Firma “Euro Oniks” Tešanj, jedan od vodećih proizvođača PVC stolarije u BiH u vlasništvu privrednika Ahme Halilovića, posljednjih nekoliko godina zna samo za uspjeh.

Za tri godine broj zaposlenih povećan je sa 30 na trenutnih 118, a u fabrici u poslovnoj zoni Ljetinići u potpunosti je zatvoren krug proizvodnje.

Osim proizvodnje stolarije, “Euro Oniks” se fokusirao i na proizvodnju dekorativnih panela za ulazna vrata koje izvoze u više zemalja. Maloprodajne objekte imaju u Tešnju, Doboj Jugu i Usori, te Prijedoru, Prnjavoru i Derventi.

Zapošljavaju boračku populaciju

Osim toga, ova firma je svijetli primjer odnosa prema boračkoj populaciji, jer osim što zapošljava veliki broj demobilisanih boraca, aktivno su se uključili i u projekt zapošljavanja uz poticaj Ministarstva za boračka pitanja ZDK.

– U firmi ‘Euro Oniks” smo prihvatili vrlo interesantnu ponudu kantonalnog Ministarstva za boračka pitanja i u posljednje dvije godine krenuli sa zapošljavanjem boračke populacije. Naša obaveza je da zadržimo radnike dvije godine, ali smo već sa osam radnika promijenili ugovor i zaposlili ih za stalno. Pozivam i druge firme da zapošljavaju borce jer im u tome sada pomaže i Ministarstvo za boračka pitanja ZDK – kazao je Muris Jabandžić Tigar, direktor firme “Euro Oniks”.

Pogone ove  obišao je resorni kantonalni ministar Fahrudin Čolaković, koji se zahvalio vlasniku Haliloviću i direktoru Jabandžiću što su iskazali senzibilitet prema boračkoj populaciji, a istovremeno prepoznali svoj interes u projektu Ministarstva za boračka pitanja ZDK.

– Drago mi je što sam bio u prilici da obiđem pogone i da iskažem poštovanje i radnicima koji su iskazali interes da budu u ovom našem programu. Ministarstvo za boračka pitanja će nastaviti sa implementacijom ovih projekata, naravno tu će biti i firma „Euro Oniks“ koja je ponovo iskazala svoj interes da u narednom periodu sarađuje sa Ministarstvom za boračka pitanja – kazao je ministar Čolaković, koji je pogone obišao u pratnji načelnika Tešnja i Doboj Juga, Suada Huskića i Mirnesa Tukića.