husein Rošić i ministar  Ramić, očigledno instruirani  od  određenih lobija  i  poznatih političkih mentora-kazao je Nijaz Kadirić.

-Mi tražimo obrazloženje Vlade zbog čega. zbog kojih razloga kandidati  koji su po mišljenju Nezavisnog odbora za  izbor policijskog komesara ispunjavali uvjete konkursa , naime Vlada ne želi da okonča ovu proceduru-dodao  je Nisvet Jusić.

Oni su  konstatirali da  će  nakon što budu gotovi izvještaji Nezavisnog odbora  i Vlade USK o slučaju “Policijski komesar USK”  i ukoliko  bude održana vanredna sjednica Skupštine USK imati  jasniju sliku da li  će  možda tražiti izmjenu Zakona o unutrašnjim poslovima USK  u segmentu  koji  bi  Nezavisnom odboru  omogućio  da ima zadnju riječ  kod izbora i imenovanja policijskog komesara.

Kod ostalih  opozicionih zastupnika i njihovih klubova sa izuzetkom A-sda prisutna je uzdržanost, iako se radi  o vanrednoj situaciji i ukidanju odnosno drastičnom zaobilaženju zakonske procedure  u izboru policijskog komesara u režiji Vlade USK.

-Nezavisni odbor  za izbor policijskog komesara je tijelo Skupštine USK, neovisno u svom radu. Skupština mu je dala mandat  da radi svoj dio posla.Nije bilo na Vladi USK da  se bavi  svojevrsnim istragama rada Nezavisnog odbora i  brojnim opstrukcijama  izbora visokog policijskog službenika USK kojima proteklih mjeseci svjedoči krajiška i bh javnost. Skupština je ta koja treba da  od Nezavisnog odbora traži izvještaj  i prije da postavi pitanje Vladi USK čime se rukovodila da  je Kanton dovela  u ovakvu situaciju -kaže  Kadirić. On  je  izrazio sumnju  u dobre namjere Vlade USK koja je i nakon što je Tužilaštvo USK zaključilo  da nema sumnjivih mjesta u radu Nezavisnog odbora i nakon  transparentnog procesa  javnog konkursa koji su u svim fazama pratili OHR i Američka ambasada  u Sarajevu, odlučila   i izvela  tajnovit i nejasan postupak odbacivanja  kompletnog rada Nezavisnog odbora.