KROKODIL DANDI I PRVI PENDREK ZATVORA : Stranački alpinist Handanagić popeo se do svog Mont Everesta, šta i kako dalje?

Piše: Midhat Dedić

Juče  sam u jednom bihaćkom lokalu kraj Une ugledao za jednim stolom  “esdeaovce” Edhama Veladžića  i Almina Handanagića.

Slika sa naslova  teksta je ilustracija, nisam potezao mobitel  da ih “ovjekovječim”.

Obojici je zajedničko  da me  ne podnose , a  taj odnos  je sa moje strane , po Njutnu, paritetan. 

Prošao  sam pored dvojice stranačkih karijerista u dubokom ćumuranju ko zna o kojoj aktuelnoj temi.

Prvi, Veladžić, osorno mi se prije nekoliko godina  obratio  na Korzu  kad sam pisao  o  ubistvu Cvijana Radića koji je prebijan u bihaćkoj policiji u vrijeme  kad je on bio ministar unutrašnjih poslova i naposlijetku i ubijen u zimu 1997. godine . Drugim riječima, on , Edhem Veladžić, kao  prvi  čovjek  tog ministarstva  nije znao  ništa  o premlaćivanju  čovjeka u  policijskoj sobi, i što ga koji k…. prozivam i pominjem njegovo ime.  Tako smo završili međusobnu komunikaciju. No, Veladžić  je , kako te ‘97.  tako i dan-danas  stranačka čivija, SDA naravno; bio prlamentarac, predsjednik KO SDA USK , a  sada direktor Kazneno-popravnog zavoda “Luke” u Bihaću. Kad su svi direktori zatvora  u FBiH  prošle  godine smijenjeni, Edhema niko nije dirao.  Znači, (stranački) čovjek na svom mjestu. Uvijek može valjati.

Drugi, Handanagić, nosilac liste SDA  za Skupštinu USK i aktuelni direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Unsko-sanskog kantona (USK) , jedan od najviđenih  stranačkih aparatčika koji je teški poraz od Nermina Ogreševića  (A-sda)  prije četiri godine za načelnika Cazina naplatio  pozicijom direktora koji  gospodari sa 100 miliona KM buždeta ZZO USK, sumnjiči se  za  brojne zloupotrebe, a prije svih u projektima informatizacije u koje je “skrhao” više od milion KM. Zbog toga  je prije nekoliko mjeseci u ZZO USK upala policija i tužilaštvo, istraga je u toku,a brojne druge krivične prijave protiv njega stigle su  u Tužilaštvo USK. Pitanje je ko će biti brži -Tužilaštvo  sa optužnicom ili epilog  izbornih rezultata.Handanagić se švajs-aparatom  netaljivim wolfram-elektrodama zavario  za funkcije u SDA  i ,neće majci , odstupiti sve dok ga ne makne neka viša sila. Stiče se utisak da bi se, ne budi primijenjeno, prije rastavio od supruge, nego od stranačke fotelje.

Stoga vrijedi  zabilježiti jedan od duhovitijih  komentara  iz  sale lokala dok su Veladžić, šef bihaćkog zatvora poluotvorenog tipa  u ulici Rasima Delića i Handanagić, šef projekata sa “Meditom”, Murićima, Hušićima…tiho  razgovarali.

Pogledaj, jablana (Handanagića), sigurno kod stranačkog kolege sređuje  da danas-sutra  dobije vikend-izlaske iz pritvorske jedinice.

Ova građanska opaska  je dio moguće skice budućih događaja.  Handanagić  je sada “stara kuka”  u direktorskom poslu, spreman za novi  stranački aplinizam po funkcijama, ali  prijetnja  države  zbog  kriminala koji se , po svemu sudeći, dogodio  u ZZO USK po njegovim direktnim inputima nije za odbaciti.

Sličan scenarij, moguće, može zadesiti Huseina Rošića, jošpremijera i kandidata SDA na federalnoj listi (  brojne krivične prijave protiv njega  zatrpale  su protokol Tužilaštva USK), Asima Kambera…

Almin Handanagić  je prije četiri godine došao u ZZO USK .

Djelovao je skromno, isposnički, izvinjavao se sam sebi. Četiri godine kasnije on je direktorska  džomba, militantnom arogancijom brani  svoje greške, nemilosrdan je prema suradnicima koji ne igraju po notnom tekstu koji je on napisao.

Uz  to, Bog  ga kaznio uskraćivanjem ljudskog šarma  čak i u DNK tragovima.

Iza njega je do nebesa sumnjivi prijekat informatizacije  sa “Meditom” koji je koštao 720.000 KM  i to pregovaračkim postupkom!? Meditu je avansno isplaćeno čak 70 posto  sume iz ugovora.

Dan nakon što je “Meditu”  legao ovaj novac na račun, Handanagić i njegova  Sjenka Nijaz Hušić su otputovali u Sarajevo.

Otišli na Baščaršiju na kadaif  i tufahije.

Pa  fijakerom  do Ilidže na Vrelo Bosne.

Ali, “malo morgen”.

U nekim budućim Handanagićevim memoarima, ovo putovanje biće  izbrisano za sva vremena.

Iza Handanagića je strašna borba  protiv usklađivanja esencijalne liste lijekova na USK koju je beskompromisno  i perfidno vodio  uz pomoć premijera Huseina Rošića i za čiju svrhu je u dvije godine promijenjeno čak pet ministara zdravstva.  Dvije  godine on i Rošić nisu zarezivali živu silu i zakone ove države podržani lobističkim krugovima  iz Sarajeva.

Kad su konačno pod pritiskom  javnosti i krivičnih prijava  prihvatili usklađenu esencijalnu listu  u julu ove godine Handanagić sa svojim timom u ZZO USK nastoji na sve načine da  ovu listu učini suspektnom  praveći  posljednja dva mjeseca  užasne probleme ” tehničke” prirode, ljekarima  , ustanovama , apotekama, farmaceutskim kućama…

Brojni apotekari  žale se na nepravilnosti  i nerad  u ZZO USK  u segmentu provođenja usklađene esencijalne liste. Ne štimaju  fakture, kasne obavijesti iz ZZO , korekcije niveliranih cijena ne rade pa se stvara kaos u računarima u apotekama kojima  su prethodno poslane “konačne” cijene lijekova…

Zidovi  Handanagićeve tvrđave u kojoj radi  finansijske i druge opsjene  nisu dovoljno visoki da se ne vidi krajnji motiv i cilj- smicalicama tehničke prirode i  drugim metodama  pokazati  kako je ovakva esencijalna lista neprovodiva.

I  uz to, je li, ,mnogo košta, pa  bi  , je l, bilo mnogo bolje  da  se vrati  stara lista  na kojoj suvereno vladaju tri tzv. domaće kompanije.

Baš je  zanimljiv direktorska džomba SDA,  Almin Handanagić .

Skrši milion KM u projekat  informatizacije koji  sada istražuju tužioci,a  onda  kao  lažni asketa  koga progone loši snovi zbog  rastrošnosti drugih prosipa “krokodilske suze”   zbog troškova  usklađene esencijalne liste.

I da zaključim, po mom skromnom sudu- Handanagić  se popeo do svog Mont Everesta.

Dalje, nema.

Dalje je pad,a lažu da je pad let.

Ili , opasan pokušaj laganog silaska.

Otuda, možda, i  na prvi pogled benevolentni susret sa  Edhemom, šefom zatvora.

Zlu ne trebalo.