WIKIPEDIA DEMANTIRA LIPOVAČU Reis Čaušević je dobio državno,a “naš” Hamdo crkveno odlikovanje!

Patetični i dramski raspoloženi Hamdija Lipovača  bespotrebno se   brani od “zlih ljudi i portala”  koji ne razumiju  prirodu njegovog duhovnog pregnuća i humanitarne misije  prema  Srpskoj pravoslavnoj crkvi  koja ga je nagradila visokim priznanjem Ordenom svetog Save. 

Crkvenim, naglašavamo,a vidjećemo i zašto.

Lipovačina  neprekidna proizvodnja lijepih “istorijskih ” misli  o sebi   i onima koji ga tapšu  i nagrađuju teško se može pratiti bez gađenja. 

Naime, novi suradnik Fahrudina Radončića  brani  se  što je primio  ovaj orden “argumentom” kako  je isti orden primio i reisu-l-ulema Džemaluddin ef. Čaušević, Krajišnik rodom  iz Arapuše  kod Bosanske Krupe.

-Poručujem ostrašćenim nacionalistima da sam ponosan što sam dobio ovako visoko priznanje prvo zato što dolazi od crkve druge vjere, a drugo, što je isti orden dobio i naš krajišnik, reis ul ulema Dzemaludin ef. Čausević-napisao  je novi Radončićev  čovjek u Krajini.

No, Hamdija Lipovača  vješto  “zaobilazi” istinu.

Reis  Čaušević je ovo priznanje  dobio prije  1945. godine (umro  je ¸1938. godine) i dodijeljeno mu je ispred Kraljevine Jugoslavije, kao državni orden. 

Od 1945. godine ovo priznanje  dodjeljuje Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Drugim riječima, reis Čaušević  je dobio  državni ,a Hamdija Lipovača  crkveni orden.

Igrom istorijskih okolnosti  odlikovanje nosi isto ime.

Mnogo bliže istini bila bi  Lipovačina odbrana  da je isti, ckrveni  orden pored njega dobio, kao što jeste,  i Emir (Nemanja) Kusturica. Ali Hamdo  je “zaboravio”  živog Nemanju,a sjetio  se rahmetli reisa.

Još jedna činjenica “bode”.

SPC  dodjeljuje Lipovači  Orden svetog Save  za doprinos u izgradnji pravoslavnog hrama  u Bihaću.

Radi se , koliko je poznato, o obezbjeđenju finansijskih sredstava .

No, Hamdija Lipovača je dao sredstva budžetskih korisnika USK,a ne svoja lična i on nije  nikojim sopstvenim trudom  i vlastitim parama zaslužio  humanu ktitorsku “titulu”.

Da uprostimo stvar- Hamdija Lipovača daje  tuđe  pare,a kao nagradu prima priznanje “za sebe”.

Ono  što je opsjenarski radio četiri godine  kao premijer  koji je potom od naroda  “bačen u blato” ,a onda na kućnom pragu vezan lisicama  i sudi mu se u  četiri-pet procesa, Hamdija Lipovača nastavlja i dalje.

Iako  je  u svojoj odbrani  “zagrlio ”  jednog časnog reisa , bilo  bi  primjernije  da je  “zagrlio”  Emira Kusturicu,  Bogoljuba Karića, Miroslava Miškovića…

Ako Wikipedia ne laže, ipak je Hamdija Lipovača jedini Bošnjak koji je primio ovo odlikovanje od SPC-a.

Recimo na kraju i slijedeće:

Ovaj orden  je  od Kraljevine  Srbije (1883- 1903) Srbije svojevremeno dobio slavni Nikola Tesla,a pored njega  u periodu od 20 godina još svega četiri osobe. U periodu Kraljevine Jugoslavije (1903-1945)  ovo odlikovanje dobilo je 16 lica,među njima i reis Čaušević,ali i Omer- beg Bajrović.

Od 1945. godine kada Orden svetog Save preuzima SPC  počinje inflacija  dodjele  ovog crkvenog  odlikovanja. Do sada  ga je dobilo skoro  50 lica i ustanova.

Na kraju, složili bi se sa Hamdijom Lipovačom da su Krajišnici čudo.

A on je ” čudo od djeteta”,