POLITIČKO SARAJEVO I MIGRANTI Talgo voz prema Krajini otvoren kako bi Bakirov najvažniji kanton “očistio” od migranata, noćas u Bihać stiže još 150 migranata!?

Da  je finansijski  neisplativa investicija Željeznica FBiH  organiziranjem talgo linije iz Sarajeva prema Bihaću običan politički  trik SDA , a ne  infrastrukturna potreba  govori niz  faktora- prazne kompozicije, cjelodnevna  vožnja sa kvarovima, loša usluga, polasci i odlasci u nevakat…

No, sada  se ispostavlja  da je Talgo voz , sudeći prema  dešavanjima posljednjih mjeseci “izlazna strategija”  političkog Sarajeva  da se  na  “kulturan”  način riješi migrantske invazije.

Ogromni  napori  policijskih i drugih snaga na USK koji su intenzivirani  imenovanjem nove vlade i policijskog komesara USK  da suzbiju  priliv migrantske mase dali su  posljednjih sedmica   dobre rezultate. Policijske kontrole na ulazu u USK, zaustavile su dolaske migranata   autobusima, taksijima i privatnim vozilima. No, Talgo voz iz  dana u dan dovozi  na stotine  migranata.

Bukvalno, jedini putnici  Željeznica FBiH prema Bihaću su migranti iz azijskih i bliskoistočnih zemalja, jer  bh putnici i zbog  te činjenice izbjegavaju  prijevoz vozom.

Informacija je provjerena- večeras će Talgo  voz iz Sarajeva dovesti na bihaćku željezničku stanicu 150 novih migranata.

Sinoć ih je na isti  način stiglo 98, noć prije  86… Posljednjih  4-5 dana  više od 600 migranata  pokušalo je željezničkim prijevozom da se domogne zapadne granice BiH. Policija  redovito blokira  izlaske  iz kompozicije  voza  dok  ne obezbijedi autobuse koji migrante vraćaju na polaznu tačku – u Političko Sarajevo. Dakako, Kanton  snosi finansijske troškove obezbjeđenja transporta migranata   u suprotnom pravcu.