MEDITIZACIJA ZDRAVSTVA OMILJENA FIRMA ZZO KS: Za uvođenje i održavanje informacionog sistema Medit dobio skoro 20 miliona maraka

Piše: Azra Omerović

“Inovacije su ono što pokreće našu struku i da svi zajedno, kompanije, ustanove, zavodi, bolnice, ali i vlast moramo biti hrabri da krenemo sa projektima koji će u zdravstveni sektor donijeti promjene i koji će modernizovati proces rada i odnos prema pacijentima”,  tvrdio je prije dvije godine direktor firme Medit, Samir Dedović.

Ova firma je tada prezentovala javnosti svoje projekte u zdravstvenom sektoru kao što su eKarton, eRecept, eUsluge, uspostavljanje ICT mreže, legislativa i privatnost u eZdravstvu. Ono što su zaboravili reći jeste da su tenderi zdravstvenih institucija za  informatizaciju zdravstva, barem u FBiH, namijenjeni skoro pa ekskluzivno samo za firmu Medit. Na uvođenju i održavanju informacionog sistema firma Medit radila je u Kantonu Sarajevo, Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom te Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

SLUČAJ ZA TUŽILAŠTVO?

U posljednjih šest godina na informatizaciju zdravstvenih ustanova samo na području Kantona Sarajeva potrošeno je skoro 20 miliona maraka.  Poslovi uvođenja informacionog sistema i njegovo održavanje Zavod zdravstvenog osiguranja KS povjerio je firmi Medit iz Sarajeva. Većina ugovora vrijednih skoro 20 miliona maraka ovoj firmi dodijeljeni su pregovaračkim postupkom. Zbog visoke cijene uspostavljanja, a kasnije i održavanja sistema, kako saznaje Žurnal, za čitav slučaj zainteresovano je i sarajevsko Kantonalno Tužilaštvo.

Zavod zdravstvenog osiguranja KS dodijelio je prvi ugovor firmi Medit u martu 2012. godine. Tada je za nabavku “medicinske opreme za potrebe klinike za radiologiju i svih drugih klinika i službi KCU Sarajevo koji u svom radu koriste radiološku sliku (PACS)- oprema proizvođača Agfa Healthcare” izdvojeno 6,3 miliona maraka. Godinu dana kasnije, ZZO KS pregovaračkim postupkom od Medita nabavlja “dodatne softverske licence za kardio-radiološki informacioni sistem implementiran (KIS) u sarajevskom Kliničkom centru. Dodatne licence koštale su 250 hiljada maraka.

Samo dva mjeseca kasnije ZZO KS dodjeljuje Meditu nove višemilionske poslove.  Nabavka medicinskog informacionog sistema i medicinske opreme za JU Dom zdravlja KS koštala je  5,2 miliona maraka. Izrada komunikacione platforme eOSA – 6.786 KM. Nakon što je Zavod nabavio novi informacioni sistem neophodno je bilo raspisati i tender za njegovo održavanje.  Najpovoljniji ponuđač na tenderu za održavanje PACS/kARDIO, PACS/RIS/KIS sistema vrijednom oko 344 hiljade maraka bila je firma – Medit.

Iste godine Zavod raspisuje novi tender. Ponovo se nabavlja medicinski informacioni sistem  ovaj put za potrebe nastavka informatizacije zdravstva u Kantonu Sarajevo. Na tenderu vrijednom 3.6 miliona maraka najpovoljniji ponuđač ponovo je bila firma Medit iz Sarajeva. Naredne 2014. godine Zavod raspisuju novi tender za “nabavku medicinskog informacionog sistema za potrebe nastavka informatizacije zdravstva u KS”. Vrijednost tendera blizu 2,5 miliona maraka. Najpovoljniji ponuđač – firma Medit.

JEDNA I JEDINA FIRMA

U preiodu od 2015. do 2018. godine Zavod zdravstvenog sistema pregovaračkim postupkom dodjeljuje Meditu četiri nova ugovora. U 2015. godini za održavanje PACS sistema proizvođača Agfa Healthcare firma Medit dobila je oko 344 hiljade maraka.

Za održavanje AIS,BIS,eOSA,eDOKTOR i eAPOTEKA u 2017. godini dobili su 480 hiljada, a za održavanje PACS sistema približno 344 hiljade maraka. Ista suma bila je i 2018. godine.

Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora firmi Medit od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo od 2012. do 2018. godine iznosi 19.7 miliona maraka. Većina ovih ugovora dodijeljena je pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci. Kao razlog za ovakvu vrstu javne nabavke iz Zavoda su se pravdali da ove poslove može eksluzivno i jedino raditi firma Medit iz Sarajeva.

Do objavljivanja ovog teksta iz firme Medit nisu odgovorili na pozive Žurnala.

Podsjetimo da je firma Medit u posljednjih godinu dana  samo od sarajevskog Kliničkog centra dobila poslove vrijedne više od 10 miliona maraka! Na svim tenderima bili su jedini ponuđači. U ovoj firmi kao savjetnik za prodaju zaposlen je Enes Čengić, bivši član glavnog odbora SDA.

(zurnal.info)