FONDACIJA TRAJCHE MUKAETOV PODRŽAVA 40 NOVIH STIPENDIJA

 

Zaklada “Trajche Mukaetov”, osamnaestu godinu zaredom dodjeljuje stipendije studentima Farmaceutskog fakulteta i Medicinskog fakulteta Sveučilišta “Sv. Ćiril i Metodij” u Skoplju. Krajem prošle  godine dodijeljeno je 40 novih stipendija za 12 studenata Farmaceutskog fakulteta i 28 studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skoplju.

Sukladno najavljenom javnom natječaju, izbor stipendista za akademsku godinu 2018/2019. Odobren je od strane Upravnog odbora Zaklade, na temelju preliminarne liste koju su predložili članovi Komisije za dodjelu stipendija. Povjerenstva čine predstavnici Zaklade, i fakulteti i studenti.

U skladu s programskom politikom za podupiranje mladih i ambicioznih studenata koji su svoju akademsku karijeru posvetili makedonskoj zdravstvenoj skrbi i farmaciji, od akademske godine 2009./2010. 1.200 (u ekvivalentu MKD) najboljim u generaciji studenata Medicinskog fakulteta i Farmaceutskog fakulteta na UKIM-u. Ove godine, jednokratne novčane nagrade dodijelit će Filip Ilievski s Farmaceutskog fakulteta (prosječna ocjena 9,78) i Marija Todorovska s Medicinskog fakulteta (prosječna ocjena 9,83), stipendistice Zaklade Trajche Mukaetov.

‘U skladu s primjenom načela društvene odgovornosti, tvrtka’ Alkaloid ‘i ja osobno ponosni na funkcioniranje Zaklade. Nadam se da će poticanje i nagrađivanje mladih talenata poslužiti kao dodatna motivacija za postizanje još boljih rezultata i postizanje viših ciljeva na području makedonske zdravstvene skrbi i farmacije u budućnosti. Kao tvrtka, posebno smo ponosni na činjenicu da smo u proteklih 11 godina uložili više od 1,35 milijuna eura u stipendiranje budućih liječnika i farmaceuta; 9 godina smo donirali više od 24.000 eura za nagrade najboljim u generaciji studenata Medicinskog fakulteta i Farmaceutskog fakulteta u UKIM-u, a kroz naše humanitarne događaje organizirane pod pokroviteljstvom Zaklade u proteklih 8 godina donirali smo donacije oko 115 eura,

Od akademske godine 2007./08. Zaklada je stipendirala ukupno 458 studenata farmacije i medicine, uključujući 40 novih studenata u akademskoj godini 2018/2019. Diplomiralo je 185 studenata farmacije i 160 studenata medicine. Stipendije će se obnoviti za sljedeću godinu pod uvjetom da studenti ispune uvjete propisane ugovorom.

Od 2009. do danas 69 stipendista (64 diplomanata Farmaceutskog fakulteta i 5 s Medicinskog fakulteta) započelo je karijeru u odjelu Farmaceutske divizije Alkaloida.

Stipendija iznosi 6.500 denara mjesečno za razdoblje od 12 mjeseci. Imena stipendista bit će objavljena u tiskanim medijima, a Izvršni ured Zaklade će ih kontaktirati za potpisivanje ugovora o stipendiranju.

Zaklada Trajche Mukaetov osnovana je odlukom Upravnog odbora Alkaloida AD Skoplje u svibnju 2007. godine. Svrha Zaklade je dodjeljivanje stipendija, donacija i sredstava za talentirane liječnike i ljekarnike, kao i za pružanje financijske potpore za projekte vezane uz ove polja. Nedavni projekti dokaz su ispunjenja obveza Zaklade za promicanje ljekarništva, medicine i znanosti, prvenstveno kroz podupiranje mladih, ambicioznih pojedinaca koji su svoje karijere posvetili tim djelatnostima.