MEHANIZAM KOORDINACIJE RADONČIĆ – DODIK: Zašto su Dodik i Radončićev bilten “Avaz” zajednički nastupili oko financiranja OSA-e?!

Fahrudin Radončić u kampanji za izbor u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ponavlja kako mu je svejedno koja će druga dva člana sjediti sa njim u državnom vrhu tokom naredne četiri godine

Iz pojedinih izjava i postupaka moglo bi se naslutiti da, kada je riječ o budućem članu Predsjedništva BiH, Radončić i njegovi suradnici preferiraju Milorada Dodika u odnosu na njegovog protivkandiata Mladena Ivanića.

 

Da se Radončić i Dodik dobro razumiju, sporazumijevaju i koordiniraju javne nastupe svjedoči i najsvježiji primjer rasprave o povećanju budžeta državne Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), o čemu se ovih dana raspravljalo na Vijeću ministara BiH. Milorad Dodik je, kako smo već pisali, na novinarsko pitanje o odbijanju povećanja budžeta  jučer kazao kako  OSA-i “ne treba davati dodatni novac, nego je treba raspustiti”. On je dodao i da “je ona antiustavna organizacija koja je nametnuta kršenjem međunarodnog sporazuma od strane visokih predstavnika”.

 

 

Radončićev “Dnevni Avaz” nije mnogo čekao da  bi se (još jednom) složio sa tvrdnjama Milorada Dodika. Podržavajući odluku Vijeća ministara BiH da se odbije zahtjev direktora OSA-e Osmana Mehmedagića o povećanju budžeta toj agenciji za 60 hiljada KM, “Avaz” se koristi gotovo identičnim manipulacijama i izmišljotinama koje upotrebljava Milorad Dodik.

 

Radončićev bilten tvrdi da budžet OSA-e od 35 miliona maraka niko ne kontrolira osim direktora Osmanagića, budući da OSA “duže od godinu radi bez nadzora Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om, što je protivno Zakonu o OSA-i”. “Avaz” bezočno laže i konstruira da „su blokadu uzrokovali SDA i SDS kako bi te dvije stranke imale potpunu i isključivu kontrolu nad obavještajnim – sigrnosnim sektorom”.

 

 

Indikativno je da gotovo identičnu laž o uzrocima blokade OSA-e posljednjih dana ponavlja Nikola Špirić, najbliži Dodikov suradnik i “prvi komšija” sa američke Crne liste. Istina je, koja je poznata svima osim Dodiku, Radončiću i njihovim satelitima, da je do blokade došlo nakon što je Nikola Špirić smijenjen sa mjesta predsjednika Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om, a smijenjen je zbog falsifikata službenog dokumenta.  Kako je ovih dana otkrio portal “Žurnal” razlog za njegovu smjenu bilo je Špirićevo  špijuniranje za jednu stranu obavještajnu službu. Članovi komisije koji su glasli za Špirićevu smjenu, su za “Avaz” i Dodika krivi jer su zaustavili antidržavnu djelatnost Nikole Špirića i tako “blokirali rad komisije”.

 

No, očito je da lidera SBB-a Radončića i Milorada Dodika već dugo približavaju brojni zajednički interesi, zajednički porijatelji ali i neprijatelji. Državna Obajveštajno-sigurnosna agencija, svakako je jedan od tih zajedničkih neprijatelja jer je u ranijem periodu uspješno dokumentirala njihove nezakonite radnje. “Neće mi biti problem da sarađujem sa Dodikom”, ponavlja tokom predizborne kampanje Radončić. Sigurno da neće: nije to problem ni Željki Cvijanović.

/Glasistine.com/