PRAVOSUDNI PARADOKSI Tužioci bez adekvatne interne kontrole, prostor za zloupotrebe u praksi!?

Kaže mi neki dan  iskusan pravni stručnjak dok pričamo o  nenormalno širokim ovlastima tužioca  u BiH već punih 15 godina i odsustvu  bilo kakve kontrole od strane nadležnih institucija, referirajući se na  ulogu i značaj Ureda  disciplinskog tužitelja Visokog sudijskogi tužilačkog vijeća  (VSTV) BiH:
– Ako će  Ured disciplinskog  tužitelje  protiv  sudije ili tužioca  voditi   postupak tri godine, nemoj ga nikako voditi!
Ova je rečenica dobra  uvertira  u  paradoksalnu praksu  rada  tužilaštava koju ćemo pokušati opisati  na jednom krajiškom primjeru.
Policajca Tomu uhapsile i krajiške i hrvatske kolege
U policijskoj akciji kodnog naziva “Budućnost” koja je 16.marta 2017.godine  provedena u Bihaću, slobode su lišene četiri osobe, a među njima je Miroslav Janko Tomić, zaposlen  u  Triglav Osiguranja u Bihaću te  Tomislav Šantić, pripadnik MUP-a USK. Pored njih su uhapšeni i  službenica ove osiguravajuće kuće Edina Žerić i Irman Selimović.Prema pisanju medija, njih četvero  su činili  kriminalnu grupu koja je skoro dvije godine vršila brojna krivična djela. Varali su na slijedeći način. Policijski službenik Šantić je bio na poziciji obrađivača  naloga  za prekršajne kazne počinjene u saobraćaju  i  u računaru je unosio  pogrešne  datume  dospijeća  kazne, unoseći, npr. umjesto 2016. ili 2017.godine, 2116. ili 2117. godinu. Tako  je datum dospijeća  kazne “ispadao” iz sistema a  kazne su se po automatizmu brisale   nakon dvije godine. U pomenutom osiguravajućem društvu  su  sa  policajcem Šantićem  “dobro sarađivali”,a u policijskim izvještajima je pisalo  da su  za ovaj posao uzimali i davali mito. Stoga su im na teret stavljeni krivična djela zloupotreba položaja i ovlasti, primanje dara i drugih oblika koristi, kao i davanje mita. Policajac Tomislav Šantić je  potom dobio  30 dana pritvora  po prijedlogu nadležnog tužioca  i predmet je dalje  vođen “kako je vođen”, bez  upliva bilo koga ili čega. Jer tužilac ima takve ovlasti  da mu  “niko više ne treba”.
Dalje  ćemo pratiti šta se dešavalo sa 45- godišnjim policijskim službenikom Tomislavom Šantićem.
Uprava policije  ga je suspendirala, nije morao dolaziti na posao dok se pravosudni slučaj ne okonča optužnicom, njenim odbacivanjem, suđenjem …,
Zauzvrat je svakog mjeseca primao 85 posto plaće.
To je bilo prije  20 mjeseci.
Danas, 6.decembra  2018, godine još uvijek nema ni tužilačke odluke, optužnice niti  njenog odbacivanja.
U međuvremenu, suspendirani  policijski službenik Tomislav Šantić, suočen  sa  viškom slobodnog vremena počeo se baviti  prijevozničkom djelatnošću.
Prevozio je migrante preko bh/hrvatske granice, vjerovatno ne zbog empatije, nego zbog lične koristi. U jednom od takvih  “pohoda”  kod Gospića nedavno su ga  uhapsili hrvatski policajci.
Šantić je, koliko je poznato, u  pritvoru  u Zadru i čeka suđenje u  Republici Hrvatskoj.
Nije više bitno ko je, konkretno, tužilac  u ovom predmetu, mada se to  zna.
Nije jedini, nažalost, nego je to  postalo  “zlatno pravilo”  ovog posla. Ali, vremenski  okvir koliko traje neka istraga koju  niko ne kontrolira osim tužioca, te uopće u kom pravcu se vodi i da li se vodi, itekako opominje. Naveli smo samo jedan predmet koji negdje čeka  u “bespućima  tužilačkih ladica”.
Koliko je takvih, sličnih, jačih, velikih  na koje, svremena na vrijeme, upozoravaju mediji?
Pa  se indirektno suočavaju sa tužilačkim sujetama, pogotovo onim ambicioznim, koje biraju predmete  na kojima će zaraditi karijeru i “slavu”.
Perić: Tužioci bez efikasnog sistema interne kontrole
-Nekontrolisana tužilačka moć je otvorila širok prostor za zloupotrebe. Motivi koji su uveli tužilačku praksu u prostor zloupotreba mogu se proširiti na ozbiljan organizovani kriminal i korupciju neslućenih razmjera…Predlažem da se bez odlaganja preduzimaju mjere na rješavanju pitanje kontrole tužilačke moći kroz efikasne mehanizme interne kontrole, institucionalne kontrole i izmjene zakonodavne regulative. Prijedlog mogućih intervencija treba uzeti kao teze za razmišljanje kako doći do djelotvorne kontrole koja će osigurati zakonito postupanje i vratiti povjerenje u pravosudne institucije-piše sudija Suda BiH u stručnom tekstu “Nekontrolisana  tužilačka moć” objavljenom u Pravnim sveskama Fondacije Centar za javno pravo iz Sarajeva. Perić je bivši predsjednik VSTV-a i jedan od najautoritativnijih poznavalaca pravosudnog sistema u BiH.
Za kraj, evo još jednog policijsko-pravosudnog predmeta. 
Bivši  bihaćki policajac Adem Demirović  je nakon 10  godina od suspenzije zbog zloupotrebe  ovlasti i položaja ( pomagao bratu u činjenju krivičnog djela teška krađa) ove godine pravosnažno osuđen na efektivnu kaznu zatvora od 4 mjeseca. Svih tih 10 godina je primao  policijsku plaću u visini od 85 posto  mjesečnog iznosa, i svih 10 godina se vodio  kao zaposleni i na temelju toga mu je upisa radni staž i plaćene  obaveze državi.
Na “čekanju”  je  i predmet suspendiranog policajca  Ekrema Krupića iz Sanskog Mosta.