LAKIJEVA BLOGOREJA Kamber u strahovitoj dilemi koji je krajiški politički kartel nemoralniji – Hozanov POMAK sa četiri načelnika ili njegov sa Fikretom Abdićem!?

Pisao je o svemu nadripisac “lakih nota”.

Zvali su ga Laki.

Okej, ja sam kum tom nomenu.

Ostalo je još da nas u sumanutom pohodu  po literarnim bespućima Laki  upozna sa   brazilsko-špansko-meksičkim  telenovelama i  sa protagonistima  dilerima, makroima, prostitutkama, korumpiranim drotovima…

Makros, Korumpito, Panduros, Kokaineta, Šmrkelito, mogli  bi  u  njegovim apsurdnim nadahnućima biti  novi Lakijevi junaci.

U njihovim izmišljenim žitijima  Laki bi našao  dovoljno “činjenica”  da ih poveže sa  biografijama svojih političkih protivnika.

Otud  “telenovela” o političkim  kartelima  ponedeljkom kad se Laki, inače, “obraća naciji” na porodičnom portalu.

Pa bi , u skladu,sa naslovom mogao ponijeti   nadimak Kartelinjo  sa Blihe koja mu umjesto eritrocita, leukocita i trombocita  teče venama , arterijama i kapilarima, kako piše  u  blogoreičnom tekstu o političkim kartelima.

Teško je to preživjeti, ali hajde da vidimo   kako  nas  Laki pokušava klistirati  od pameti i uvesti  u neku svoju ,  razumnom čovjeku nepodnošljivu  paranormalnost. 

Kaže Laki , politički karteli, pa nabraja sreda, ali i manje pažljivom oku  i uhu je jasno- problem su krajiški udruženi politički poduhvati koji ignorišu  sve što se  odaziva  na SDA.

Ne valja niko – ni Ogrešević, ni Hozanović, ni Fazlić, ni Duraković, ni Halitović, ni Hujić, ne valja brat-bratu  ni Senad Šepić…

A ko valja?

Valja   ovaj provincijalni ekscesni  maestrozo koji, kad  se “svedu  svi računi”, politički, ljudski , demokratski , humani ne vrijedi ni pišljiva boba.

Takvi uvijek o sebi misle  najbolje i kad im se pruži prilika  (  preuzmu stranku )  zaglupljuju naciju  samoterapijom  u vidu  beskonačne logoreje koja izaziva opći stres.

A Laki je , kad se “podvuče refa”, vjerujte mi , niko i ništa.

Ili da budem precizniji i jasniji- opasan politički delinkvent koji  navlači narod  (birače) na  političku drogu koja se zove SDA.

Taj bezobrazluk traje bezmalo frtalj stoljeća, otkako je  uklonio sve koji su mu smetali, između ostalih i rahmetli generala Mehmeda Alagića i plejadu iskrenih esdeaovaca, od kojih su mnogi takođe rahmetlije.

Ali vratimo se  KARTELIZACIJI koja je , je li, “u toku”.

Asim Kamber  “autistično” , kao da  se narod Krajine  najeo bunike, prekriva “ruzmarinom, snjegovima i šašom”  nečasni  politički kartel koji je  gradio i sagradio on sa svojim suradnicima iz SDA- koaliciju sa osuđenim ratnim zločincem Fikretom Abdićem.

U tome su mu pored Babe i Ljilje “ruku pružili”  SBB i DF.

Taj politički kartel  čije su posljednje namalterisane cigle  ugrađene  u Maljevcu ,a protiv koga se digla cijela ponosna Krajina ,a reži i danas, poslužio je i služi još uvijek da  SDA sa partnerima   po svaku  cijenu  zadrži vlast i pozicije.

To je najpodliji  politički poduhvat   i nečasna avantura   koji je frigidna SDA izvela nakon rata suočena sa kontinuiranim osipanjem članstva, a nespremna  da  dostojanstveno  pokuša kao opozicija  urediti  svoje    rasturene kohorte.

-Vjerujem da će iz SDA otići sav šljam koji se uhljebio- rekao je Emir Hadžihafizbegović kandidat  SDA za Parlament BiH  i vječiti stranački uhljeb. Nije, očigledno mislio na sebe. On o sebi imao jako fino mišljenje, što je OK.

Hadžihafizbegović: Ko su uhljebi u SDA, hljeba ti ?

No, nije  li to odgovor  i Kamberu  & comp koji 25 godina besmisleno i nepodnošljivo , bukvalno seru po pameti  ljudi  i i dalje se nude  kao “nezamjenjivi”  do Sudnjeg dana!?

Ali narod ovdašnji  , ako izuzmemo  gerijatrijske fanatike  SDA , odavno je kroz evolucione cikluse  otišao iz   političkog statusa paramecijuma .

Laki je  svoj   “operativni” tekst ukrasio Šepićevom fotografijom ispred ogledala.

Uzgred , ta se slika  u petak na skupu SDA na Trgu oslobodilaca  pojavila na velikom displeju  dok se Laki “obraćao naciji”  i izazvalo smijeh u masi.

Kome su se smijali , nisu ,valjda,  Šepiću?!

Jednoga dana u SDA će mnogi svjedočiti kako je sve što je  u ovoj stranci radio, osmišljavao i provodio Laki , osim materijalnih benefita  za  izopćenu elitu lokalne stranačke kšatrije ( indijska kasta koja upravlja zemljom) , bila definitivna katastrofa  koja je uništila jedan  mnogo lijepi grad i njegove ponosne ljude dovela  na ponizni nivo parija, koji u  Gandijevoj domovini  važe za nedostojne života , izopćenike i osuđeni  su na  najteže prljave poslove…jer nisu  stranačka poltronerija i udvorička mašinerija opće prakse.

Teško je uopće kontrolirati i održati koalicije koje su povezane interesom a ne programima i ideologijom. Takva je politika nepredvidiva i ne priklanja se nikakvim moralnim principima i vrijednostima. Osim vrijednosti novca i interesa ništa im drugo nije važno…– napisao  je Laki htijući valjda  da kudi POMAK i sve ostale koji su se pomaknuli u tom smjeru.

A ovaj Komičar   je , u stvari, opisao  , čini mi se, upravo POLITIČKI KARTEL  čiji je bio ideolog i suautor- onaj sa Babom iz Kladuše koji je još na snazi.

Amaterski  je “na hastal”   tutnuo  istinu  ” takva politika  je nepredvidiva i ne priklanja se nikakvim moralnim principima i vrijednostima“!!?

Slažemo se .

Zlobnici poput mene  će ovo , ipak, pravilno protumačiti.

Odmah  smo ga  prepoznali.

Laki Kartelinjo , međutim, ne odustaje  od  vlasti ni u poznim godinama , kao da je riječ o rumunskom sindromu.

On je u “svom ” gradu napravio   provinciju po mjeri svog ega.

Životu u Sanskom Mostu  oduzeti  su najvažniji elementi – unutrašnje zadovoljstvo  i mir ljudi i njihovih porodica ,a   punih dvije decenije produciraju se uvredljiva  diskriminacija  građana  po stranačkim gabaritima i sveopća klima  mržnje i administrativne presije  na sve one koji misle svojom glavom.