ZAR I TI SINE GRGA Mirković spasio Rošićevu vladu blamaže na temu izbora policijskog komesara

Vanredna sjednica Skupštine USK o aferi izbora policijskog komesara USK na kojoj je trebalo da se raspravlja  o izvještajima Nezavisnog odbora  i  Vlade Kantona na ovu temu danas nije održana zahvaljujući Željku Mirkoviću iz SDP-a.

Trojica  zastupnika SDP-a uz  10 potpisnika inicijative  za vanrednom sjednicom iz A-sda, Nezavisnog bloka i DNZ-a pojačani, iznenađujuće sa  sva 4 zastupnika DF-a u prvom momentu su glasali za dnevni red,a onda je uslijedila pauza.

Nakon nje Mirković  se nije mogao prepoznati i sa govornice se pokušao vaditi formalnim razlogom kako će on i kolege biti suzdržani  jer  Vlada nije dostavila svoj izvještaj pa se ne može ni raspravljati o nečemu čega nema.

Uz to je “opalio”  po  A-sda kao sukreatorima promjene Zakona o unutrašnjim poslovima USK  koja je onemogućila ključnu ulogu Nezavisnom odboru  u izboru policijskog komesara.

Mirkovića su negirale činjenice  sa brojnih ranijih vanrednih sjednica kada  se itekako  raspravljalo  i bez materijala. Na kraju krajeva, sam Mirković  je  “milion puta”   kao opozicionar vodio jalove  rasprave  sa parlamentarnom većinom sa unaprijed poznatim ishodom , ali začudo, ovoga puta ,odlučio se na kolaboraciju  sa SDA i ostatkom opozicije kojoj nije odgovaralo  održavanje vanredne sjednice.

Šta je “prevagnulo ”  i koliko je težak bio “ulog” možda bi nam on mogao najbolje reći.

Iako slovi kao “ljuti” opozicIonar skupa sa svojim kolegama iz stranke Albinom Muslićem i Mladenom Lonićem, Mirković ih je , to je  bilo očito  na ovoj sjednici uspio  ubijediti kako  ovoga puta treba “raditi sa Rošićevom vladom”, glavnim opstruktorom izbora i imenovanja policijskog komesara.

Za pojedinačno glasanje po tačkama dnevnog reda ZA je bilo 16 zastupnika, nakon toga usljedila je pauza od 5 minuta.

Negdje u to vrijeme  na sjednici je stigao i premijer Husein Rošić  uz svega  dva  ministra, pravde i policije, koji su  sakupljali informacije  sa sjednice, pa se stekao dojam  da je  pauza koju je tražio SDP bila  neophodna  da se “dozove” premijer kako bi se, tako izgleda, uvjerio  u   “novu politiku” SDP-a.

Nakon toga tri zastupnika SDP  su bila suzdržana  i pokazali  kako se u pet minuta može biti i za i protiv.

Pardon-suzdržan.

 

 

.