AKSIOM O PREMIJERU Bože, čemu smo Ti toliko zgriješili!?

Piše: Midhat Dedić

 

Sjedim u jednom kutku velikog tragikomičnog pozorišta koje  se  teritorijalno-politički zove Unsko-sanski kanton.

To je ova naša nesretna Krajina.

Kojoj često u slengu , šaleći se na svoj račun i tugujući istovremeno, ironično i cinično dodajemo prefiks  u pasivu  jedne manuelne radnje, jer trpno stanje dinamičnog glagola koji označava svima dobro poznatu seksualnu radnju u kojoj učestvuju reporoduktivni organi muškarca i žene , najbolje i najtačnije opisuje njeno stanje.

Na jednom kraju ja i Krajina,  na drugom cijeli svijet.

Indija nastavlja istraživanje svemira u projektu Čandrajan 2, nastavak revolucionarne misije na mjesec iz 2008.

NASA  je spremila svoj svemirski brod Insajt na Mars, ispitivaće Crvenu planetu.

Evropa i Japan spremaju se za ekspediciju na Merkur.

Kompanija “Global gud” iz Sijetla  kreirala je prenosiva skladišta  za vakcine (MetaFridge) u kome se  vakcine neće moći pokvariti ni kada istane bez struje.

Stručnjaci  kreće  u  novu revoluciju u obasti editovanja gena na ljudskim embrijima što otvara brojne etičke dileme iako se vjeruje da je to prirodna evolucija  medicinske znanosti.

Jednog  dana  ćemo moći npr. ukloniti gene iz komarca koji izazivaju malariju.

Uskoro ćemo imati i solarno gorivo, na tome rade naučnici u Institutu Kaltek

Kompanija Intarsija pravi  revoluciju u unošenju lekova. Napravili su mali uređaj koji se ugrađuje u kožu čoveka i koji polako oslobađa lekove u krvotok tokom određenog vremenskog perioda. Više vam se neće događati da zaboravite da popijete lek, a ovo je posebno značajno za osobe obolele od HIV-a.

U Sarajevu dva brata za tri godine napravili svjetski  poznatu kompaniju Ministry of Programming koja ima milionske poslove  u oblasti start up industrije kao logistička  podrška startupovima i tehnološkim kompanijama u nastajanju.

Ali zato  Unsko-sanski kanton ima Huseina Rošića.
Čovjek se tri godine bavi sprečavanjem donošenja esencijalne liste lijekova  u skladu sa važećim zakonima, čuvajući tako interese određenih lobija.
Skoro godinu dana sprečava  izbor i imenovanje policijskog komesara USK dok traje izuzetno složena migrantska kriza, jer mu je naređeno  da krši zakon tamo gdje se zakon suprotstavlja intresima stranačkih moloha.
Prijeti novinarima i tužava ih.
Lažno nam se smješka ispod rejbanki kao da hoće  reći kako je život lijep. Njemu.
Ide bez skrupula  na obilježavanje mjesta pogibije heroja Izeta Nanića, iako  svoj premijerski mandat  i ogromne plaće i beneficije duguje laburistima osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića protiv  čije paravojske su Nanić i bužimski vitezovi krvavo ratovali i gubili živote.
S vremena na vrijeme  u stvaralačkom momačkom zanosu zabavlja  naciju fejzbuk porukama  “ćao Sanela”.
Sa svojim žalosnim i smiješnim pobratimima u vlasti, namalterisanim velikanima političke laži,  podsmjeva  se i krevelji  krajiškom narodu i bori  za nastavak svoje ludačke ” budžetske misije”.

On je besmrtan, dok tako Stranka hoće.

Može li mi iko ovdje u Krajini ili bilo gdje širom svijeta reći čemu smo toliko Bogu zgriješili da nas ovako kažnjava!

 

 

 

 

 

 

 

Ja sam besmrtan. Za sada.