ANALIZA Zašto građansko -lijeve stranke trebaju ignorirati “pakleni plan” SDA o političkom klijentelizmu odnosno uhljebljivanju kadrova, kojim nesmetano vlada nakon rata!?

Za 4 dana CIK BiH će  potvrditi konačne rezultate Općih izbora u BiH.

Već sada  su se iskristalizirala dva  velika bloka onih političkih stranaka koji žele formirati vlast na svim nivoima. Jedan je, po riječima analitičara dr. Slavena Kovačevića građansko-lijevi,a  drugi tzv. nacionalni , odnosno stranke etničkih politika kako  međunarodni zvaničnici nazivaju SDA, SNSD, HDZ…

Teza  kojom SDA pokušava plašiti narod  kako  će vlast praviti oni koji su  relativni pobjednici ( to su oni), jeste bacanje prašine u oči javnosti.

Iz  ove  teze progovara očaj i strah od  mogućeg epiloga da SDA bude Pirov pobjednik.

Tačno  je da će vlast praviti oni koju mogu obezbijediti najveći broj ruku u  skupštinama kantona, Parlamentu FBiH, Narodnoj skupštini RS-a, Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno domovima naroda u entitetima i na državnom nivou.

Najjasniju poruku definirale su “stare” građanske stranke plus SBB te novonastale stranke koje su iznjedrene  iz SDA.

One već sada garantiraju formiranje vlasti u 5 od 10 federalnih kantona.

U njima neće biti SDA.

Ono što  je možda  još interesantnije ali i važnije , kako ističe  dr. Kovačević, da ove stranke kroz kantonalne skupštine mogu osvojiti Dom naroda FBiH, ili kroz klubove naroda u tom gornjem domu zapravo ostvariti značajnu ulogu i u državnom Domu naroda

– Kroz tu vertikalu kanton – Dom naroda FBiH – Dom naroda BiH zapravo bi postale nezaobilazan faktor u formiranju entitetske vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, a nešto kasnije i u formiranju državne vlasti-ističe on.

Drugim riječima, onaj ko ostvari većine u klubovima naroda  u Domu naroda FBiH ne može  biti zaobiđen u formiranju vlasti u FBiH, zbog kontrole većine u ovom domu, što znači  da ima i alat  za formiranje  državne vlasti.

To je  opcija koja “izluđuje” i SDA i HDZ, ali i SNSD.

Na Unsko-sanskom kantonu (USK) SDA  će kroz svoje dobro poznate  alate ucjene, što već i pokušava “na terenu” pripremiti teren za  “povratak u život”. Žalopojke Asima Kambera, Nijaza  Hušića , Huseina Rošića  i Almina Handanagića na pressu  ove stranke o  nikad zabilježenom u povijesti “puču”  samo 20 dana prije konstituiranja  nove skupštine  po rezultatima Općih izbora 2018. pokazuje najmanje tri  stvari.

  1. Efekat “desanta”na  premijera Rošića i njegovu  ekipu koji  je  za  “ideologa” Kambera  ličio  na operaciju  Neptun u desantu savezničkih snaga  na Normandiju 1944. godine (šifrirana operacija Overlord)kada  se padobranima iz 1200 aviona i  7000 brodova -amfibija u dan-dva na ovom prostoru našlo 160.000 vojnika,a do kraja avgusta čak 3 miliona! Šok je bio potpun, a 20 dana kasnije dok  ovaj tekst nastaje, traje “otrežnjivanje “.
  2. Opozicija je “prešla  Rubikon” i  prljavim izbornim krađama SDA i svim podlostima kojima se služe da zadrže  vlast rekla “allahimanet”.
  3. SDA  prijeti “praznom puškom”, jer  niko  sa njima  neće  ” u igru”.

Izetbegović: Nije moguće, niko neće sa nama

No, opreza aktuelnoj  parlamentarnoj  većini ne bi trebalo nedostajati, što ona vjerovatno zna. Naime, SDA će pokušavati preko svojih najprljavijih  “pregovarača” , opet, opet i  iznova opet, što je “višedecenijski projekat” na očuvanju vlasti, nuditi  drugim strankama (koji  neće sa njom) uhljebljivanje kadrova , što je najveća opasnost da  koalicioni partneri ne “polete”  za klijentelističkim ponudama i za kratko vrijeme u potpunosti razvale  koncept  formiranja vlasti bez nacionalnih stranaka.

Ne  treba sumnjati  da SDA već priprema  “pakleni plan” .

Naravno, politički klijentelizam (uhljebljivanje kadrova) je  sine qua non održavanja na vlasti Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića, ali ne treba  smetnuti sa uma  da će i kod građansko-lijevih stranaka politički klijentelizam biti izražen.

Na krajiškom terenu , “bombaši”  će biti nezaobilazni  bloger Kamber koji je svojom histeričnom kampanjom najviše i doprinio da su svi “prekrižili ” SDA, njegova sjenka Rošić,te  dvije polusjenke dvojac Hušić-Handanagić…

          

Međutim birači i javnost  će vrlo temeljito pratiti  hoće li građansko-lijeva opcija raditi  na  suštinskim stvarima koje označavaju ove stranke ili  će “kopirati”  Bakira, Mileta i Dragana.

Od toga će ovisiti i uspjeh njihove “misije”.

Ukoliko “padnu”  na “zanimljive ” ponude SDA ( ovdje se bavimo  Unsko-sanskim kantonom) umjesto  da  rade programske stvari, put u pakao  im je zagarantiran, kao  i svima koji su  ” sa šejtanima imali posla”.

Stoga, slijedi zaključak- ako građanske stranke  zanemare svoje temeljne principe  i programske ciljeve na osnovu kojih su dobile hiljade  glasova  zbog uhljebljavanja nekolicine stranačkih “jablanova”, onda se zna i epilog.

Hozanović: Položio blogera  na leđa

Rušenje vlade premijera  Huseina Rošića i”bacanje na koljena” njenog “ideologa” , prljavog agitatora  Asima Kambera nije  bila  dječija igra  i zabava u vrtiću “Kolibri” nego jako ozbiljna stvar.

U tom smislu, naredni dani nakon proglašavanja rezultata Općih izbora otkrivaće  nam iz dana u dan, kakvi  KARAKTERI  će  formirati vlast ne samo u Krajini, nego uopće.

  1. U Krajini  posebno, gdje  A-sda  kao generator nove koalicione snage treba upravo pokazati  čvrstinu i karakter i sposobnost da odoli  sopstvenoj inflaciji klijentelističke  “oluje” koja često pohara i uništi do stepena elementarne nepogode mnoge dobre ideje.