Američki poslodavci su u avgustu oglasili najveći broj radnih mjesta u dvije decenije, a i zapošljavanje je dostiglo rekordan nivo, što je, kako navodi agencija AP, novi dokaz da kompanije očajnički nastoje da pojačaju kadar usljed solidnog ekonomskog rasta.

Broj oglasa o novim radnim mjestima porastao je za 0,8 odsto na 7,14 miliona, što je najviši nivo otkako se prati evidencija od decembra 2000. godine, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Ta brojka takođe daleko nadmašuje 6,2 miliona ljudi koji su u tom mjesecu bili nezaposleni.

Broj raspoloživih radnih mjesta premašuje broj nezaposlenih peti mjesec uzastopno.

Zapošljavanje je ostalo solidno, oborivši stopu nezaposlenosti na 3,7 odsto, na najniži nivo u gotovo pet decenija. Snažna tražnja za radnicima, u uslovima kada je tako malo njih bez posla, može primorati mnoge kompanije da povećaju plate narednih mjeseci, ocjenjuje AP, prenosi agencija Tanjug.

Predsjednik Donald Tramp je “proslavio” ovu vijest tvitom: “Upravo je objavljena nevjerovatna cifra… Zapanjujuće! Sve funkcioniše!”.

Tramp je takođe dodao da berza “skače” aludirajući na “snažne profite”.

Prema izvještaju Ministarstva, poslodavci su u avgustu približno zaposlili oko 5,8 miliona ljudi. To je takođe najviši nivo otkako se vodi evidencija, ali je taj porast djelimično odraz povećanja populacije.

Procenat radne snage koja je u avgustu pronašla posao porastao je na 3,9 odsto sa 3,8 procenata u julu. To odgovara 11-godišnjem rekordu koji je dostignut u maju.