EPILOG SDA ĆUMURANJA KRAJ UNE Handanagić zaposlio sina Edhema Veladžića, direktora KPZ “Luke” u Bihaću

Piše: Midhat Dedić

Ne treba  imati slonovsko pamćenje, nije davno bilo kada  sam  u jednom bihaćkom lokalu kraj Une ugledao za jednim stolom  “esdeaovce” Edhama Veladžića  i Almina Handanagića. O tome  sam napisao  i objavio, ispostavilo se,  veoma čitan tekst  sa naslovom ” KROKODIL DANDI I PRVI PENDREK ZATVORA: Stranački alpinist Handanagić popeo se do svog Mont Everesta, šta i kako dalje”.

Podsjećam , tada  sam napisao kako je njima dvojici zajedničko da me ne podnose (objasnio i zašto),  te da sam kraj ove dvojice  stranačkih karijerista u dubokom ćumuranju ko zna o kojoj aktuelnoj temi  “prošao kao pored turskog groblja”.

Pažljivi čitaoci pomenutog  teksta sjećaju se i komentara  dok su Veladžić, šef bihaćkog zatvora poluotvorenog tipa  u ulici Rasima Delića i Handanagić, šef projekata sa “Meditom”, Murićima, Hušićima…tiho  razgovarali.

Pogledaj, jablana (Handanagića), sigurno kod stranačkog kolege sređuje  da danas-sutra  dobije vikend-izlaske iz pritvorske jedinice.

Ova građanska opaska  kao dio moguće skice budućih događaja, obzirom na  brojne krivične prijave i istrage u Tužilaštvu USK možda se  i ne mora odbaciti,ali, u međuvremenu,  tiho ćumuranje uz Unu, dobilo  je  savim drugi  epilog.

Prema nezvaničnim,ali pouzdanim informacijama u Zavodu zdravstvenog osiguranja USK primljen  je sin Edhama Veladžića. Srednjoškolac Mensur , ili, da budemo precizniji sa završenom srednjom školom.Pripravnik, šta li, ako  je i to moguće?

ZZO USK tako postaje  šampion stranačkog zapošljavanja , a direktor  Handanagić trudi se da “opravda povjerenje”. U 2017. godini , kako  je prezentirano i u revizorskom izvještaju za tu godinu, primio je bez konkursa 4 stranačko-rođačke osobe, a 2018. biće po tom pitanju mnogo berićetnija.

Osim  Veladžićevog  sina  koji je “tek” počeo da “brani  boje”  najstabilnije kompanije USK , Handanagić  je status Amira Mujagića, privremeno zaposlenog zeta  čuvenog  prebjega iz SDP, sada prvog lica jednine  DF -a Ekrema Prošića zvanog Maršal, proizveo u radni status  na neodređeno vrijeme. 

Ovo je odrađeno  kao  teritorijalno-politički čin pomoći  sugrađaninu.

Jednoga  dana  čak i prosječni čitaoci biće  načisto- stranačke centrale ne postavljaju za direktore pametne, lijepe i principijelne, ljude  sa karakterom, nego  poslušne.

Jedan od njih je i  “naš” dr. Almin Handanagić, direktor Zavoda  zdravstvenog osiguranja (ZZO) Unsko-sanskog kantona, najjače tzv. javne ili državne, a u suštini stranačke firme.

Koja je  stranka prigrli , pokazuje se, to biva smrtonosni zagrljaj pitona.

Tada  iz nje cijedi novčana sredstva preko  javnih tendera, tzv. ulaganja, pozajmica , sumnjivih ugovora  i  stranačko-rođačkog zapošljavanja   sve dotle, dok , slikovito rečeno, od punomasnog mlijeka ne ostane surutka ili mlaćenica  iz stapa.

Dr.Handanagić nije po fizičkim karakteristikama  Bred Pit  ili Stalone , daleko  bilo, što  je najmanje  bitno, niti ga je na funkciju proguralo ljekarsko-stručno znanje.

Kao tek “omalterisani”  specijalista interne medicine, umjesto  u ljekarsku ordinaciju stranka ga je gurnula u kompaniju koja gazduje  sa 100 miliona KM godišnje.

On je tu postavljen , da ne kažemo , udaren snažno  kao betonski stub za  dalekovod, sudeći  po ponašanju i aroganciji  kojom se štitio i štiti od okoline.

A  nagrađen je  od stranke zato što je katastrofalno  poražen u bici za funkciju gradonačelnika Cazina, što  je, opet, posebna forma patologije.

Kad mu je Stranka “dala u ruke” 100 miliona, dala mu je i Zadatke.

Sjedeći  uz kafu  sa  Edhemom Veladžićem iz benevolentnog ćaskanja izrodilo se radno mjesto za Edhemovog sina. Tako  jednostavno i lijepo, pamet da ti stane.

Još jednom podsjećamo na Handanagićevo kadroviranje   na čelu ZZO USK.  Predstavljamo vam SUPER  kadrove  koje je direktor Almin Handanagić primio  bez konkursa u  najjaču  krajišku javnu ustanovu.  Očigledno , po političkim i inim  “preporukama”Doduše, propisi  mu  to, kakve li slučajnosti, omogućavaju,ali nikome nije poznato  da li ovi kandidati ispunjavaju  osim općih i tzv. posebne uslove.

Nihad Hušić ( Cazin) , brat predsjedavajućeg Skupštine USK Nijaza Hušića (SDA)  ; nezvanično, Handanagić i Hušić  su  u rodbinskim odnosima

 

Dijana Mešić-Gvožđar, supruga direktora Šumskog privrednog društva “Unsko-sanske šume” Harisa Mešića (SDA).

Elmira Ramić-Hasanbegović, supruga načelnika Općine Sanski Most Farisa Hasanbegovića (SDA)

Alma Mulalić, supruga bivšeg ministra za boračka pitanja u Vladi USK Abida Mulalića (SDA)

Mediha Halkić, supruga dr. Murisa Halkića, kuma dr. Amira Murića (DF), zastupnika u Skupštini USK i direktora Doma zdravlja Cazin i zdravstvenog “eksperta”. Halkić je sada na listi SDA.

Senka Dizdarević, stranačka aktivistica u SDA Cazin

Elvis Kapić, stranački aktivista u SDA Cazin

Aladin Ćemalović, Cazin, navodno primljen kao vozač  i   fizičko obezbjeđenje  direktora 

Mirnes Alagić (SDA), bivši član SBiH, član  Upravnog odbora  ŠPD “Unsko-sanske šume gdje je nekada bio zaposelen i odnedavno, član (nelegalnog?)  Nadzornog odbora RTV USK, kandidat SDA na oktobarskim izborima  za Skupštinu USK

Amir Mujagić, zet Ekrema Prošića Maršala (DF) , zastupnika u Skupštini USK , odskoro u radnom statusu ” na neodređeno”.