KO ĆE BITI NOVI NAČELNIK BUŽIMA Nedžad protiv Mersudina i Izudina!?

Piše: Midhat Dedić
Centralna izborna komisija BiH nedavno je ovjerila prijave političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na prijevremenim izborima za načelnike i gradonačelnike devet općina i gradova u Bosni i Hercegovini, nakon što su dosadašnji podnijeli ostavke.
Prijevremeni izbori za načelnika općine Bužim održaće se 17.februara ove godine.
Prema za sada dostupnim informacijama u utrku za prvog čovjeka najmlađe općine Unsko-sasnkog kantona prijavila su se dva nezavisna kandidata i jedan kandidat kojeg je kandidirala SDA.
Nezavisni blok na ovim prijevremenim izborima neće imati svog kandidata iako je CIK BiH ovjerio prijavu ove političke stranke. Centralna izborna komisija ovjerila je nezavisne kandidature Nedžada Kudelića, aktualnog vršioca dužnosti načelnika općine i Izudina Bosnića, bivšeg člana i predsjednika povjereništva SBB Bužim koji je ovu stranku napustio nakon dolaska bivšeg načelnika Bužima Agana Bunića na čelo ove stranke prije održavanja općih ozbora 2018.godine.
SDA je kandidirala mlađahnog Mersudina Nanića, direktora Centra za kulturu sport i informisanje.
Iako je do održavanja prijevremenih izbora ostalo nešto više od mjesec dana u Bužimu nema pretjeranih predizbornih aktivnosti. Jedino je SDA formirala Izborni štab i s nestrpljenjem čeka 2.februar kada počinje i zvanična kampanja za prijevremene izbore koja će trajati samo 15 dana. Od tri prijavljena kandidata izvjesno je da će se građani odlučivati između nezavisnog kandidata Nedžada Kudelića i kandidata SDA Mersudina Nanića. SDA Bužima je dugo lomila oko svog kandidata za načelnika općine, a do zadnjeg dana prijave nije se znalo ko će na megdan aktualnom vršiocu dužnosti načelnika Nedžadu Kudeliću koji je za ovo kratko vrijeme načelnikovanja pobrao simpatije Bužimljana i  pokazao kako treba raditi.

Sa druge strane Mersudin Nanić je iznenađenje koje može ponuditi samo SDA Bužima jer se njegovo ime i nije spominjalo u kadrovskoj križaljci ove stranke koja želi povratiiti povjerenje koje je izgubljeno u protekla dva izborna ciklusa kada je ova stranka popucala po svim šavovima. Od nekada najjače stranke sa najvećim brojem glasova, SDA u Bužimu je zbog unutarnjih podjela i previranja, izgubila  značajan broj glasova i podršku birača.

Novo rukovodstvo stranke na čelu sa Admirom Begovićem koji je na lokalnim izborima bio kandidat na listi „Za Bolji Bužim“,  dugo je vagalo između Abida Mulalića, bivšeg ministra za pitanja boraca i RVI u Vladi USK  i sadašnjeg uhljeba u Kantonalnom fondu za stambeno zbrinjavanje  boraca i RVI i dr. Indire Bosnić , zamjenice predsjedavajućeg Općinskog vijeća Bužim koja je mandant osvojila kao kandidat na listi SBB, pa otišla u nezavisne vijećnike da bi na kraju protekle godine završila u klubu SDA vjerujući da će biti kandidat za prvu načelnicu Bužima.
Kreator i idejni tvorac Liste „Za bolji Bužim“ koji je na proteklim lokalnim izborima poslao SDA u opoziciju, bužimski poduzetnik Safet Kovačević, vratio se i preuzeo  glavnu ulogu u SDA koju je napustio dvojac Mulalić-Bunić.
Safet zvani  Kovgrad pokušava ovih dana ujediniti sve preostale vojnike u SDA i povratiti poljuljano povjerenje građana Bužima u ovu stranku.
Zlobnici otvoreno pričaju da je u SDA Bužima poslije Kase, došao „Kaso“ ali kasno i u nevakat.
Javna je tajna  da  se  Safet Kovačević i Kasim Mulalić  vole “ko pas i mačka”, pa je ovakav epilog i  rotacija  na čelu SDA Bužim  baš komedija i ironija  političke sudbine.
Iza svega, naravno, ne stoji  nikakva ideologija ili politički program, već  isključivo goli interes, odnosno  NOVAC.

Nezavisni kandidat Izudin Bosnić, suprug doktorice Bosnić, nema značajniju podršku političkih stranaka pa se već otvoreno spominje mogućnost kako će on na kraju i odustati od utrke za načelničku poziciju i pozvati svoje glasače da glasaju za kandidata SDA.
Koji je, u stvari, kandidat  Safeta Kovačevića, zvanog Kovgrad. Uostalom, Bosnićeva supruga je najvjerovatnije  po dogovoru  između njenog supruga i Kovačevića koji su poslovni partneri i prešla u SDA.
Sa druge strane blok stranaka ( A –SDA, SDP, S BiH i Nezavisni blok) koji ima većinu u Općinskom vijeću Bužim  nije ponudio svog kandidata za načelnika pa se već pretpostavlja kako će podržati nezavisnog kandidata Nedžada Kudelića.
Uz ovaj blok Kudelić bi mogao dobiti podršku i SBB koji nema svog kandidata na prijevremenim izborima. Kudelić  je , po svemu sudeći, najozbiljniji kandidat  za načelničku  funkciju,a   SDA-ov  Mersudin Nanić  podsjeća na  repliku bivšeg ključkog  kandidata  za funkciju načelnika, mlađahnog  frazeologa i aktuelnog zastupnika  Jasmina Musića.
U slijedećih nekoliko dana očekuje se i službena potvrda bloka stranaka oko podrške za budućeg načelnika općine Bužim koji će ovu dužnost obavljati do lokalnih izbora koji bi se trebali održati 2020.godine.

.