Prema medijskim izvještajima, TAL, koji je drugi najveći operator u Albaniji i u vlasništvu je Deutsche Telekoma, pred finalizacijom je ugovora s Vivacmom, čiji je glavni dioničar Spas Rusev.

Vivacom je trenutno najveća bugarska telekomunikacijska firma, koja je u 2017. godini ostvarila prihod od 455 miliona eura i dobit od 165 miliona eura, prenosi Seebiz.

Nakon Ruseva, drugi najvažniji dioničar u Vivacomu je albanski investitor Elvin Guri, koji već 20 godina živi u Bugarskoj.

Guri, koji je radio kao bankar, osnivač je i direktor River Sticksa, koji više od 20 godina ulaže u nekoliko zemalja u regionu, ali i izvan njega.  Informacije o ulasku Vivacoma u TAL za Top Cannel indirektno je potvrdio i sam Guri.

– Dugo sam razmišljao o ulaganju u Albaniju. Već 27 godina ja sam izvan zemlje, mislim da je moralna obaveza pronaći načine i sredstva za ulaganje u moju zemlju. Danas je Albanija mirna i atraktivna destinacija za ulaganja, posebno za nekoga poput mene, rekao je Guri.

Odluka o prodaji Telekoma Albanije donesena je nakon smanjene dobiti zbog malog tržišta, kao i drugih problema vezanih za poslovnu klimu.

Prodajom firme postoji rizik da će 400 zaposlenika izgubiti posao, zbog čega je Sindikat zaposlenika zatražio od Vlade premijera Edi Rame da pripremi strategiju za njihovo zapošljavanje prije realizacije kupoprodajnog ugovora.

Telekom Srbija, koji je ponudio 60 miliona eura za najpovoljniju ponudu, također je bio zainteresiran za kupnju TAL-a, ali za albansku vladu takva prodaja nije bila prihvatljiva zbog “mogućih reakcija političke prirode”, navodi Seebiz.