PRIRUČNIK ZA GLASANJE Dobri i loši momci i djevojke na kandidatskim listama

Sedmog oktobra 2018. godine bh  glasači imaće priliku  da  zaokruže svoje kandidate  na kandidatskim listama za članove Predsjedništva BiH, Parlamentarne  skupštinu BiH, entitetske parlamente, kantonalne skupštine …Portal normala.ba  odlučio  se da  svojim čitaocima,a bh glasačima,  prezentira svoju  tzv. krajišku  reprezentaciju  dobrih i loših momaka i djevojaka  koje  su neobuzdane igre sudbine, goli karijeristički motivi, a moguće i iskrene ideje ( a takvih je zasigurno malo) dovele  na CIK-ove liste.

Liste  su gruba parodija realnosti, gole skice ljudskih života gdje iza imena i prezimena  stoje  nebrojene tajne .

Iza umivenih faca sa plakata   kriju se često razbojnici, zlostavljači  djece i supruga, uhode, stranački špijuni, otimači, ludaci,  čak i osvjedočene  budale…ima i poštenih, finih , dostojanstvenih čak,  i onih komičnih… papir,a liste to jesu, trpi svašta.

Normala.ba izdvaja  one o kojima je pisala, istraživala, saznavala  , pratila njihov  rad…

Dakako, naša lista nikoga ninašta ne obavezuje, ona  je jedna, mogli bismo reći, objektivizirana uvijek pomalo i  subjektivna  preslika i kroki novinarskih zapažanja o političkim akterima kroz  vrijeme njihovih političkih angažmana.

L OŠ I  M O M C I
SDA 

Asim Kamber  

Rušitelj rahmetli generala Mehmeda Alagića, čovjek sumnjive biografije tokom logističkog rada  za Sedmi korpus, politički manipulator, višestruko osuđivan za klevetu , vjerovatno najveći tužilac novinara u BiH za klevetu, jedini  predsjednik stranke koga sugrađani tuku , zbog njega demoliraju stranačke prostorije, prave  čak i ulične demonstracije; kreator zlokobne političke koalicije sa laburistima osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića kojom je sačuvana vlada Huseina Rošića. Halil Bajramović ovako je opisao Asima Kambera “ sanski mag i najveće zlo Krajine poslije Fikreta“. Potpisujemo.

Husein Rošić

Kamberov čovjek “jedan kroz jedan”, premijer sa  bezbroj privatnih i javnih afera od kojih su najkrupnije opstrukcije izbora policijskog komesara USK i višegodišnji pokušaji zaustavljanja  usklađivanja esencijalne liste  lijekova. Čovjek  koga rumenilo na obrazima odaje kad manipulira činjenicama; verbalni  nasilnik nad novinarkom RTV USK, zagovornik i suautor nečasnog političkog kartela  sa Fikretom Abdićem koji mu je omogućio da  premijeriše, dijeli novčane podsticaje  “svojim ljudima” zbog  čega  i ovih dana pljušte krivične prijave (Cazin). Sistem je prost – pare legnu na neko udruženje  koje je “poklopio” jedan čovjek, a pare se onda tale. Preporuka-izbjegavati.

Almin Handanagić

Arogantni provincijski  ljekar- internista koji je težak poraz u kandidaturi  za načelnika  općine Cazin naplatio unosnom funkcijom direktora  Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona. Pod ” firmom” borbe  protiv korupcije u zdravstvu  pokrenuo  je informatizaciju  ZZO USK  i ustanova koje rade sa Zavodom, ali pod sumnjivim pregovaračkim postupcima kršeći Zakon o javnim nabavkama , što  je proizvelo krivične prijave, pretres prostorija  ZZO USK i  istragu koja je u toku.  Najjači stranački aparatčik  zapošljava   bez konkursa brojne stranačke i privatne osobe, radi sumnjive radnje sa tužbama koje ZZO USK gubi, pravi  sumnjive i po ZZO najvjerovatnije sumnjive   ugovore  sa privatnim zdravstvenim  ustanovama sa nevjerovatnim cijenama usluga, čak vrši  i mobing nad zaposlenicima. Iako je nosilac liste SDA  za Skupštinu USK  mogao  bi vrlo vjerovatno  biti i nosilac policijskih lisica.  Od  skromnog  direktorčića  Handanagić se preobratio u stranačku zvijer i, priča se , jednog od imućnijih Cazinjana.  Kada se  brani lažnim humanizmom   kaže kako   jednom sedmično  u KB-u  radi pro bono.

Nijaz Hušić

“Filozof” iz Mutnika, sa pozicije predsjedavajućeg Skupštine USK  ovaj  najdugovječniji student Pedagoškog fakulteta  u BIhaću i  ignorant poslaničkih inicijativa dogurao  je do  “funkcije”  glavnog  savjetnika  ZZOUSK   gdje  direktoriše njegov  rođak Handanagić ,a infiltracija u mnoge  poslove, pore i  šupljine Zavoda  dobila  je  čak i intimnu dimenziju. Cijena takve jedne “infiltracije”   mogla je biti daleko veća od polomljenih naočara  na Gorjevcu, dok neki tvrde  da su naočale ipak slomljene na petrovačkim Medenom polju.

Hušić je uspio diplomirati tek kad je postao predsjednik SDA Cazin,a  svoje “akademske kvalitete” , u strahu   da ne prođe na  oktobarskim izborima,odlučio je ponuditi Ministarstvu obrazovanja USK gdje je  na nedavnom  javnom konkursu potukao  ubjedljivo konkurenciju na testu znanja, zbog  čega se opravdano  sumnja da su mu pitanja bila unaprijed doturena. To bi značilo  da je ovaj konkurs namješten  za  ovog stranačkog “intelektualca” koji je na sličan način”briljirao” i na fakultetu.

Mutnički akademac  je jedno od najmutnijih krajiških političkih bića, a u stvari to je izvježbana poza pseudopolitičara  koji “stalno nešto  misli”. Preporuka-zaobilaziti u širokom luku.

 

Muris Halkić

Odličan primjer Preletačevića. Pulmolog , ima pluća za  “letove  iznad kukavičijeg gnijezda” .Bio  kandidat SBB za načelnika Cazina sa unaprijed programiranim porazom , pa se dočepao fotelje  direktora Doma zdravlja nakon “vječitog” dr. Selima Toromanovića i mlatio takve plate  da  se ljudi oko njega “padali u nesvijest”. Njegov  rad mjesečno vrijedio je 6600 KM, to je ono  što se zna. Kada ga je smijenio kum Amir Murić  takođe Preletačević svoje vrste, Halkić se našao u novom, “zelenom jatu”. Smješka se  i traži podršku birača  zbog čega ga treba tužiti za duševnu bol.

 

DEMOKRATSKA FRONTA

Ekrem Prošić

Treći  poznati ćelavac  iz Cazina, bogat  siromašnim rječnikom fraza, često borben do granica fizičkih prijetnji, bivši Lipovačin “komunjara” ,skrasio u DF-u gdje je dobio  više manevarskog prostora  za čudesne mahinacije  i finansijske i kadrovske zahtjeve   od kojih  je Rošić dobivao crvene fleke  po licu od nemoći da spriječi pohlepnog Maršala. I prilično  licemjernog . Priznao je kako  su  od 2016. kad je imenovana Vlada Huseina Rošića podržavali   zajedno  sa  laburistima  osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića ovu najgoru  i aferama najbogatiju krajišku vladu,a  onda  je htio “pustiti niz vodu”  kada ju je iskoristio do balčaka. Prethodno  je pomeo Hodžu  sa čela stranke i sa Amirom Murićem postao  strašan tandem  koji  su  u DF-u uveli vrijednosni  sistem  po kome njih dvojica vedre, oblače, svlače  i kao u “Alan Fordu”, uzimaju od siromašnih i daju bogatima. To jest, sebi. Maršal se , bez obzira na  vlasište i dobro poznatu frizuru, “začešljao” za  novi mandat. Smatra da je nazamjenljiv. DF vodi , metaforički,   kao  vođa  horde u prvobitnoj zajednici  kada  su ljude  mogli baciti na lomaču ili  krokodilima. Po svaku cijenu izbjegavati. 

Amir Murić
U njegovom mandatu ministra zdravstva  2013. godine izgorjela je Kantonalna bolnica u Bihaću,a  požar mu je  poslužio  da još brže napreduje. Nakon pada Lipovače bio je  kandidat za predsjednika SDP USK, ali je  svojima “zabio nož u leđa” pa je isključen iz stranke 1. aprila 2017.
Nije pao na guzicu, nego u naručje Hodže i Maršala  koji su  popuštali njegovom nezajažljivom porivu da  se  splete  sa zdravstvenim sistemom u USK  poput lijana i puzavica u džungli.Kanton se “zapalio”  kada je  „isplivala“ informacija o fantastičnom biznisu supruge zastupnika Murića i nečuveno visoka cirfra za šestomjesečnu citološku“ podršku KB-u od 664 344 KM. Plan za posao života supruge Mirsade Murić  je  počeo još kao ministar uz pomoć Hajrudina Havića , direktora KB-a kada je  donio rješenje  po kome KB više ne radi citološke preglede jer je citolog, Murićeva supruga  napustila KB i otvorila privatnu ordinaciju. Sve se ubrzo posložilo, cazinski lobi je dobro odradio ostatak službenog posla i Citološka dijagnostika dr. Murić postaje čvrsti poslovni partner KB-a i ZZO USK. “”Mlate” se ogromne pare, a nezasiti Murić pored  zastupničke funkcije postaje i direktor Doma zdravlja Cazin umjesto kuma Murisa Halkića sa   primanjima od skoro 5000 KM.Supruga Mirsada nakon svega godinu i po od završetka specijalizacije među 400 ljekara , kakve li slučajnosti, biva izabrana u tročlanu komisiju ZZO USK za izdavanje saglasnosti za liječenje osiguranih lica.Istovremeno kao zastupnik u Skupštini USK i „specijalist za zdravstvo“ opstruira rad dr. Hazima Kapića, ministra zdravstva,inače kadra DF-a držeći stranu zaštitnika favoriziranih „domaćih“ farmaceutskih kompanija u kreiranju esencijalne liste. O kakvom se  kadru  radi govori i slijedeći podatak  na ogromnu direktorsku platu  tražio  od ministarstva povećanje od 30 posto . Bježati od njega glavom bez obzira.

 

Mahmut Alagić 

Ovejani decenijski  abonent  državnih jasala kao eks član SDP-a  a sada ocvali fikus DF-a. Funkcioner jednako pogodan za Cvijetina Mijatovića, Zlatka Lagumdžiju, sada  za  “Hrvata bošnjačke izborne baze” Željka Komšića,a sutra…Možda za Udruženi front konzervativaca Teherana ili  Pakistansku narodnu stranku.Alagić je , uz to,  zaposlenik državne kompanije BH Telecoma . Život ga je oduvijek mazio.Možete ga sresti  na Korzu, brižljivo tonirane garderobe i obuće, sa košuljom  koja nehajno pada preko kaiša  i neizbježnom torbicom “pederušom”.Skroz Normalan Frajer Pun Sebe. Ali  sa Želucem od Rostfraja.

Željko Mirković

Iako   se  u  Domu naroda  znao  “nagovoriti”   svima  zbog migrantske krize i Nacionalnog parka “Una”  Mirković je definitivno “otvorio karte”  i krajiškim  novinarima kada je spriječio  pad vlade Huseina Rošića koja je , što  je Grgi inače bilo dobro poznato, bila mjesecima potkopana aferama, lažima, manipulacijama i neuspjesima. Pozvao se  na sterilni formalni  razlog  kako nema izvještaja Vlade o policijskom komesaru  pa se ne može raspravljati  o nečemu čega nema.

Upravo je  to “čega nema” trebalo da bude razlog  da  se  nakon usvajanja dnevnog reda , što je, kao  što je poznato , SDP spriječio,  a nakon što se konstatuje  da je Vlada  namjerno opstruirala  i održavanje vanredne sjednice  Skupštine USK nepripremanjem izvještaja , glasa o njenom povjerenju. No, Grga je džentlmenski i prkoseći “gravitaciji”   spasio Rošića .Njegov potez  sa poprilično  jeftinim obrazloženjem  pokazao je ne samo neozbiljnost SDP-a  kao opozicije  nego  i odsustvo osjećaja za operativne akcije kada se za to ukaže prilika.U  Mirkovićevom obrazloženju  koje je, barem se tako činilo ” sa strane”, teška srca prihvatio Albin Muslić, pokazala  se i  neka slijepa sila autokratske agitpropovske   retorike  koja   je   autogol Rošićeve  vlade ( nedonošenje izvještaja)  manipulativno a  sumanuto  proglasila  sredstvom  za  uklanjanje svih primisli o održavanju  sjednice usvajanjem dnevnog reda.

Priča se  da je Mirković dobro avanzirao od ove ” rabote” a sve se povezuje i sa Grginim  vječnim interesom da  mu ” niko ne dira Nacionalni park “Una”.

SBB

 

Azra Hadžić Bećirspahić 

Komična  “heroina”  koja je  prije četiri godine na nikad razjašnjen način ušla u Federalni parlament,a onda  silom prilika postala numero uno kantonalnog SBB-a . Oni pametni  i oprezni u stranci koji su pročitali njene  “finansijske namjere” i  kadrovsku  histeriju koju je  željela inaugurirati kao  neotuđivo pravo vođe ubrzo su se klonili ove stranke  što je njen rad lišilo bilo kakve kontrole. Ubrzo je njen suprug  iz vojske  “prekomandovan”  u jednu kantonalnu agenciju koju  je vodio  i još vodi stranački  direktor, punac je  postao  član Nezavisnog odbora  za izbor policijskog komesara,a njena  “slava” kod Fahre  i Muniba narasla  je do ludačkog paroksizma. “Slavu”  je stekla kada je  prihvatila smjenu  SBB-ovog ministra zdravstva   a onda  na zaprepaštenje Svijeta od  Madrida do Moskve za ministricu obrazovanja predložila ženu  iz studija za vjenčanja.Zbog pripisivanja  zasluga  za mnoge inicijative  i “donošenje ” para u Krajinu doživjela  je brojne demantije, ali  Fahro joj , na užas mnogih, vjeruje.Zahvaljujući njenom vođenju  stranke, SBB i dan-danas  drži vlast   sa laburistima Fikreta Abdića a dva  smiješna ministra  u “zamrznutoj” ostavci i dalje  dolaze  na posao na opće zaprepaštenje , jer navodno nema ko da ih smijeni.Na društvenim mrežama nastoji  dominirati osmijehom  i tkaninom na sebi. I to je sve.Toplo preporučujemo njeno hladno zaobilaženje.

Admir Mušanović

Njegov  bivši stranački drug, rahmetlija, prozvao ga Smušanović, što je najtačniji opis  čovjeka koji se četiri godine mučio  sa proširenom rečenicom,bježi od  od novinara  kao  đavo od križa, a kad je  morao da da izjavu bile su to jezive scene. Mušanović je uspio u četiri godine mandata u Skupštini USK  da  služi kao  skupštinski pajac čiji se glas jedino čuo u kafe baru Skupštine i prilikom javnog izjašnjavanja zastupnika.  Diskusije i polemike, replike za njega su  bile nedohvatljiva čežnja.  Jezivi primjer narodnog zastupnika koji autistično traži  novi mandat.

——————————————————————————————————————————————————————————
DOBRI MOMCI I DJEVOJKE 
NAŠA STRANKA

Vildana Alibabić

Doktor biotehničkih nauka , doktorsku tezu odbranila 2005. godine na Zagrebačkom sveučilištu gdje je 1987. godine diplomirala na Biotehnološkom fakultetu i magistrirala 1991. godine. Stručnjak.

-Zbivanja na Unsko – sanskom kantonu koji se očigledno izgubio na putu razvoja, kantona iz kojeg mladi odlaze, a sposobnost i kompetentnost je zamijenila podobnost, ne mogu se više tolerirati. Prelomila sam odluku koja već duže sazrijeva u meni i odlučila se boriti!-kaže Alibabić.  U seciranju stanja u “Rošićevom” kantonu  navela  je da je  USK najnerazvijeniji u FBiH, 2012. na posljednjem mjestu, a 2015. na 8. mjestu ispred Posavskog i Livanjskog. Zalaže  se za ubrzani razvoj prerađivačke industrije i turizma te drvno-prerađivačke industrije.

Šeherzada Delić

Postala je  bh  čudo kada se  zastupnicima u Skupštini USKu 11 minuta svašta nagovorila u vjerovatno  najboljem , najiskrenijem i najubojitijem govoru nakon rata.

– I vaš stid ima cijenu. Dobro se zna cijena vašeg stida kad izdate svoj narod  kojem ste se zakleli- kazala  je tada Delić i ponizila 30 zastupnika pred kamerama cijelog svijeta.

-Istjerali su mi iz države dvoje djece, ja im treće ne dam. Borićemo se  da oni koji su krivi što naša djeca odlaze nemaju prava da govore ovako kao i mi o odlasku i drugim našim problemima koje su uzrokovali. U 2017-oj iz Bihaća je otišlo 4740 ljudi. Jučer je bilo na TV kako šest autobusa napušta Bihać-izjavila je Delić koja je u Našu stranku i politiku ušla sa velikim političkim moralom.

SBB

Dinko  Bećirspahić

Viši asistent na Biotehničkom fakultettu, za koji dan brani doktorsku tezu ´Evaluacija autohtonih genotipova oraha (Juglans regia L.) u Bosni i Hercegovini´ na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu. NIzom inicijativa u Gradskom vijeću Bihać , među kojima je i onao smanjenju primanja vijećnika (nije prošla) pobrao je simpatije javnosti. Pokušao se  suprotstaviti kontaminiranoj atmosferi otvorene korupcije u SBB  zbog  suradnje  kadrova stranke sa Asimom Kamberom, tražio sazivanje vanredne sjednice  SBB USK, ali su ga , izgleda, “umirili”.

NAROD I PRAVDA

 

Halil Bajramović

Ima 47 godina, iz Rujnice, općina  Cazin, nastanjen u Bihaću, kandidat  je Naroda i Pravde za Skupštinu Unsko-sanskog kantona. Osnivač je ove stranke  u Krajini,a  u svom “prošlom” životu borac Armije RBiH i nosilac priznanja Zlatni ljiljan. Ranjavan. Humanitarac i sportski radnik aktivan u Teniskom savezu BiH. Među  novim imenima krajiških  kandidata  on je, kada je riječ o Bihaću i  okolini, daleko najpoznatiji, kako  po  ratnom tako i po  poratnom i općenito životnom iskustvu. Izazvao  pažnju javnosti objavama  kako neće  dozvoliti da njegove plakate vješaju na bandere u Rujnici  i Gati koje je branio tokom rata te u Ključu u koga je ušao prvi 1995. godine kao  borac Petog korpusa.

NEZAVISNI BLOK

Nijaz Kadirić

Napustio  SBB  kada  su u njemu prevladali lešinari  koji su  ovu stranku situirali kao   polugu Asima Kambera i Huseina Rošića u očuvanju vlast  zajedno sa laburistima Fikreta Abdića.Radončić je “dobro procijenio”  Krajinu i dao  za pravo svojim poltronima  koje je prije toga otvoreno nazivao koruptivnim, pa mu je Kadirić  “okrenuo leđa”. U Skupštini USK imao niz dobrih inicijativa, prijedloga i diskusija.

Kadirić se bavi  privatnim biznisom.