“RZD” Logisitics” je organizirao prvu uslugu brzog transporta između Pekinga i Moskve, u skladu sa sporazumom s Kineskom željezničkom korporacijom potpisanom u junu. Voz je krenuo 21. jula, a stigao je 27. jula u Moskvu, na željezničku stanicu Iaroslavski.

Roba za eletronsku trgovinu (Led lampe i kancelarijski materijal) je prevezena u vagonu za poštu i prtljagu putničkog voza. Na taj način je teret dostavljen željezničkim prijevozom iz Pekinga u Moskvu u roku od 6 dana, što je uporedivo sa zračnom dostavom, ali je jeftinije od te vrste isporuke, prenio je portal Hrvatski prijevoznik.

Prema sporazumu između Kine i Rusije “RZD Logistics” je odgovorni ruski operater, koji može koristiti usluge “Federal Passenger Company” i “China Railway Express” odgovorne za realizaciju određenih projekata. U junu su Ruske željeznice i Kineska željeznička korporacija potpisale Memorandum o organizaciji brzih prekograničnih željezničkih pošiljki između Kine i Rusije-Europe.

Dvije strane su se složile da ujedine napore u razvoju tržišta tereta za redovne robne isporuke; razvoj logističkih usluga za maloprodajnu prekograničnu trgovinu i e-trgovinu, kao i usluge ekspresne isporuke tereta na relaciji Kina-Rusija-Europa.