HOĆE LI BITI VANREDNE SJEDNICE SKUPŠTINE USK Pola zastupnika radi na njenom održavanju, druga polovina dinsta se na suncu, prži ražnjiće i kosi travu!?

Samo Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) može naučiti pameti  perverzni kolektivni um Vlade USK  koja je blokirala izbor policijskog komesara USK. Nakon zahtjeva  zastupnika Nijaza Kadirića i Nisveta Jusića (NB)  za vanrednom sjedinicom Skupštine  i zahtjeva predsjedavajućeg Nijaza Hušića da Nezavisni odbor  za izbor policijskog komesara  i Vlada USK podnesu svoje izvještaje  o  sada je već jasno aferi “Policijski komesar USK”, ovih  dana u jeku godišnjih odmora traje aktivnost opozicije  na  stvaranju uslova  za održavanjem vanredne sjednice.

Kako  obezbijediti 16 zastupnika  za održavanje sjednice   na plus 35 stepeni Celzijusa koja  bi  javnosti prije svega pokazala  ko se slijepo drži kršenja zakona  u proceduri izbora policijskog komesara ,  veliki je, moguće i neostvariv cilj opozicije.

Različite percepcije značaja  ovog vanrednog okupljanja  zastupnika među opozicionarima urušavaju  ozbiljno dogovaranje opozicionara na ovu temu. Ignoriranje  pokušaja Kadirića i Jusića (održali  su i konferenciju za novinare) ima osim sujetnih  i pragmatične osnove, tipa nek* sad sami rade  šta su započeli, do patološkog opreza zbog  težine zadaće (drugim riječima ,šta  ako se ne uspije).

Možda zbog uspavanih ganglija usljed  afričkih vrućina mnogi zastupnici ne shvataju  ili čak minimiziraju značaj javnosti kada  umanjuju značaj sazivanja ove sjednice.

Jasno  je da opozicija može bez većih problema  skupiti 10  ruku za sazivanje vanredne sjednice.

Sporno  je da li može doći do usvajanja dnevnog reda za šta  treba 16 zastupnika.

No  i samo sazivanje vanrednog okupljanja zastupnika  bez obzira na dalji  epilog ima veliki značaj kod javnosti.

Naime, velika većina zastupnika  ovog saziva  nalazi se na novim oktobarskim listama svojih stranaka i nije svejedno kako  će  glasači ocjenjivati njihov rad i angažiranje i u ovoj  aferi  koja je jedna od vododjelnica (ne)zakonitog postupanja izvršne vlasti  u  aferi “Policijski komesar USK” .

Javnost će i kroz  ovaj slučaj procjenjivati  kvalitet rada  zastupnika koji su se “začešljali”  za novi mandat i dijeliti žute i crvene kartone.

Nezvanično, opozicija  ima 13  ruku  za vanrednu sjednicu Skupštine USK ,ali “zapelo” je  kod  zastupnika SDP-a. Oni, kako stvari stoje, igraju na “sigurnu kartu” i traže čak i od novinara da im pokažu 13 potpisa.

Željka Mirkovića iz ove stranke, kako nam je i rekao, nimalo ne tangiraju medijski pritisci oko  ove “povijesne” sjednice, pa dok  god “nema ništa konkretno”, njemu je važnije, metaforički i ne samo tako, kako  će da pokosi travu  na vikendici kraj Une. 

-Ne želim  da  idem u unaprijed  neizvjestan pohod. Znam šta je rješenje-da se  stavi van snage člana Zakona o unutrašnjim poslovima USK koji je u vrijeme premijera Saračevića i ministra policije Kljajića promijenjen tako  da je omogućio  da se Nezavisni odbor ništa ne pita,a sve  je na Vladi USK. A SDP je protiv  uticaja politike na ovaj izbor, što je sada jasno  da se događa- kaže Mirković.

Da sumiramo .

Rošićeva  vlada  nije zaokupljena poštovanjem zakona,nego traženjem antizakonskih rješenja.

Takvi su prepoznati  u javnosti, kod OHR-a, Američke ambasade u BiH kada je riječ  o  kršenju  Zakona o unutrašnjim poslovima USK u dijelu  koji se tiče procedure  izbora  ovog policijskog dužnosnika.

Huseinu  Rošiću je daleko važnije šta mu kaže Bojovnik Asim Kamber nego  Maureen Cormack ili Valentin Incko. To je patologija političke realnosti u SDA USK.

Opozicija u Skupštini USK  sa maglovitim stavovima SDPa-a (verbalno su  za, ali u praksi šišaju travu, živicu ,prže ražnjiće  kraj Une ili se dinstaju na suncu ) ne odustaje od nauma.

Niko ili malo ko razmišlja o ugledu Kantona  i šteti koja mu se nanosi od  stranački raspoloženih “domoljuba” koji vjeruju  kako  su iznad zakona ako se zakon suprotstavlja njima kad  traže pogodnu ličnost  za svog policijskog komesara.

Ne krajiškog, nego stranačkog.

U tom smislu Um  premijera Rošića rezonuje kako je neoprostiv stranački grijeh (iako se SDA nikad nije, niti će izjasniti o tome, oni su  tobože ambasadori zakonitih rješenja)  i vrlo za..bano ispoštavati zakon  i time žrtvovati samog sebe.

Njegova zdrava seljačka pamet  sa obronaka Rujnice  bez rezerve  se odlučila  za degutantnu  predstavu uzurpiranja zakona kroz  žalosni spektakl kome javnost svjedoči mjesecima.

Taj svoj aspekt premijerske autistične besmislenosti Rošić njeguje kao bečki  vrtlari hrizanteme za dvorske perivoje.

Umjesto  da  maše zastavom zakona , Rumeni Premijer, histerično maše  stranačkim barjakom i sa njim zaklanja vidik.