SATIRA , ODLAZAK ROBOTA Zbogom Narcisu ispod Kišobrana Blogera

Piše: Midhat Dedić

Svjetski ekonomski forum (WEF)  je u svom istraživanju naveo  da će  2025.godine  roboti obavljati čak 52 posto postojećih poslova, dvostruko više  nego danas.

Svjetska ekonomska i naučna struka , međutim, ne zna za slučaj krajiškog Robota Huseina Rošića, koji  je skoro u “punom kapacitetu” na čelu izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona  lobotomizirano izvršavao naloge  svojih mentora.

Uzornijeg Robota, sa 50 nijansi Crvene, uz to zvijezde  Youtubea, Facebooka sa svim svojim “sanelama” i drugim “farma”- damama  nisam upoznao.

Ponekad je u jezivim pokušajima javnog pranja pred televizijskim  kamerama za razne “mea culpa”  sa crvenilom  koje je naglo izbijalo , da li zbog ekstremnih emocija koje  je poticala  laž iz njegovih usta, ili povećanja krvnog pritiska, menopauza nije, ličio   na  Ćopićeve junake  iz  romana “Orlovi rano lete”  kada ih  Poljar Lijan uhvati  u krađi.

Posljednja krajiška vlada na čelu sa Njim   u svojoj “eposi” vladanja   ostaće zapamćena po trijumfalnom divljanju  po razumu  običnog  građanina i proizvodnji afera kojima su  kao lopatama  snijega zatrpavali  Krajinu.

Husein Rošić je , zasigurno, bio posljednja adresa  na koju su  “vladari stranke” trebali pokucati,  kada  su  lutali šumama i gorama  u namjeri da “usijeku” premijera.

Asim Kamber je nakon  Kraha  sa  Đevadom Muslimovićem, ex kraljem krajiških Šuma  koji je  kao i Kamber predmet pažnje pravosuđa, natumarao  na Aparatčika sa Tehničkog fakulteta.

“Inauguraciji” na čelo Kantona prethodila je Rošićeva trilerska   kongresna aktivnost  kada je ašćarile krao glasove u ime  “važnih” partijskih  kolega.

Potom je instaliran  da kao savjetnik  Izudina Saračevića iznutra  glođe  noge na njegovoj premijerskoj fotelji.

Lažljivi premijer ,zaljubljen u svoj Lik i Djelo,  toliko puta je pred novinarima  potcjenjivao našu inteligenciju ,a  mi smo, često  zbog kamera, odlučivali  da budemo, ipak, pristojni i fini , pa smo se dostojanstveno grizli iznutra.

Očajno niski  nivo građanskih manira i opće kulture  Rošić je neprestano javno  prezentirao djelujući pritom štetočinski  na   imidž “zelene elite” koja ga je izvukla na  vrh stranačke nomenklature, procjenjujući njegovu opsesivnost karijerom dobrim znakom za  aparatčika koji se lako oblikuje  po željama stranačkih  mentora. 

Tako je nekada, na svoj ružni način, Hamdija Lipovača, takođe sa premijerske poziicje  tretirao  ljude u Krajini kao stoku, a ništa bolji nije bio ni Saračević, zabludjeli vojni gubernator u premijerskom šinjelu koji je novinarima  febrilno poručivao kako “nema slobode”,a građanima pokazivao prstom prema Izačiću.

Onda  je došao Husein Rošić  i manje nego nikako  doprinio “razvoju” Kantona svojom makijavelističkom prirodom kakvu obično razvijaju nezreli klipani kojima se umjesto guvernala bicikla prijeratne marke “Rog”  u ruke   tutnu  komande u kokpitu američkog aviona F-16.  

Za dvije i po  godine premijerskog sluganstva Blogeru Asimu Kamberu i od naroda otuđenom “establišmentu”   krajiške SDA Rošič je u skladu  sa svojim ” razumijevanjem funkcije koju je poltronski  zaslužio” proizvodio toksične afere i za to vrijeme on i ministri primali debele plaće, vozikali se po Evropi i drugim kontinentima od Berlina, Beča do IstaMbula…

Osim po  enormnoj  plimi  preskupog sjedničarenja na Vladi USK  kojima je (  kvantitetom sjednica) krio suštinu rada izvršne vlasti koju je dvije i po godine tresla groznica stalne opasnosti od  pada  vladajuće većine  i aferama o kojima priča BiH  i ambasade prijateljskih zemalja, svoj mandat  Husein Rošić je obogatio prostačkim napadom na novinarku TV USK i reklamnim doktoratom sa beogradskim mentorom koji je , inače,  decenijama predestiniran, ko zna kakvim  “naučnim” vradžbinama na  mentorisanje skoro svih doktoranata  bihaćkog Tehničkog fakulteta.

-Afera  sa  formiranjem i održavanjem Vlade  uz pomoć kadrova osuđenog ratnog zločina Fikreta Abdića; Rošić  je otišao “na noge” Babi…

– Afera  sa  usklađivanjem esecijalne liste lijekova USK; njeno usvajanje “glavom je platilo” čak pet ministara zdravstva

-Afera  sa  smjenjivanjem ministara zbog nezajažljivosti partnera u vlasti; četiri rekonstrukcije i “pun autobus” ministara, samo da  bi  se “Rošić održao ” u sedlu”

-Afera ” Deklaracija o Dudakoviću”

-Zlokobna afera “Izbor policijskog komesara  USK” koja još traje i u ime koje je Rošić predanim radom zaradio nadimak Pinokio

-Brojne afere  u Zavodu zdravstvenog zapošljavanja-stranačko zapošljavanje, sumnjivi poslovi  u pregovaračkim postupcima, afere “Citologija Murić”, ” Urostone ESWL”..

-Afera sa smjenom neposlušnog direktora RTV USK

Migrantska afera

-Afera Turistička zajednica USK

-Afere  sa stalnim ustupcima  DF-u (Maršalu i Hodži)  kako bi sačuvao premijersku stolicu

Afera ” Pet savjetnika”…

 

Afere, afere ,afere…

Sa ovakvim premijerom ,  koga  je Stranka, O Užasa,  nagradila pozicijom na federalnoj listi, narod u Krajini , naprosto, nije imao nikakve šanse.

Bili smo pretplaćeni na Loša Vremena.

Nakon 7. oktobra, moralo  bi biti bolje.

Jer Gore ,naprosto, ne može biti.

 

/Napomena:  Satirični  tekst   dekoriran je  fotkama  sa  FB-stranice “Napolitanka”/