Radnici DI “Ključ” u stečaju,građani, izvršna i zakonodavna vlast Ključa traže hitnu smjenu privredne štetočine , stečajnog upravnika Nijaza Dervišića iz Jajca, koji se 6 godina “namiruje” iz imovine ovog prijeratnog giganta!

Nakon obespravljenih radnika   DD”Krupatrans u stečaju” iz Bosanske Krupe ,njih 66,koji su u maju ove godine zatražili zvanično   od stečajnog sudije  iz Bihaća Aladina Bajrića da razriješi  stečajnog upravnika Nijaza Dervišića iz Jajca i postavi  novog stečajnog upravnika, na  isti čin odlučilo se 70 obespravljenih radnika DI “Ključ” iz istoimenog krajiškog gradića.

Općinski  vijećnik  Alen Šehić  kaže za normalu.ba   da je stečaj  u DI “Ključ” nastupio prije 6 godina , te da je stečajni upravnik Nijaz Dervišić  “radio  samo za sebe”. Od ovog prijeratnog giganta Dervišić je napravio  sablasnu džunglu u centru Ključa.
Da  je živ, Alfred Hičkok bi u Ključu u  ovom devastiranom mastodontu  napravio svoje najbolje  filmove strave i užasa.
Šehić: Tražimo hitnu smjenu Dervišića, on radi samo za sebe
– Za 6 godina koliko Dervišić vlada  ovim preduzećem  krug  ove nekadašnje fabrike na 56 dunuma  u kojoj je prije rata radilo 2500 radnika, postao je gradsko ruglo. Nas Ključane je sramota proći ovim dijelom grada,  a da ne govorimo  da  stečajni upravnik potpuno  autistično vlada ovim prostorom  i “gleda svoju nafaku”. Čak ni radnici na čuvanju imovine  ovog nekdašanjeg giganta koje je on angažirao  godinama nisu dobili ni marke- ističe  Šehić.
On je pokrenuo inicijativu na OV Ključ koja je jednoglasno prihvaćena da se na zajednički sastanak pozove stečajni upravnik, stečajni sudija iz Bihaća , tadašnji premijer USK Husein Rošić te da   u tom sastavu obave detaljni razgovor  u prisustvu općinskih vijećnika i načelnika općine Nedžada Zukanovića i donesu određene zaključke.  No, premijer  Rošić, slatkorječivi karijerista, prekršio je obećanje  da će  slučaj  ove uništene  fabrike pokrenuti “iz mjesta”
Smijenjeni premijer: Obećanje-ludom radovanje
-Prema našim podacima, stečajni upravnik Nijaz Dervišić potrošio  je 400.000 KM, čuvari  imovine tri godine nisu dobili ni jedne plate,a 70 radnika nisu dobili ništa. Dervišić  je napravio  i 100.000 KM gubitka. Stoga kompletna ključka javnost izvršna i zakonodavna vlast traži od stečajnog upravnika da hitno smijeni i ukloni  ovog štetočinu  i imenuje stečajnog upravnika  koji  neće misliti samo na sebe. Nije nikakva tajna, najzad to je i jasno rečeno, da  želimo  da se  stečajnog upravnika imenuje dr.sc. Šefik Smlatić iz BIhaća iza koga stoje  rezultati u  bihaćkom Kombitekst koji je je postao mali poslovni grad- kaže Šehić.
U Ključu ističu  kako  je stečajni upravnik Dervišić, čim je čuo za inicijativu  za svoju smjenu, požurio u uništeni tvornički krug kako bi dok je još tu, prodao  ono što je ostalo i dobro se “namirio”.
Smlatić:”Napravio”  ime  na  reanimaciji Poslovne zone “Kombiteks 1957
Inače, kao što je poznato opskurni jajački stečajni upravnik “dužio”  je i “Kombiteks” i  za svoje vladavine od njega napravio prašumu u  centru BIhaća,a sebi “napunio džepove”.Dolaskom Smlatića  prije dvije godine čak 20 kompanija kupilo je kapacitete  ove kompanije, naplaćeno je  više od 6 miliona KM i podijeljeno povjeriocima.

Mrtvarina za Dervišića

Inače stečajni upravnik Nijaz Dervišić   je zahvaljujući bišćanskim stečajnim sudijama u  jednom momentu  “dužio”  nevjerovatnih 17 krajiških firmi u stečaju.!?Da  ne  brojimo ostale Dervišićeve  firme u stečaju  širom FBiH po kojoj je razgranao  unosni biznis  i, što je  najnevjerovatnije -po zakonu. Za ovog  stečajnog upravnika koji ima kuće i stanove  po BiH , pa čak  i vilu na Bosforu , pretpostavlja  se da je na ovakav način “uzeo” cca 10 miliona KM.Postao je poznat  po  izjavi da su  firme u stečaju “mrtvaci  koji se ne mogu oživjeti”  od krupskog , ključkog i drugih krajiških  “mrtvaca” uzima silnu lovu. Da ne kažemo “mrtvarinu”.