OSTAVKA REKTORA Fadil Islamović podnio ostavku, Univerzitet u BIhaću na dobitku!

Rektor Univerziteta  u BIhaću  Fadil Islamović podnio je ostavku na ovu funkciju, saznaje  normala.ba.

Motivi  za  Islamovićevu ostavku mogu se samo slutiti, ali  vjeruje  se  da  ima veze i sa promjenom parlamentarne  većine, obzirom  da je on  dugogodišnji eksponent  politike SDA na Univerzitetu i bivši premijer.

Isto tako, rektor  Islamović  je tokom svog mandata    još više  urušio ovu instituciju  u  smislu njene autonomije  i istraživačkom i obrazovno-naučnom smislu, te je još više  udaljio od  reformskih procesa.

Islamović se uz pomoć  stranačkih kadrova  u Ministarstvu obrazovanja USK  ( bivši ministar Muharemović  i aktuelni sekretar  ) obračunao sa nekoliko “neposlušnih”dekana ali je to doprinijelo ne samo daljem stagniranju ove akademske  institucije  koju je eks rektor   teatralno i bez pokrića nazivao  “dijelom Evropskog Prostora Visokog Obrazovanja”, nego i totalnom  propadanju.

Univerzitet  u Bihaću je ostao bez studenata, dugovi u Islamovićevom mandatu  narasli su, nezvanično, na čak 6 miliona KM a institucije i ustanove  i drugi pravni subjekti  izbjegavaju  potpisavanje  bilo kakvih ugovora  sa Univerzitetom  jer je   u ogromnoj  dubiozi  i “ne plaća ni kruh u pekari”.

Fadil Islamović  je  ne samo stranački kolega smijenjenog premijera  Huseina Rošića, nego  su  zajedno  profesori  na Tehničkom  fakultetu. Tehnički  fakultet je od 1997. godine kada je osnovan Univerzitet u BIhaću bio  apsolutna najjača  baza  za  pozicije rektora i krajiških premijera. Koliko je  ta  “prirodna” stranačka selekcija  pridonijela razvoju ove akademske institucije  vidi se danas. Bihaćki univerzitet  se nalazi  na  kraju neslavne  liste   evropskih i svjetskih univerziteta  po svim kriterijima.

Jedan od  najvećih uspjeha  Tehničkog fakulteta u BIhaću i ovog Univerziteta  u Islamovićevom mandatu jeste odbrana  kontraverzne “beogradske” doktorske disertacije  Huseina Rošića.

Smijenjeni premijer je  od Tehničkog fakulteta dobio priznanje za  ” doprinos razvoju”  fakulteta.

Bilo kako  bilo, Islamovićevom smjenom Univerzitet u BIhaću  može samo dobiti, unatoč  činjenici da je pao najniže grane.