Erdogan dobio poklon vrijedan pola milijarde dolara od katarskog vladara

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dobio je poklon luksuzni avion vrijedan oko pola milijade dolara od katarskog emira. Erdogan je potvrio da je dobio poklon, u svom odgovoru kritičarima koji su upitali da li je avion zapravo plaćen novcem poreskih obveznika.

Turska je pokazala interes za kupovinu ovog aviona kada se on pojavio na prodaji za oko 500 miliona dolara, Erdogan je rekao novinarima. Kada je vladar Katara za to saznao, odlučio je da avion besplatno donira turskom predsjedništvu, rekao je Erdogan.

Turski politički, ekonomski i vojni odnosi sa Katarom su se drastično popravili, nakon što je Ankara podržala gasom bogatu zemlju u njenom sporu sa arapskim susjedima.

Prošlog mjeseca, katarski lider je razgovarao s Erdoganom u Ankari i obećao da će investirati 15 milijardi dolara u Tursku i pokušati pomoći toj zemlji da prebrodi finansijku krizu.

Inače, prvi medijski izvještaji da je katarski emir Tamim Bin Hamad Bin Al Thani poklonio Boeing 747-8i izazvali su kritike, a glavna opoziciona stranka u Turskoj zatražila je istragu o transferu.

– Avion se sada farba. Ako Bog da, letit ćemo s njim kada se to završi – rekao je Erdogan novinarima.

Avion je proizveden 2012. i dizajniran je za 76 putnika i 18 članova posade, prema izvještajima stručnih medija iz avio industrije.

Ima ukrašene salone, privatne prostorije čak i vlastitu bolnicu, i prema tim izvorima je najskuplji privatni avion na svijetu. Avion je sletio na istanbulski aerodrom Sabiha Gokcen 11. septembra.

U ovom trenutku nije poznato šta će biti s Erdoganovim sadašnjim avionom, Airbusom A-330-200 kojeg je dobio 2014. Daily Sabah ranije je citirao stručnjake koji su kazali da je taj avion koštao 221 milion dolara, a da je još 100 miliona potrošeno na prilagođavanje.

Bloomberg / BiznisInfo