Sumnjivi građevinski biznis sa bh radnicima u Belgiji: Posredničke prevare, radnike iz Bosne prijave preko tzv. limose,a u stvarnosti rade  »na crno«

Građevinski poduzetnici  porijeklom iz BiH tražeći posao po evropskim »bauštelama« nerijetko posežu  i za sumnjivim aktivnostima i poslovima koji se graniče sa zakonom.

Elvis Kaltak, građevinski posrednik iz Minhena  tvrdi  da  je vlasnicima  slovenačke trtke«Timbau Gradnje« d.o.o.  iz Kranja, Alenu Osmančeviću i Selmiru Aljiću rodom iz Živinica (BiH) , obezbijedio  radilište u belgijskom Antwerpenu na kome  su oni odveli 20 radnika, a sada mjesecima izbjegavaju  da Kaltaku plate posredništvo.

 

                  

-Angažirali su me da im nažem jednu bauštelu u Belgiju za 15-tak ljudi. Iz Njemačke  sam otišao u Belgiju  pronašao posao kod firme »Profil« , potpisao ugovor i »Timbau Gradnje«  je već nakon 7 dana odveo radnike u Antwerpen. Nakon što su okončali  ovaj posao koji je bio  u visini cca 300.000 eura , bili su dužni  da  mi isplate proviziju za posredništvo.Zavaravali su me  nekoliko mjeseci , tada  smo  imali normalne kontakte i susrete. Umjesto  toga, sada  me izbjegavaju, blokiraju sve kontakte i šalju  mi pomalo pocjenjivačke poruke. Nazivaju me kamatarem – priča Kaltak.

SMS kontakti ,a onda blokada

On  će, kako kaže, biti prinuđen preko svog advokata , da  naplati  svoja potraživanja.

Kaltak: Angažirao advokata  da naplati  posredništvo

On naglašava  kako su Osmančević i Aljić angažirali  radnike iz BiH koji rade na crno i koji će možda danas-sutra imati  problema sa belgijskim vlastima. Da imaju  radnike »ilegalce« saznao  sam kasnije, čak sam  dobio i fotografije sa radilišta. Bojim se da  će  se ponoviti neke  ranije slike  gdje  policija uhapsi radnike  koji imaju jedino opću prijavu tzv. limosu , to  je elektronska  prijava, i ništa  više,a u biti  za njih se ne uplaćuju nikakvi doprinosi. Obično radnici budu zavarani tom  prijavom – ističe Kaltak.

Osmančević kao direktor i Aljić  kao prokurist drže  popola  firmu »Timbau Gradnje«. Firma  je registrirana  1.aprila 2016.godine na Okružnom sudu u Kranju.Pokušali smo  čuti  drugu stranu ove priče,ali nismo uspjeli ostvariti kontakt.